ДПА повертається: з яких предметів школярі складатимуть атестацію у 2023 році

30 Вересня 2022, 12:22
Школа 601445
Школа

Міносвіти визначило перелік предметів, з яких проводитиметься Державна підсумкова атестація у 2022/2023 навчальному році.

Про це йдеться в наказі МОН від 12 вересня, передає сайт НУШ.

Випускники четвертих класів складатимуть такі предмети:

  • українська мова;
  • математика;
  • мова національної меншини чи корінного народу (у класах із навчанням або вивченням відповідних мов; складання цього предмета можливе за заявою одного з батьків або опікунів і за рішенням педради).

Згідно з пунктом 8 статті 12 закону «Про освіту», ДПА в 4 класі проводиться виключно задля моніторингу якості освіти школи.

Випускники дев'ятих класів складатимуть:

  • українську мову;
  • математику;
  • один із предметів (за рішенням педради):

– для класів з українською мовою навчання, в яких не вивчається мова національної меншини або корінного народу: біологія, всесвітня історія, географія, зарубіжна література, іноземна мова, інформатика, історія України, основи правознавства, українська література, фізика, хімія;

– для класів з навчанням або вивченням мови національної меншини або корінного народу: біологія, всесвітня історія, географія, література, іноземна мова, інформатика, інтегрований курс «Література», історія України, мова національної меншини, мова корінного народу, основи правознавства, українська література, фізика, хімія.

Випускники одинадцятих класів складатимуть (у формі зовнішнього оцінювання):

  • українську мову;
  • математику;
  • історію України або іноземну мову;
  • один із предметів на вибір: історію України, іноземну мову, біологію, географію, фізику, хімію;
  • мову національної меншини або корінного народу (на підставі заяви одного з батьків або опікунів і за рішенням педради).

Оновлено, 18 січня 2023 року: Для учнів 4 та 9 класів скасують державну підсумкову атестацію

 

