Гаджети, віртуальна валюта та сучасний простір: як працює приватна школа IT STEP School у Луцьку

23 Лютого 2023, 17:00
Гаджет – помічник чи перешкода у розвитку дитини. 2697
Гаджет – помічник чи перешкода у розвитку дитини.

На думку деяких батьків, вони самі правильно використовують свої телефони та ноутбуки, а от діти – навпаки, неправильно: занурюються у віртуальний світ, віддаляючись від реального. Насправді діти в першу чергу копіюють поведінку батьків, а в другу – потребують навчання у правильному використанні гаджета.

Сучасні, прогресивні батьки знають: дитину треба вчити використовувати передові технології для навчання, а не тільки для розваг. Якщо батьки з якихось причин не можуть навчити дитину користуватися повним потенціалом телефона або комп’ютера – вони звертаються до фахівців.

Найкращим варіантом в такому разі буде приватна школа-ліцей нового покоління IT STEP School у Луцьку, де все навчання будується на використанні сучасних технологій та гаджетів.

У сучасному цифровому світі дуже важливо тримати руку на пульсі розвитку технологій. Адже щороку презентують безліч проривних технологій, і саме в цю епоху зростають сучасні діти. 

Покоління сьогоднішніх школярів має пристосовуватися і бути готове жити в іншому середовищі, ніж 10 чи20 років тому. Тож підходи до навчання мають бути інші – більш сучасні, адаптовані під вимоги та можливості глобального суспільства.

Про те, чи можуть гаджети бути корисними та як цьому навчитися поспілкувалися з директоркою IT STEP Academy Інною Кондратюк, керівницею навчальним процесом IT STEP School Анастасією Скарвінко та директором Департаменту інформаційних технологій Миколою Лінчуком.

Директорка IT STEP Academy Інна Кондратюк
Директорка IT STEP Academy Інна Кондратюк

Основне завдання приватної школи - відповідати вимогам сучасності

Все більше батьків обирають для своїх дітей навчання за новими методиками, надаючи перевагу приватним школам. Адже основна задача приватних шкіл: забезпечити дітям якісну освіту та підготувати їх до реального життя.

Приватна школа IT STEP School «Приватний заклад загальної середньої освіти луцький ліцей «АЙ ТІ СТЕП СКУЛ ЛУЦЬК» дотримується стандартів, встановлених Міністерством освіти, що забезпечує певний рівень якості освіти та підготовку до життя в суспільстві. Керівництво і викладачі цієї школи краще за інших знають, як з користю вплести гаджети у навчальний процес, отримуючи від IT-технологій максимум.

Секретами використання гаджета в житті школяра приватної школи IT STEP School поділився Микола Лінчук.

«Деякі батьки мають проблему: дитина приділяє всю увагу гаджету, використовуючи його лише для розваги – дивлячись «мемчики» та граючи в ігри. Але дитині можна показати, що ти можеш не просто грати в ігри, а можеш їх розробити. Показати, що гугл-сервіси можна використовувати для повноцінного віддаленого навчання.

З такого кута видно, що гаджети – то корисна штука. У деяких випадках гаджети можуть бути навіть незамінними для навчання, наприклад, коли йдеться про вивчення комп'ютерних навичок, програмування чи мов. Проблема тільки в тому, що діти не до кінця знають або батьки не можуть показати, як правильно гаджетами користуватись», – каже пан Микола.

Здорове обмеження у використанні гаджета необхідне для будь-якої дитини. Деякі діти вміють вправно вмикати мультики на телефоні вже у дворічному віці, але це не означає, що гаджет має бути в руках дитини постійно. Школярів теж треба іноді віддаляти від улюбленого смартфона.

«Ми не дозволяємо безконтрольно користуватися гаджетами, наприклад, телефони на уроках періодично забираємо. Але діти прекрасно розуміють, що в телефонах, окрім «лайків», «тік-токів» або «мемчиків» з котиками, є ще корисні речі. Наприклад, дитина десь в дорозі, під рукою тільки телефон. Але навіть тільки телефона достатньо щоб на 80 % повноцінно працювати на навчанні», – переконаний педагог.

Сучасним дітям потрібні сучасні методи

Керівниця навчальним процесом IT STEP School Анастасія Скарвінко підкреслює, що ІТ-технології можна використовувати для вивчення базових предметів.

«У нашій школі IT-технології не є основним прикладним предметом. Ми дотримуємось загальної навчальної програми так само, як і в звичайних школах, наприклад, система оцінювання в нас також 12-бальна. Але ми розуміємо – сучасним дітям краще засвоювати сучасні методи. Тож ми впроваджуємо надсучасні методи вивчання класичних шкільних предметів – інтегровані уроки.

