Освіта під час війни: як змінилося навчання розповіли на брифінгу у Рівненській ОДА

02 Червня 2023, 12:06
Сергій Подолін та Олександр Поліщук 558
Сергій Подолін та Олександр Поліщук

Підсумкам навчального року та планам на майбутнє в освіті був присвячений брифінг у Рівненській ОДА. 

Спікер – перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА.

Так, навчальний процес цьогоріч на Рівненщині здійснювався у 545 школах. Очні заняття були організовані у 43,7% закладах, дистанційне – у 12,1%, змішане - у 44%. Водночас половина закладів, які знаходяться у 40-ка кілометровій зоні від кордону, навчалися очно та змішано.

Цьогоріч на Рівненщині навчалося 2,3 тисячі учнів-переселенців. Також у школах області дистанційно здобували освіту 276 учнів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

У рамках створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти відкрили 41 клас безпеки у громаді області.

У школах облаштовані 452 укриття, ще понад сотню таких об’єктів організовано поблизу навчальних закладів. У дитсадках функціонує 229 укриттів. У чотирьох громадах області будуть облаштовані нові укриття шляхом коштів освітньої субвенції у співфінансуванні з місцевими бюджетами.

З Рівненщини за кордон виїхали понад 10 тисяч школярів та більше сотні вчителів. Випускники зможуть отримати документи про освіту у дипломатичних установах тих країн, де перебувають або після повернення в Україну. Документ про освіту зберігатиметься у школі впродовж дії воєнного стану та рік після його завершення.

Цьогоріч на Рівненщині документи про освіту отримають 25,5 тисяч школярів. Про базову загальну середню освіту – 15,3 тисячі, з них – більше тисячі з відзнакою. Про повну середню освіту – 10,1 тисячі випускників, з них – майже дві сотні будуть нагороджені срібними та півтисячі золотими медалями.

Попри війну, блек-аути та інші непередбачувані ситуації учні навчальних закладів області мали значні здобутки у всеукраїнських олімпіадах та конкурсах. Так, 27 учнів стали переможцями у всеукраїнських олімпіадах. У ХІІІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка переможцями стали 26 учнів. 5 учнів від Рівненщини перемогли у ХХІІІ Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика. 59 старшокласників Рівненщини, які є членами Малої академії наук України, взяли участь у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Вихованці Рівненської Малої академії наук учнівської молоді заявили 27 проєктів на GENIUS Olympiad (Олімпіада Геніїв). Рівненська МАН увійшла в Міжнародну мережу із спостереження за метеорними потоками.

Патріотична гра «Джура», яка минулого року відбувалася у змішаному форматі, цьогоріч повністю буде проводитися в очному режимі.

На НМТ-2023 зареєструвалися 10,7 тисячі учасників із 374 населених пунктів Рівненщини. Це на 3 тисячі осіб більше, ніж торік. Для тих дітей, що планують складати НМТ за кордоном створять тимчасові екзаменаційні центри у 32 країнах світу. Перелік країн та міст можна знайти на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

За попередніми даними у вересні цього року до школи піде близько 13,5 тисячі першокласників. В умовах воєнного стану заяви батьків та інших законних представників для зарахування дітей у заклади освіти області будуть прийматися без дотримання терміну 31 травня.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024