День знань у 2022 році: чи дійсно батьки за дистанційне навчання

31 Серпня 2022, 15:15
Дистанційне навчання 25107
Дистанційне навчання

Такого Першого дзвоника, як у 2022 році незалежна Україна ще не знала. І батьки, і вчителі, і школярі з острахом чекають нового навчального року. Невідомість того, яким же він буде, абсолютно змінює типові емоції перед школою.

Перше вересня: чи підуть школярі до школи

У Міністерстві освіти і науки України давно і однозначно вирішили: навчанню бути. Тож кожен школяр може розраховувати на сяке-таке Перше вересня, святкове чи не дуже.

У 2022 році школам дозволили самим обирати формат урочистого відзначення початку навчального року. Тобто дирекції самі ухвалюватимуть рішення щодо того, яким буде День знань 2022: в онлайн-форматі, офлайн чи у змішаній формі.

Більшість шкіл з пересторогою ставляться до організації масових заходів. Вони надають перевагу святковим роликам з участю учнів, онлайн-зверненням учителів або ж цікавим квестам за межами навчального закладу.

Батьки за дистанційне навчання?

Варіанти навчання дуже відрізнятимуться у залежності від регіону країни та рішення батьків кожної окремої школи.

Ще на початку серпня міністр освіти Сергій Шкарлет запевнив, що право вибору форми навчання буде виключно за батьками. Тому навчальні заклади провели низку опитувань, аби дізнатися рішення батьків.

Міністр освіти Сергій Шкарлет
Міністр освіти Сергій Шкарлет

Після того, як пролунав перший дзвоник, діти мають приступити до навчання. У МОН розповідають, що форма навчання може змінюватися у залежності від безпекової ситуації в регіоні. 

Якщо батьки не підтримують очну форму, вони можуть вибрати дистанційне навчання або ж сімейну форму навчання. Як відбуватиметься дистанційне навчання у школі, вирішуватимуть у кожному навчальному закладі окремо, керуючись загальними рекомендаціями.

Нещодавно фахівці Офісу освітнього омбудсмена провели опитування серед батьків українських школярів щодо форми навчання. За результатами дослідження, більшість висловилася проти очного навчання.

Однак у МОН це опитування назвали нерепрезентативним і зазначили, що необхідності в його проведенні не було.

Вчителі стримано підтримують очне навчання в школі

Українські педагоги не поспішають публічно висловлювати свої думки щодо форми навчання у їх навчальних закладах. У регіонах, де безпекова ситуація краща, вчителі стримано підтримують очне навчання, хоч і розуміють свою відповідальність під час повітряних тривог.

Тривалий період дистанційки у період ковідних карантинів показав, що очна освіта переважно значно якісніша за дистанційну. Тож не дивно, що педагоги скучили за класичними уроками у шкільних класах.

Позиція МОН

Фахівці Міністерства освіти і науки України уже розробили і видали перелік методичних рекомендацій щодо організації нового 2022/23 навчального року.

Зокрема експерти звернули увагу на такі моменти:

  • структура навчального року
  • нормативне забезпечення процесу освіти в школах,
  • форма навчання,
  • оцінювання результатів навчання школярів,
  • наповнюваність класів та їх поділ на групи.

Рекомендації щодо викладання предметів та психологічні аспекти організації навчання під час воєнного стану експерти навели аж у 16 додатках. 

Батьки шукають альтернативи

Чимало батьків школярів уже придивляються до нетипових закладів освіти, таких як, онлайн школа. Чимало таких працювало й до повномасштабного вторгнення, а після 24 лютого вони стали ще більш зарубуваними.

Такі заклади, як правило, мають випробувану систему навчання на відстані, якісний контроль знань та хороших фахівців. От тільки коштує таке задоволення значно дорожче, аніж у звичайній школі.

Чи масово користуватимуться батьки послугами сучасних online school, покаже час.

Коментарі
05 Вересня 2022, 05:23
Так, хоч мон і радить, але а нашій школі в Ірпені,немає дистанційного навчання, примушують йти в школу або сімейне навчання
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024