Вступна кампанія-2023: в Україні хочуть змінити формат мультипредметного тесту

23 Листопада 2022, 14:39
Тест 235533
Тест

У Міністерстві освіти і науки України розглядали два варіанти вступної кампанії: за результатами традиційного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) або оновленого варіанта національного мультипредметного тесту (НМТ).

Про це повідомили 22 листопада на сайті МОН.

«З міркувань безпеки та через складності логістики проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі не є можливим. Тому Міністерство освіти і науки України як альтернативу розглядає проведення у 2023 році удосконаленого національного мультипредметного тесту (НМТ)», – повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Нині Міністерство ініціювало підготовку спеціального законопроєкту, який дозволить проводити НМТ у 2023 році. Деталі обіцяють оприлюднити у відповідному Порядку прийому, який затвердить МОН після прийняття відповідного закону Верховною Радою України. 

Міністр назвав попередні характеристики структури НМТ.

Національний мультипредметний тест є різновидом зовнішнього незалежного оцінювання, який проводиться в тимчасових екзаменаційних центрах у комп’ютерному форматі та охоплює питання з декількох предметів. 

НМТ став головною новацією та однією з передумов успішної вступної кампанії 2022 року в умовах воєнного стану.

Планують, що у 2023 році НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки. 

Обов’язковий блок НМТ буде складатися з чотирьох предметів: українська мова, математика, історія України, одна з іноземних мов на вибір вступників (англійська, французька, німецька та іспанська мова). 

В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. 

За словами Міністра, вдосконалена версія НМТ враховуватиме побажання випускників, яких під час навчання диференціювали за рівнем вивчення різних предметів (хімія, біологія, іноземні мови тощо).

Тестові завдання НМТ укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів.

Також передбачають, що основний блок НМТ складатимуть протягом одного дня із перервою. 

«Спочатку учасники будуть упродовж 90 хвилин виконувати завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин і буде проводитися в інший день», – зазначив Сергій Шкарлет.

Тестування відбуватиметься у червні-липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій. У додатковій сесії зможуть узяти участь вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії. Таблиці переведення тестових балів у шкалу 100-200 будуть оприлюднені заздалегідь.

НМТ може бути проведено в Україні та в окремих іноземних країнах. Рішення про проведення НМТ за кордоном та можливий перелік країн прийматиметься навесні з урахуванням воєнно-політичної ситуації.

Реєстрацію для участі в НМТ запланували провести у квітні.

«Звичайно, що для вступу можуть бути використані як результати національного мультипредметного тесту 2023 року, так і результати НМТ 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2020-2021 років», – роз'яснив міністр.

Вступники на спеціальності, для яких передбачено творчий конкурс, будуть вступати за результатами НМТ та творчого конкурсу.

Коефіцієнти до оцінок з різних предметів, які використовуватимуть під час формування конкурсного бала, будуть затверджені в Порядку прийому. У 2023 році не передбачається використання середнього бала документа про раніше здобуту освіту та сільського коефіцієнта. Галузеві та регіональні коефіцієнти передбачається зберегти, але значення регіональних коефіцієнтів передбачається оголосити навесні.

Без НМТ можна буде вступити на контракт на спеціальності, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій). Така можливість передбачена і для вступників на основі здобутого освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра або освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, або освітнього ступеня молодшого бакалавра.

МОН надасть більше інформації після внесення законопроєкту до парламенту та оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення.

Приймання на навчання за державним замовленням до вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти буде проведено за власними Правилами прийому без додержання більшості вимог загального Порядку прийому, як і в 2022 році.

До переваг комп'ютерного тестування належать:

  • значне скорочення бюджетних витрат на друк тестових зошитів,
  • логістика, 
  • можливість проведення тестування за кордоном, 
  • організація перевірки відповідей,
  • безпека вступників.

Вбачається, що перехід до НМТ не вимагатиме кардинально нових підходів до розроблення тестових завдань і загалом не ускладнить технологію підготовки до проведення тестування. Значну частину програмного забезпечення й обладнання для комп'ютерного тестування придбали за кошти донорів у 2022 році.

Міністр наголосив, що змінити формат проведення вступних випробувань можливо лише після ухвалення відповідного Закону, що є компетенцією Верховної Ради України. 

