Секретні інструменти боротьби з булінгом в луцькому ліцеї IT STEP School

02 Березня 2023, 18:00
Крокуємо до безпеки. Як боряться з булінгом в луцькому ліцеї IT STEP School 2074
Крокуємо до безпеки. Як боряться з булінгом в луцькому ліцеї IT STEP School

Підготовка до реального життя – основна задача в виховному процесі сьогоднішніх дітей і підлітків. Неможливо уявити розвинене, цивілізоване, щасливе суспільство в майбутньому, в якому присутній булінг. 

Булінг неможливий в атмосфері поваги

Здорові відносини в соціумі передбачають повагу до прав та гідності кожної людини, незалежно від її статусу, раси, національності, віросповідання, статі та інших характеристик. Взаємодія в атмосфері поваги передбачає здатність прислухатися до думок та поглядів інших людей.

Суспільство, в якому не дотримуються поважливої культури спілкування, може стати середовищем, в якому поширюється нетерпимість, дискримінація та насильство. Це може призвести до зростання соціальної напруженості, загострення соціально-економічних та політичних проблем. 

Забезпечення доброзичливого ставлення та профілактика булінгу в освітньому середовищі є першочерговою метою в Приватному закладі загальної середньої освіти луцький ліцей «IT STEP School ЛУЦЬК».

Подробицями про унікальні програми розвитку дітей, методики та дієві інструменти, які присутні в освітньому процесі «IT STEP School ЛУЦЬК» поділилися директорка IT STEP Academy Інна Кондратюк та практична психологиня Олена Король.

«В нашій сучасній приватній школі ми усвідомлюємо важливість профілактики булінгу, тому будуємо увесь освітній процес на базисі взаємоповаги, згуртованості і дружньої атмосфери. Ми використовуємо практичні інструменти, які формують в наших учнях норми поведінки, необхідні для реального життя в суспільстві», – повідомляє пані Інна. 

Читайте також: Гаджети, віртуальна валюта та сучасний простір: як працює приватна школа IT STEP School у Луцьку

Високий рівень емпатії – запорука взаємоповаги в суспільстві

«Основне питання, з якого витікають всі інші стосовно взаємоповаги – це система цінностей. У всіх сімей і дітей вона може бути різна. Різна система цінностей породжує конфлікти, незважаючи на вік. Ми вчимо дітей поважати одне одного через самопізнання себе, правильну самоідентифікацію, підвищення самооцінки, а також розуміння інших і поваги до інших. Серед першочергових задач стоїть розвиток емпатії, емоційного інтелекту та когнітивних здібностей. Емпатія – це вміння співпереживати, вміння відчути біль і емоцію інших людей», – пояснює директорка.

В IT STEP School протидія булінгу відбувається, в першу чергу, у створенні доброзичливого простору, використання безлічі інструментів, що направляють учнів на пізнання себе, пізнання інших, підняття самооцінки, прийняття своїх відмінностей і відмінностей інших людей.

Ексклюзивні секрети безпечної роботи сучасної школи розкриває Інна Кондратюк: 

«Наша боротьба – це профілактика булінгу. Вона в нашій школі відбувається в загальній атмосфері відносин «учень-учень», «учень-вчитель», «вчитель-учень» в рамках спеціальних програм «X-Lab» та «Soft Skills». Програма розрахована і адаптована на вік наших дітей, де ми розглядаємо питання емпатії, взаємодії, поважливого ставлення, розвитку комунікативних навичок, тайм-менеджменту, фінансової грамотності».

Постійні інструменти в педагогічній роботі зі школярами:

  • унікальні програми з розвитку, які належать тільки ІТ-step SCHOOL: «Soft Skills» та «X-Lab»;
  • регулярні зустрічі з відомими людьми в дружній атмосфері;
  • кураторство в класах. Куратор – дорослий товариш, провідник між батьками й учнями в школі, якій допомагає адаптації дитині в школі та комунікації з батьками;
  • штатний психолог, що присутній в усіх необхідних сферах виховного процесу;
  • спільні заходи, екскурсії рідним краєм, що згуртовують і єднають учнів.

М’які навички «Soft Skills» та секретна лабораторія «X-Lab»

В освітній програмі закладу є спеціальні предмети Soft Skills, присвячені розвитку особистісних навичок. Разом з практичним психологом розроблені й впроваджуються методики для комфортного набуття досвіду і важливих навичок. 

В ігровій формі дітей знайомлять з ознаками булінгу та його наслідками. З допомогою провідних фахівців розглядають юридичні поняття булінгу в українському законодавстві та передбачену відповідальність за вчинення та приховування випадків булінгу.

«На уроках «X-lab» в рамках розвитку емоційного інтелекту, підвищення патріотизму та згуртованості діти займаються, в тому числі, виготовленням листівок. Учні IT STEP School власноруч писали листи для солдатів ЗСУ на передову, створювали листівки в комп’ютерних програмах. А також долучилися до акції «Діти Волині дітям Донеччини та Луганщини», – розповідає Олена Король.

Спеціальні відомі гості діляться своїм досвідом

Раз на два тижні організовують зустріч з відомою людиною. Серед спеціальних гостей в ІТ STEP School були начальниця сектору ювенальної превенції головного управління Нацполіції Волині Інна Остапович; фахівчиня із соціальних комунікацій Ольга Максим'як та інші успішні представники з різних сфер.

Запрошені гості знайомляться з учнями, говорять з ними простою мовою про важливе, демонструють варіанти розвитку успішного досвіду. Школярі приватної школи мають можливість легко і в дружній атмосфері поспілкуватись з відомими людьми, поставити їм запитання й отримати відверті відповіді на них. Це є один з інструментів, який підготує кожну дитину до реального життя, реального будування кар’єри в майбутньому. 

«Такі зустрічі мають на меті продемонструвати дітям альтернативні шляхи розвитку успішної кар’єри. Варіанті прийняття рішень, асортивної (безконфліктної) поведінки. Все для того, щоб в наших дітей був високий не тільки пізнавальний інтелект ІQ, але і емоційний інтелект EQ», – додає пані Інна.

Правила і традиції в житті IT STEP School

«Ми намагаємось направити погляд дітей на те, що допоможе їм розвиватися. Музеї, мистецтво, майстерні – все, що розкриває творчість, заохочує креативне мислення, досліджує особистість кожної людини», – продовжує керівниця закладу.

В IT STEP School організовують спільне відвідування заходів, свята і розваги для дітей. Кожного нового учня традиційно зустрічають тортом. Колектив радо сприймає появу нової людини, адже це завжди свято. 

«Ми ознайомлюємо кожного учня при вступі з правилами, кожен приймає і підписує присягу IT STEP School. В правилах йдеться про права і свободи, поважливе ставлення і доброзичливість в колективі. Правила можуть оновлюватись, в залежності від вимог сучасності. Наприклад, цього року додали нове правило про кібербулінг», – відкривають секрети представники школи.

Педагоги, психолог, куратори безперервно стежать за атмосферою в школі. Якщо трапляються епізоди непорозуміння, є готові шляхи розв’язання.

«У першу чергу – це діалог, спілкування. Адже де є спілкування, там є можливість розв’язати будь-який конфлікт. Наступний крок: відповідно до того, що трапляється, обираємо якусь модель і діти самі пропонують варіанти, як вийти з ситуації. Ми не нав’язуємо своє мислення, ми допомагаємо дітям самостійно розібратися і вирішити будь-які складні питання», – розповідає пані Олена.

Детальніше ознайомитись з роботою Приватного закладу загальної середньої освіти Луцький ліцей «IT STEP School ЛУЦЬК» можна тут. 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024