Це означає, що ми поєднуємо знання з різних предметів – проводимо урок математики англійською мовою, чи вивчаємо хімію, спираючись на знання з географії», – розповідає Анастасія.

У луцьких учнів IT STEP School немає важкого безрозмірного рюкзака, друкованих книг і паперового щоденника. Замість безлічі важких друкованих підручників – електронна бібліотека в планшеті. Замість ненадійного паперового щоденника – електронний з доступом для батьків, в якому відображаються поточні оцінки школяра та методичні матеріали до вивчених предметів.

Такий підхід дозволяє уникнути одразу кількох проблем, з якими стикаються батьки й учні звичайних шкіл:

    • відсутнє надмірне фізичне навантаження через необхідність носити завантажений підручниками рюкзак;
    • немає можливості завести два щоденники для гарних і поганих оцінок – все відслідковується в особистому кабінеті;
    • зручне облаштування робочого місця для школяра вдома, адже нема потреби зберігати паперові підручники.

Щоб отримані знання мали цінність, вчитель має лише керувати процесом пошуку інформації

Планшети та комп’ютери – звичні атрибути щоденних занять в IT STEP School. Цікаве нововведення – використання окулярів віртуальної реальності для «прогулянок» країнами світу на уроках географії, чи повного занурення в організм людини на уроці біології.

Чи не забагато гаджетів для загальноосвітньої школи? Річ у тому, що в сьогоднішньому світі VR-окуляри, планшети, комп’ютери – це потужні інструменти доступу до унікальної інформації.

Вчитель IT STEP School – це наставник, який не завантажує учнів переказуванням тексту з підручників. Діти отримують змогу самостійно знайти усю необхідну інформацію, а вчитель лише керує процесом пошуку. І лише в цьому випадку отримані знання мають цінність і застосованість на практиці.

Приватна школа нового покоління IT STEP School – це учбовий заклад нового формату, який використовує сучасні методи і європейський досвід для розвитку і навчання дітей.

«Ми розраховуємо лише на молодих і прогресивних викладачів, які зможуть ламати систему і стереотипи. Які прагнуть вчитися самі та вчити дітей за новими правилами. Педагоги зараз не обмежені у методах викладання, але у загальноосвітніх українських школах передові методики часто не використовують. Хоча і намагаються, зважаючи на реформування освітньої галузі. Фахівці, що працюють в нашій школі, постійно навчаються та ідуть в ногу з часом», – підкреслює пані Інна.

Креативні завдання та активності

«Ніякої стандартної «домашки» у вигляді нудних вправ зі сторінок підручника. Для виконання завдань на самостійне опрацювання в нашій програмі передбачені проєктні години», – наголошує Інна Кондратюк.

Є креативні завдання у стінах школи, до виконання яких залучають увесь клас, щоб навчити школярів працювати у команді. Учні готують презентації, бренд-буки, квести тощо.

«Дуже часто таке буває, що людина не навчена працювати в команді. Ми хочемо привити навички командної роботи змалечку, щоб кожен усвідомив свою роль в колективі і загальну роботу команди», – коментує Анастасія Скарвінко.

Для дітей влаштовують гральні клуби, клуби перегляду фільмів та фізичні активності. За усе це відповідають куратори. За кожним класом закріплено свого куратора – спеціаліста із психологічною або з медичною освітою, який відповідає за здорову атмосферу у колективі.

Віртуальна валюта, за яку можна купити реальні речі

«Гейміфікація – це процес впровадження ігрового компонента в якусь звичайну справу. Окрім звичайної 12-бальної шкали оцінок, в нашій школі є додаткова мотивація у вигляді віртуальної валюти за банальні вчинки.

За відсутність запізнень, за виконану домашню роботу на високий бал, за отримання оцінок на заняттях – нараховується віртуальна валюта «коїни» та «кристали». А далі за цю віртуальну валюти дитина може придбати реальні корисні речі: USB-хаби, антистреси, ліхтарики, зарядні пристрої, 3D-ручки та інші», – пояснює Микола Лінчук.

Заклад знаходиться в історичному центрі міста на вулиці Данила Галицького, 1а. Має власний вхід з вивіскою та вдосталь території, аби розмістити школярів в комфортному та сучасному просторі приватної школи.

У приватній школі IT STEP School сучасні не тільки аудиторії й методики викладання, а й коридори та місця для дозвілля школярів. Інтер’єр більше нагадує європейські офіси, в яких є місце для спокійного відпочинку і рухливих ігор. 

У вільний час діти з задоволенням грають в настільний теніс та інші рухливі ігри, іноді забуваючи навіть про улюблені мобільні додатки.

Для більш детального ознайомлення з роботою приватної школи: IT STEP School.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024