Коментарі
30 Листопада 2022, 03:53
Вибачте, ви що живете в іншому всесвіті? Про яке ДПА може йти мова під час війни? Діти виснажені морально, психологічно, постійно відбуваються якісь стресові ситуації і колапси. Досить проводити експерименти, дайте дітям довчитись до кінця травня і просто відпочити мозком від всього!!! Поставте врешті-решт інтереси і здоров'я дітей на перше місце!!!
03 Грудня 2022, 16:02
Чому це в 9 класі 3 предмет на екзамені за рішенням педради, а не на вибір учня?
04 Грудня 2022, 18:28
Коли було десяток хворих на всю Україну ковідом дпа відмінили. Коли по 10 годин на добу немає світла, зруйновано школи, всі в стані постійного стресу, особливо діти. Тепер дпа повертається. Люди добрі!!! Ви в своєму розумі??? Яке дпа коли будівлі школи немає, світла немає та вибухи щодня. Господи за що Ти позбавив розуму чиновників МОН. Схаменіться!!!
04 Грудня 2022, 18:36
Схаменіться!!! Немає світла, перебої з інтернетом. Всі, особливо діти в стані стресу. Давайте ДПА. Господи, чому ти позбавив розуму людей в МОН. На кого вони працюють?
06 Грудня 2022, 13:27
Ну звичайно,! Перевіримо хто з батьків краще пояснив тему при свічках і за відсутності інтернету...
07 Грудня 2022, 11:06
Про яке ДПА може іти мова, якщо у нас немає ані онлайн уроків, ані очного. Любешівської ОТГ. Світло вимикають кожен день до обіду, якщо і ввімкнули світло - повітряна тривога. Так і навчаємося. НІЯК!!!!!! Закрийте у нас взагалі школу, щоб і не рахувалося що є навчання, а зарплату не вчителям, а на ЗСУ!!!!!!!! Цей безлад неможливо терпіти!!!!!!
07 Грудня 2022, 13:56
Яке ДПА? невже навчання під час війни покращилося? У дітей стрес, психологічне напруження, перобої світла, інтернету, батькам потрібно було щось вигадувати, як заробити гроші на їжу, а не на репетиторів. Дайте дітям відпочити. ДПА було б розумно повертати, коли рік навчання буде таким, як повинен буди. Без локдауна а тим паче без війни. Невже вам дітей не жаль, чи ви вирішили добити усіх своєю новиною.
08 Грудня 2022, 13:40
Що ви робите , шановні !!! Діти виснажені в першу чергу психологічно !!!! Які можуть бути ДПА, кошмар що роблять !
08 Грудня 2022, 15:46
Треба відновити світло хоча б з 08.00 до 14.00,
10 Грудня 2022, 19:03
Яке ДПА?! Діти ледве навчаються дистанційно, прстійні тривоги, ракетні атаки, атаки дронами, хронічний стрес, блекаути по 10 годин щодня. Війна, шановні, яке ДПА?!? Залиште дітей в спокої! В них вже давно немає нормального навчання і дитинства, то ковід, то повномаштабне вторгнення! Про що ви взагалі?! Тут би вижити і з розуму не зійти! НЕ НА ЧАСІ!!!!
10 Грудня 2022, 20:20
А хтось перевіряє якість занять, які проводять вчителі? Майже всі моляться на сирену і викидають якийсь відосик з інтернету, не перевіривши його зміст, а самі пропадають з екрану надовго. Зате контрольні та домашні роботи дають по повній програмі (звісно ж, для батьків) Треба створювати петицію на сайті президента України, щоб цей маразм відмінили.
11 Грудня 2022, 00:37
Яке може бути ДПА? Діти сидять в укриттях при свічках або у холодних квартирах. Схаменіться. Немає світла та Інтернету
11 Грудня 2022, 05:28
А діти які закордоном,як мають здавати ДПА?
11 Грудня 2022, 06:28
Яке ДПА,Ви в своєму розумі. Діти виснажені психологічно ,морально,чи ви ви думаєте ,що вони все при свічках вчать? З перебоями світла,з повітряними тривогами,нормально не повчишся!!!! А ви вирішили при короновірусі ДПА не буде ,а при війні,під час воєнного стану буде ДПА . Школи зруйновані,а якщо і ні ,то діти туди не ходять ,бо не має укриттів. Я не розумію,що за люди працюють в МОН . Подумайте перш ніж приймати такі рішення!!!!!
11 Грудня 2022, 14:07
Шановні коментатори! Читайте! Дату статті в першу чергу! І поцікавтеся, чи ця проблема ще актуальна. Ви ж бо вчилися при світлі!..
11 Грудня 2022, 18:31
Дійсно складається враження,що наші можновладці живуть в іншому світі,хоча чому здається - це справді так,навіть в містах де відносно тихо уроки онлайн не відбуваються,чому нема можливості дітям відкрити і передивитись тему при потребі,то світла немає в школі ,то немає в учня.міносвіти не зацікавлене в якісному донесенні знань до дітей,для цього потрібно прикласти зусилля,а придумати опитувальник і показати таким чином що вони чимось займаються це будь ласка
