Спротив українських «Незламних» жінок

15 Вересня 2023, 08:08
Авторка книги «Незламні» Вікторія Покатіс. Фото з відкритих джерел Блог 2300
Авторка книги «Незламні» Вікторія Покатіс. Фото з відкритих джерел

Під час крайнього навчання, присвяченого жіночому лідерству авторка цього блогу познайомилася із українською журналісткою, головною редакторкою жіночого порталу «WoMo» Вікторією Покатіс й авторкою книги про спротив українських жінок у війні з російськими загарбниками «Незламні».

Авторка блогу з авторкою книги Вікторією Покатіс. Фото редакційне
Авторка блогу з авторкою книги Вікторією Покатіс. Фото редакційне

Обкладинка книги. Фото з відкритих джерел
Обкладинка книги. Фото з відкритих джерел

На сторінках видання 30 історій стійкості, опору, сили духу, ідейності, рішучості й любові до своєї Батьківщини, сотень тисяч незнайомих українок і українців, які стали рідними у страшних умовах війни, яким треба було неодмінно помогти їдеєю, медикаментами, реманентом, одягом, дахом над головою чи бодай питанням, яке стало знаковим, щоб ідентифікувати свого чи свою:  «як ти?».

За кожною історією глибокі трансформації, переживання, страхи, перетворені в силу, щоб підтримати іншого.

Ці історії могли стати лише котроюсь цифрою у жорнах нашої болючої історії.

Але вони, видобуті на світло, уже перекладені англійською мовою, розказують світові, якими є ми – українки й українці, чому ми не сидимо десь в закутку, плачучи, а хоч і зі сльозами, але продовжуємо на своїх позиціях виборювати своє легітимне право на життя

«Ця перемога нам дається дуже важкою ціною. Інколи читаю в соцмережах, що після перемоги люди планують влаштувати вечірку та святкувати кілька днів. Але мені здається, що це буде день великої жалоби, бо ми так багато втратили військових та цивільних людей. Ціна цієї перемоги дуже велика. Ми – українці – платимо нереальну ціну. Але ми впораємося», – промовляє зі сторінок одна із «Незламних» героїнь, Ольга Кудіненко, засновниця українського благодійного фонду допомоги онкохворим дітям «Таблеточки».

Книга хоч і про воєнні історії, однак не кричить болем, навпаки – демонструє читачам історії життєстійкості, боротьби та від стояння свого: життя, ідей, прав, цінностей.

Раджу читати її тим, хто відчуває, що вигорає, «не вивозить», боїться впасти під тягарем обов’язків, переживань, і нестримного болю, який кожна й кожен сублімує, як може, щоб перемогти у цій екзистенційній війні й не дати ворогу не лише позбавити нас життя фізитичного,  але й ментального. 

Під час Kyivbookfest. Фото редакційне
Під час Kyivbookfest. Фото редакційне

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром