Вступна кампанія-2023: формат, правила та терміни

20 Січня 2023, 15:53
Тестування 3844
Тестування

У Міністерстві освіти і науки України розповіли про специфіку цьогорічної вступної кампанії.

Під час брифінгу 20 січня презентувати напрацьовану модель вступних випробувань в умовах воєнного стану. Про це повідомляє Район.Освіта.

Участь у заході взяли міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, виконувач обов'язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко та профільні народі депутати.

Вступну кампанію планують за результатами національного мультипредметного тесту (НМТ), як і минулого року.

«ЗНО є єдиним інструментом вступу, але з огляду на безпекову ситуацію ми моделюємо доречний варіант, враховуючи думку батьків і вступників, та подаємо на розгляд Верховної Ради спільну узгоджену модель вдосконаленого національного мультипредметного тесту», – наголосив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Презентований формат вступної кампанії має ухвалити Верховна Рада.

Обов’язковими будуть українська мова та математика. Третій предмет учень зможе обрати самостійно. Це може бути історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

Відбуватиметься тестування у тимчасових екзаменаційних центрах в Україні, із врахуванням безпекової ситуації на місцях, та за кордоном.

Тест можна буде пройти в один день у дві зміни: до та після обіду. Триватиме він 180 хвилин та матиме три блоки питань.

Блок з української мови складатиметься із 30 тестових завдань, які оцінюватимуться у 45 балів, із математики – із 22 завдань (на 32 бали), а з іноземної мови – із 32 завдань (на 32 бали відповідно).

Планують основну та додаткову сесію НМТ у червні та червні й липні відповідно.

Результати тестування будуть доступними в індивідуальному кабінеті вступника незабаром після його завершення, адже оцінювання відбуватиметься автоматично.

Зареєструватися на НМТ можна буде у квітні на сайті УЦОЯО, тоді ж можна буде обрати третій предмет.

До цього часу на платформі буде доступним демонстраційний НМТ у інтерактивному та ПДФ-форматах. Підготовку можна здійснювати на основі тестів минулих років.

Вступники зможуть подати до 20 заяв, із яких не більше п'яти на місця державного або регіонального замовлення, тобто на бюджет.

Можна буде також використовувати результати НМТ-2022, результати ЗНО 2021 та 2020 років.

Мінімальний рейтинговий бал для лікарських спеціальностей становитиме 150, для юридичних – 140, для решти спеціальностей – 130. Творчі та спортивні спеціальності можуть мати додатковий творчий конкурс. Вступ до закладів військової освіти відбуватиметься за окремими правилами.

Ці вимоги не застосовуватимуться до дітей загиблих захисників та захисниць України.

Середній бал атестата та сільський коефіцієнт при вступі цьогоріч враховувати не будуть.

ДПА для 4 та 9 класів скасують. Відповідні нормативні документи будуть оприлюднені. 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024