Без контракту: Конституційний Суд захистив право вчителів-пенсіонерів

12 Лютого 2023, 16:33
Учитель. Фото ілюстративне 31380
Учитель. Фото ілюстративне

У Конституційному Суді визнали неконституційною норму закону про можливість працювати в школі вчителям пенсійного віку лише за контрактом.

Відповідне рішення ухвалене на пленарному засіданні Конституційного Суду України.

Зокрема, Суд розглянув справу за конституційним поданням 56 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Досліджуючи питання Суд дійшов висновку, що «лише підтримуючи оптимальний баланс у забезпеченні закладів освіти і молодими кваліфікованими педагогічними працівниками, і досвідченими педагогами, держава зможе виконати покладену на неї функцію організації ефективної системи освіти».

Суд зазначив, що під час запровадження обов’язкового строкового трудового договору для педагогів-пенсіонерів законодавець мав би врахувати, що «педагогічний досвід – це ціннісний здобуток, який є значущим чинником забезпечення належного рівня освіти, має важливе значення для учасників освітнього процесу та всього суспільства, а набувають такого досвіду педагогічні працівники з досягненням певного віку».

Крім того Суд визнав, що припис, відповідно до якого шкільні вчителі, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, мали працювати на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років, порушує принцип рівності.

«Цей припис призвів до поділу педагогічних працівників на дві категорії та створив умови для дискримінаційного підходу до однієї із них, а саме поставив у нерівне становище тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію», – йдеться у повідомленні.

Відтак Суд визнав оспорюваний припис Закону України «Про повну загальну середню освіту» таким, що не відповідає Конституції України.

Коментарі
12 Лютого 2023, 17:41
Хтось мав би відповісти за приниження педагога-пенсіонера, зокрема директора школи пенсіонера.
12 Лютого 2023, 17:43
Хтось мав би відповісти за дискримінацію.
13 Лютого 2023, 09:33
До цього, як завжди, справа не дійде.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024