Екскомандувач Сухопутних військ США в Європі Бен Ходжес прочитав лекцію для студентів Острозької академії

07 Червня 2023, 17:47
Студенти ставлять запитання лектору. Світлина з сайту Острозької академіії 602
Студенти ставлять запитання лектору. Світлина з сайту Острозької академіії

Бен Ходжес, генерал-лейтенант армії США у відставці, старший радник організації «Права людини понад усе» прочитав лекцію студентам  Національного університету «Острозька академія». 

Темою лекції обрали «Поточну ситуація, стратегічні підходи до подолання російської агресії та перспективи завершення війни», – повідомляється на сайті університету. 

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу Едуард Балашов.

«Щиросердечно вітаємо Бена Ходжеса зі стін найстарішого й водночас наймолодшого навчального закладу України – Острозької академії. Це велика честь сьогодні приймати Вас у нашому університеті, а також слухати Вашу лекцію. Бен Ходжес є справжньою військовою легендою армії Сполучених Штатів Америки. Бажаємо Вам успіхів у першій лекції і сподіваємося, що незабаром зможемо зустрітися в очному форматі», – привітав лектора ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

Під час заходу обговорили поточну ситуацію в Україні і світі; як цивільне керівництво має визначати стратегічний результат; важливість стратегічного підходу до Великого Чорноморського регіону; яким має бути результат війни, а також перспективи саміту НАТО у Вільнюсі в липні.

Серед найважливіших месседжів із лекції Бена Ходжеса:

  • Повномасштабне вторгнення росії в Україну певною мірою спричинене нерішучістю та недостатньою реакцією країн Заходу і США на агресію рф у Грузії, Сирії, анексію Криму й початок конфлікту на Донбасі.
  • Багато хто говорить, що я занадто оптимістично оцінюю ситуацію з війною в Україні. Однак впевнений, що країна обов'язково переможе. Є дві складові, які сприяють цьому, – воля українського народу й логістика. Ви захищаєте вашу країну, дім. Українці об'єднані заради спільної ідеї. Росіяни не мають мотивації, бо вони не на своїй території; не впевнені в цінності, меті вторгнення.
  • Українське державне керівництво, зокрема президент Володимир Зеленський і випускник Острозької академії, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний роблять неймовірну роботу. Я вражений швидкістю, із якою українські військові освоюють нові технології і зброю. Завдяки цьому українські війська мають можливості знищити російську логістику, водночас покращуючи свою у співпраці з союзниками.
  • Україна буде в НАТО. Я вже чую багато оптимістичних думок про цю можливість, однак цей шлях не буде швидким. Чи можна знайти альтернативу членству в НАТО для України чи приймати її до альянсу? Мабуть, це питання, яке будуть найбільше обговорювати на саміті НАТО у Вільнюсі. Важливо не допустити ту ж помилку, що зробили на Бухарестському саміті й дати чіткий сигнал Україні.

«Острозька академія – це перший заклад в Україні, де Бен Ходжес прочитав таку лекцію. Надзвичайно цінно, що він зацікавився нашим університетом і проведенням освітніх заходів для академічної спільноти. Саме освітні інституції є одним із фронтів для подолання російської збройної агресії. Сьогодні був перший захід у рамках нашої співпраці. Із нетерпінням очікуємо наступних зустрічей. Дякуємо Бену Ходжесу за таку цікаву й насичену лекцію»,  – зазначила кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Ольга Балацька.

Наприкінці зустрічі Бен Ходжес наголосив, що захоплюється українськими закладами освіти, зокрема університетами, які продовжують готувати молодь, яка в майбутньому буде відбудовувати Україну навіть в умовах війни. Він зазначив, що вражений навичками студентів Острозької академії, зокрема високим рівнем володіння англійської мови, їхньою обізнаністю в міжнародній політичній ситуації, глибиною та аналітичністю поставлених запитань.

