Діти на тимчасово окупованих територіях зможуть вчитися за українською програмою

01 Вересня 2022, 11:42
Діти на тимчасово окупованих територіях зможуть вчитися за українською програмою 605
Діти на тимчасово окупованих територіях зможуть вчитися за українською програмою

З наближенням нового навчального року окупаційна «влада» Херсонщини все частіше заявляє про наміри відкрити кількадесят шкіл з навчанням за російською програмою. 

Щоб змусити людей на тимчасово окупованих територіях віддавати дітей на таке «навчання», росіяни використовують погрози та обіцянки виплат, йдеться на Урядовому порталі.

Проте, більшість батьків розуміють: це не освіта, а примітивна русифікація. Тому за можливості виїжджають разом з родинами в інші регіони.

Очікується, що 1 вересня до шкіл Херсонщини підуть лише 25-30% учнів від їх довоєнної кількості. Попри це, загарбники завезли в область російських «педагогів», які нібито вестимуть частину предметів.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України нагадує, що навіть у такій ситуації діти на ТОТ зможуть навчатися за українською програмою дистанційно:

  • у місцевій школі;
  • у школі, розташованій на підконтрольній Україні території.

Тим часом більшість українських вчителів Херсонщини не погоджуються на співпрацю з окупантами, усвідомлюючи настання кримінальної відповідальності за такі дії.

Як уже повідомляло Мінреінтеграції, кримінальна відповідальність за колабораціонізм та пособництво рф була запроваджена в Україні навесні цього року. Міністерство також напрацювало законопроєкти, що визначають, яка діяльність на ТОТ правомірна, а яка є колабораціонізмом та буде покарана.

Нагадаємо, раніше віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала педагогів навчальних закладів усіх рівнів на тимчасово окупованих територіях не працювати на окупантів, а переїжджати на підконтрольну Україні територію.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром