У Києві презентували кулінарний збірник для шкільних їдалень: у переліку понад 600 страв
Команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти. Він містить рецепти понад шести сотень страв.
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році. Про оце інформують на сайті Міністерства освіти і науки України.
«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися здорово — це смачно. Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з-понад 600 варіантів», – говорить автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко.
Збірник містить 14 розділів і 621 рецептуру.
Тут є як традиційні української страви, так й популярні страви світової кухні.
У книзі є не лише рецепти, а технічні картки.
Страви адаптували до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна з них супроводжується прикладами подання та оформлення.
Також у збірнику врахували й актуальні потреби дітей у харчуванні. Тут є понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці зазначено наявні алергени.
«Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», – наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.
Друковані примірники збірника, за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», безплатно передадуть у заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування.
Онлайн-версію збірника розмістили на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food за покликанням.