Коментарі
09 Грудня 2022, 06:20
4 предмети в один день!!! Пан Шкарлет напевне вважає випускників кіборгами, які можуть спокійно готуватися до здачі в умовах обстрілів, хронічного відключення електроенергії не тільки вдома, а й у школах.
11 Грудня 2022, 13:21
Пане міністр, невже Ви дійсності вважаєте,що рівень наданої освіти в умовах воєнного стану дозволяється учням підготуватись до "покращеного"НМТ належним чином. 4предмети це занадто. Хронічне вимкнення світла, он-лайн навчання в умовах повітряних тривог- не допомагає здобути якісні знання
17 Грудня 2022, 16:04
Війна у країні! Проблеми зі світлом, інтернетом! Умови для дистанційного навчання дуже важкі! Які 4 предмети? Було чудово - 3 предмети в минулому році. Добавте додатковий блок, для тих кому він потрібен.
20 Грудня 2022, 14:42
Географію все ж таки проігнорували...
24 Грудня 2022, 07:16
Велике прохання до пана Міністра - відмінити іноземну мову, як обов'язковий предмет. (За сім років навчання в школі - змінилося 5 вчителів, крім того - 3 роки карантину і рік війни). Навчання і так складне, то світла не має, а як і є 3 год., то - тривоги.
24 Грудня 2022, 07:30
Підтримую попередні коментарі. Складається враження,що наше Міністерство науки взагалі не думає про дітей в Україні. Здавати 4 предмети в один день ??? Це - занадто!!! Не в одній країні світу такого б не допустили!!!
25 Грудня 2022, 10:23
Яка іноземна мова, як обов'язковий предмет? Кому потрібна іноземна мова для вступу, нехай вони і сдають, нащо робити її обов'язковою для всіх?
25 Грудня 2022, 13:49
Коли діти зможуть підготуватися з іноземної мови? Навіщо все ускладнювати в такій важкий час?
25 Грудня 2022, 14:02
Досить знущатися з дітей! Якщо ви хотіли таке запровадити, про це треба було повідомити ще восени, а не тоді, коли залишилося 4 місяця навчання до НМТ. Будьте людьми!
26 Грудня 2022, 05:47
Це жах, про які 4 предмети може іти мова, дітям немає умов для навчання. Постійні тривоги, відсутнє світло,інтернет. Про що Ви думаєте ? Діти виснаженні морально, фізично.
26 Грудня 2022, 22:42
Тут пишуть, що незадоволені складанням іспиту з іноземної мови, а математика для гуманітарних спеціальностей то є нормальним? Онлайн освіта з систематичними проблемами з інтернетом, яка математика для психолога, філолога... Може скоротити до 3 предметів Обов'язково українська мова і історія України, а математика для точних спеціальностей, іноземна мова - для гуманітарних
01 Січня 2023, 08:04
З Новим роком.Миру всім, перемоги. Шановний пане міністр, зверніть , будь ласка, увагу на те що наші діти навчаються під час війни. Які 4 предмети можуть бути, ще й в один день.Щодо іноземної мови, хай здають ті кому вона потрібна.Вистачить і 3 предмети, а би діти мали можливість і те підготувати.
04 Січня 2023, 15:29
Це жах, які 4 предмета? Да ще в один день, 45 хвилин на один предмет. Спочатку нехай сам міністр здасть, а потім робить для усіх. Якісь розум у міністра має бути.?
05 Січня 2023, 04:20
Пан міністр думав, що це все не складно. Він же час дуже "гарно" та швидко захистився...Що поробиш, якщо до влади прийшли навіть не трієчники, а повний нуль. Вони самі все вирішували за великі гроші та й зараз не бідують і живуть у своєму світі. Для них освіта дітей другорядна.
05 Січня 2023, 10:23
В міністерстві працюють люди, які жодного дня не працювали у школі. Для чого здавати іноземну мову? Це комплекс меншовартості?! У школі вже декілька років дистанційне навчання. Весь тягар впав на плечі батьків, найняти чотири репетитори. З країни щодня виізджають молоді, працездатні люди. Це все робиться, щоб ще більше молоді виїжджало?
05 Січня 2023, 17:09
Таке враження, що в МОН засіли агенти, які працюють на закордонні ВНЗ. Адже за кордонні ВНЗ приймають без всяких ЗНО, навчання безкоштовне та перший рік викладання українською мовою. А ми б'ємо своїх. Та так, щоб чужі і духу боялися. І так більша половина учнів не повернеться в Україну,
08 Січня 2023, 16:22
Це ж як потрібно не любити дітей((( Схаменіться! Чотири предмети в один день???? Може спочатку пан міністр складе показово їх? На його думку ще є час в умовах війни й вимкнення світла підготуватися!
10 Січня 2023, 09:09
Доброго дня! Дистанційне навчання в школах себе не виправдало. Якість освіти дуже низька. Постійні вимкнення світла не дають вчитися. Залиште, будь ласка, 3 предмети як в минулому році.