Враженнями від зустрічі поділилися студенти Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки:

«Це унікальна можливість для всіх студентів Острозької академії познайомитися ближче з легендарною особою – Беном Ходжесом. Для нас цінно було почути його думки щодо поточної ситуації в Україні і світі. Це дуже важливо»,  – зазначив студент 2 курсу Іван Василець.

«Україна неодмінно переможе, а США допоможе цьому», – саме така позиція Бена Ходжеса була під час його лекції. Основні аргументи спікера можна сприймати як гарантію допомоги Україні на кожному етапі війни і пошуку нових методів до вирішення цього питання. Україна стала центром протистояння, тому розуміння важливості збереження нашого суверенітету як боротьби проти російського «імперіалізму» притаманна усім, зокрема й Бену Ходжесу», – підсумувала студентка 1 курсу Софія Дячук.

Довідка про Фредеріка Бенджаміна «Бена» Ходжеса III:

Фредерік Бенджамін «Бен» Ходжес III – випускник Військової академії США 1980 року, Ходжес став піхотним офіцером, служив командиром взводу і командиром роти у 2-й бронетанковій дивізії (передовій) в Німеччині. Після закінчення курсів підвищення кваліфікації піхотних офіцерів у 1984 році служив у 101-й повітряно-десантній дивізії. У березні 1989 року Ходжес став інструктором у піхотній школі армії США. Він навчався в Командно-штабному коледжі і закінчив Школу вищих військових студій у 1993 році, ставши G-3 (начальником відділу планування) 2-ї піхотної дивізії в Південній Кореї. Ходжес служив виконавчим офіцером батальйону 101-ї повітряно-десантної дивізії, а в серпні 1995 року став ад'ютантом Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі. У 1997 році він став командиром батальйону 101-ї повітряно-десантної дивізії. У 1999-2000 роках був офіцером по зв’язках із Конгресом в Офісі начальника відділу зв’язків із законодавчою владою. Після закінчення Національного військового коледжу в 2001 році Ходжес служив в Об’єднаному навчальному центрі бойової готовності у Форт-Полку. Прийнявши командування 1-ю бригадою 101-ї повітряно-десантної у 2002 році, Ходжес очолив бригаду в операції «Іракська свобода».

У 2004 році Ходжес став генерал-лейтенантом XVIII повітряно-десантного корпусу, а згодом одночасно служив на посаді генерал-лейтенанта Багатонаціонального корпусу в Іраку. Він став начальником штабу XVIII повітряно-десантного корпусу, а з 2007 року був заступником начальника відділу зв’язків із законодавчою владою в офісі міністра армії США. У серпні 2009 року Ходжес став директором з операцій регіонального командування «Південь» в Афганістані. У грудні 2010 року він став директором Пакистансько-афганської координаційної групи при Об'єднаному штабі, а в листопаді 2012 року прийняв командування Сухопутними військами Альянсу. У листопаді 2014 року Ходжес став командувачем Сухопутних військ США в Європі і обіймав цю посаду упродовж трьох років до виходу у відставку з армії США в січні 2018 року.

З червня 2022 року генерал-лейтенант (у відставці) Бен Ходжес, колишній командувач Сухопутних військ США в Європі, зараз є старшим радником Human Rights First («Права людини понад усе»), некомерційної, позапартійної міжнародної правозахисної організації, що базується в Нью-Йорку, Вашингтоні та Лос-Анджелесі. До того, як приєднатися до Human Rights First, він очолював кафедру Першинга зі стратегічних досліджень у Центрі аналізу європейської політики (CEPA). Крім того, генерал Ходжес є старшим наставником НАТО з питань логістики, консультує кілька компаній із питань Європи, НАТО та Європейського Союзу, а також є співавтором книги «Майбутня війна і оборона Європи», опублікованої видавництвом Оксфордського університету.

У публікації використані ілюстрації із сайту Національного університету "Острозька академія".

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024