Ноутбук для школяра: найважливіші вимоги

30 Січня 2023, 09:57
Ноутбук для школяра: найважливіші вимоги 3999
Ноутбук для школяра: найважливіші вимоги

З кожним роком освітній процес все дужче переплітається з інформаційними технологіями. Сучасний школяр уже в молодших класах відчуває потребу у власному ноутбуці. Насамперед він необхідний на випадок дистанційного навчання, бо відвідувати онлайн-уроки зі смартфона не так зручно. 

До того ж серед домашніх завдань з різних предметів нерідко трапляються такі, для виконання яких конче потрібен інтернет, текстовий редактор чи інші комп’ютерні програми. 

Вимоги до лептопа для навчання менш суворі, ніж до ігрового «монстра», але вищі, ніж до домашнього ПК базового рівня.

Цілі експлуатації

Ноутбук винятково для школи потрібно шукати у бюджетному або середньому ціновому сегменті. Навряд чи домашні завдання навіть у старших класах зможуть навантажити на повну преміальне апаратне забезпечення. 

Вартісний потужний пристрій, як Lenovo ThinkPad T, знадобиться учневі, який планує розвивати навички:

  • програмування, 3D моделювання;
  • монтування відео або створення анімації;
  • вебдизайну, створення сайтів. 

Розмір діагоналі

Важливо, щоб учень міг брати лептоп з собою до школи: на інформатику та інші уроки. Девайс може знадобитися, коли потрібно проконсультуватися з учителем щодо наукової роботи, продемонструвати мультимедійну презентацію чи відеоролик, пристосований до якоїсь події.

  1. Великий ноутбук з 17-дюймовим дисплеєм важить понад два кілограми, тому носити його з собою незручно. Особливо, якщо ходити до школи пішки або їздити громадським транспортом. Через громіздкість «помічника» може боліти спина. До того ж девайс випадково можна пошкодити: впустити додолу чи вдарити об щось тверде.

  2. 15” ноутбуки набагато легші та мініатюрні. Доступний великий вибір кейсів та захисних сумок для них. Тоненькі ультрабуки займають не набагато більше місця в рюкзаку, ніж комплект атласів з географії чи новий барвистий підручник з англійської мови. 

  3. Найменша вага у лептопів з діагоналлю до 13 дюймів. Моделі з сенсорним введенням — дещо схожі на великі планшети. 

Роздільність

Низька роздільна здатність — вагомий недолік, через який можуть постраждати очі школяра. Картинка на екрані з малою щільністю пікселів розмита, тому доводиться постійно напружувати зір. Іноді через це починає боліти голова, пересихає слизова оболонка очей, загалом, страждає здоров’я. 

Негативний вплив на зір нівелюється завдяки якісній матриці. Наприклад, Full HD з частотою оновлення понад 60 Гц та широким кутом огляду.

Покриття екрана

Іноді корисно прочитати книгу чи попрацювати просто неба: у дворі чи в парку. На свіжому повітрі навіть «домашка» не псує настрій. А от прямі сонячні промені можуть нашкодити. Вони відбиваються на екрані ноутбука і не дають виконувати завдання. Для комфортної роботи в різних умовах необхідне якісне противідблискове покриття. Воно дещо приглушує кольори, але забезпечує читабельність тексту та видимість іконок. 

Оперативна пам’ять

Краще з надлишком, ніж замало. Школярі люблять одночасно відкривати десятки сторінок у браузері та купу програм у фоновому режимі. Ноутбук з малою місткістю оперативного запам’ятовувального пристрою просто не впорається з таким навантаженням. Мінімальне комплектування — 2 Гігабайти однією «плашкою», а оптимальне — дві «плашки» по 4 Гігабайти.

Захист

Що міцніші матеріали виготовлення, то важчий ноутбук. Тому від посиленого корпусу логічно відмовитися в обмін на взяту з дитини обіцянку про обережне поводження з девайсом. Натомість потрібно потурбуватися про захист від вологи. Дітлахи часто розливають напої на гаджети, тому вологостійкість — важливий критерій. Якщо ж лептоп без захисної мембрани, доцільно додатково придбати до нього захисну накладку на клавіатуру.

За допомогою власного ноутбука дитина може дізнатися багато нового з різних галузей. Завдання батьків — контролювати, щоб вона не зловживала доступними можливостями.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024
15.03.2024