13 Січня 2023, 06:38
3 роки діти не набувають нормальної освіти. Будь ласка приберіть математику з обов'язкових, нехай вона буде на вибір.
13 Січня 2023, 22:12
Пане міністре, майте мудрість і тверезий розум! 4 предмети в один день - це знущання над дітьми!!! Як можна написати якісно всі чотири предмети одночасно?! А діти ж стараються підготуватися в сьогоднішніх умовах і будуть ще хвилюватися при написанні тестів. Бо оцінку не за гроші отримують, як звикли в деяких вишах, а за свої знання. Можливо, тому Міністерство і не розуміє ні батьків, ні дітей, бо не знають, як це заробити бали розумом, а не грошима .
15 Січня 2023, 15:39
Скажіть будьласка для чого здавати математику ,як обов'язковий предмет для вступу у медичні заклади,поясніть нам ,невже лікар потребує знати основне математику,школярам забивають голови тим що не потрібно,1 курс медичного університету знову вища математика для чого!!!!!!!!!??????замість того щоб дати студенту більше фармакології,анатомії,то ви сунете математику історію для чого
16 Січня 2023, 03:05
Підтримую все вище сказане!Локдаун,війна,повітряні тривоги, відсутність електрики по 4 години,взагалі без будь якого графіку!Коли ці діти можуть опанувати таку кількість матеріалу?!Європейські країни пропонують заліковувати на навчання наших дітей взагалі без іспитів,а наше міністерство ще добавляє предметів!
27 Січня 2023, 07:44
Сидять і вигадують різні труднощі для дітей.Можна б і залишити мультимедійний тест як було у 2022.
29 Січня 2023, 21:03
Складається враження, що освітяни не зацікавленні в тому, щоб майбутні вступники залишились в українських вузах. Хочуть зробити такий НМТ, щоб всі виїхали за кордон вступати в іноземні вузи по балах атестату. В Україні і так не залишилось дітей, а ті що залишились то не дуже мають можливість отримувати якісну шкільну освіту у підвалах без світла. А психічний стан дітей теж впливає на навчання. Невже в міністерстві цього не розуміють?
30 Січня 2023, 07:05
Вы испортили нам поступление в прошлом году своим НМТ, хотите и в этом! Для медицины нужна только биология и химия, причем должна быть возможность сдать также полноценный ЗНО по этим предметам тем кто хочет!!! Интересно с кем вы там советовались??? Брехня полная!!!
01 Лютого 2023, 11:05
А как поступить, если ЗНО 2019 года, например в консерваторию? Или эти люди уже не имеет права вообще учиться?
09 Лютого 2023, 08:58
Для чого гуманітаріям обов'язкова математика???? Має бути два обов'язкових предмета: історія України і українська мова, а інші предмети на вибір за напрямком!!!! Війна, повітряні тривоги, ковід, вимикання світла, вимикання інтернету!!! Чим ви там думаєте??? "ПрофФесори"???!!!!
12 Лютого 2023, 21:29
Що ви плачите про 4 предмети в один день,я так розумію ліпше здавати математику й українську мову в один день,а більше ніяких інших предметів і не треба,за логікою тих хто плаче,можете здавати як в попередньму варіанті тесту,то був "агонь",сам спробував мені"зайшло",чим більше предметів тим ліпше,якщо людина знає предмет,то скласти на хороший бал не буде складно.
14 Лютого 2023, 17:41
Нехай представники Міністерства освіти на чолі з міністром спробують здати НМТ, включаючи англійську мову. Навіщо знущатися з дітей. В умовах війни треба полегшувати іспити, а не ускладнювати. Як можна готуватися без світла, тепла, в холодних підвалах під звуки повітряних тривог. Невже в Міністерстві все так добре?
23 Лютого 2023, 05:36
Вибачте,але це занадто 4 предмета!!!
25 Лютого 2023, 06:57
Вважаю що міністру освіти треба прислухатись до всіх коментарів, враховуючи військовий стан та умови навчання дітей залишити укрмову та історію. Або самому сісти поруч з дітьми та все здати запропоноване.
15 Березня 2023, 15:43
Чому таблицю коефіціентів оприлюднили тільки в березні ???? Ми готувались до історії, а коефіціент на нашу спеціальність вищий з англійської мови. Невже ціле Міністерство не спроможне було сформувати дану інформацію раніше??? Діти навчаються в УМОВАХ ВІЙНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29 Березня 2023, 13:07
Це вже занадто, під час війни вимагати з дітей ще більше. Навчання нормального немає. І так ці діти вчать все самі. Нехай прикладом покажуть , як можна здати 4 предмета в один день.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024
15.03.2024