12 Грудня 2022, 08:09
О, сором, ДПА?! МОН, в нашій країні війна! Як можна так ставитися до дітей? Максимально нелогічно! Поверніться до дітей! Схаменіться!
12 Грудня 2022, 08:28
Ви що на іншій планеті. Діти в школу не ходять,світла немає, інтернет постійно пропадає. за 25 хв уроках якщо це можна назвати так діти сидять хв по 10. І ви вважаєте що цього достатньо. У дітей забрали дитинство, вони не чекають свят бо бояться що будуть обстріли. Роботи немає, вам аби батьки із шкури вилазили щоб заплатити вчителю за додаткові завдання. Скажіть яке ДПА відкрийте очі.
12 Грудня 2022, 12:13
Про яке ДПА мова в 9класах? 7 клас закінчували онлайн - ковід, 8 клас 1 півріччя 80% онлайн ковід, 2 півріччя 90 % онлайн ковід+ війна, 9 клас 1 місяць війна, 50 % "наука"в підвалі 50% в класі, з 10 жовтня 20% в школі в укритті без світла, 80% вдома онлайн без світла. З вище наведеного випливає таке запитання: "Що будуть перевіряти під час ДПА? Здатність батьків "щось" навчити дітей? В МОН у всіх "куку на муню", чи тільки в міністра?
13 Грудня 2022, 11:27
З глузду з'їхали? Яке ДПА під час війни! Ні світла, ні нормального інтернету, діти і так у стресі від війни, а ви навигадували.
17 Грудня 2022, 06:06
Яке ви маєте право оцінювати дітей, коли держава не має змоги надати нормального навчання дітям в умовах війни, дистанційне навчання при виключеннях з світла та зв'язку.
17 Грудня 2022, 06:15
Доброго дня! В такий час, коли немає світлі і дитина знаходиться під постійним стресом проводити ДПА не розумно. Таке рішення можуть приймати тільки люди, які вже мабуть трішки забули, що в країні війни. Нехай приїдуть до Харкова та попрацюють в умовах, де постійно немає інтернету, світла, постійні повітряні тривоги та інше.
17 Грудня 2022, 06:20
Вітаю. Це просто стаття, для того, щоб ми з вами реагували та коментували... Нічого ще не підтверджено. Наказ є, так. Його створили бо бюрократію ніхто не відміняв, або тому, що сподівалися на перемогу та на звичайні умови у травні 23-го. Однак його можуть відмінити. Бо дійсно немає можливостей зараз. Не переймайтеся
19 Грудня 2022, 08:13
Відміняйте ДПА. Майте совість. Більшість уроків немає через світло і обстріли. Вчителі не Мають можливості дати знання, а діти їх отримати. Самі освоюють матеріал, який занадто для цього важкий в 9 класі. Навіщо ці знущання з дітей і їх батьків?
19 Грудня 2022, 09:49
Я взагалі шокований, моя дочка не може підготуватися до уроку, через відключення електроенергії, а тут ще потрібно до ДПА готуватися. ЗАГАЛОМ Я В А×УЇ
19 Грудня 2022, 20:58
Схаменіться, люди добрі!!! Про яке ДПА може йти мова, коли в країні війна!!! Уроки неможливо повноцінно провести, то про яку підготовку можна говорити?! Діти в укриттях сидять годинами, або взагалі без світла і зв'язку! Морально потомлені і діти, і батьки, і вчителі. Тут вовком хочеться вити від того, що відбувається, то давайте добивайте нас ще ДПА🤬 Для чого ви це робите??? Для забави??? Боже, вправ мозги тому МОН, бо це неможливо витримати...Нема слів.
20 Грудня 2022, 19:33
Яке ДПА?Діти виснажені то світла то інтернету немає то тривога.Всі прикрасно розуміють що за цей рік діти багато знань неотримають для чого їх і батьків їхніх ще стрисувати тим ДПА ,коли в багатьох містах йде питання як просто вижити .
21 Грудня 2022, 04:21
Про що ви говорите ?У міністерства освіти зовсім совісті і розуму не має як можна здавати те що вони не вчили як треба
21 Грудня 2022, 07:20
Діти знаходяться під постійним стресом, коли вже врешті решт закінчаться експерименти над дітьми, діти вимушені робити домашні завдання під свічкою, без світла, а якщо немає світла то й інтернета теж немає, а що робити дітям? Зір погіршується, бо уроки виконуються до дванадцятої години ночі (майже постійно), діти втрачають уважність бо постійно пере втомлені, просто крик душі, а його на жаль ніхто не почує, дуже прикро, що просто втрачається людяність, а у дітей відбирають щасливе дитинство.
21 Грудня 2022, 10:07
МОН,що ви курите? Дайте і мені.. Ви в якій країні живите???
21 Грудня 2022, 10:09
Яке ДПА???Хворі,чи що??
21 Грудня 2022, 12:08
Мабуть, в МОН сидять інопланетяни. Агов, у нас війна вже майже рік, якщо не чули. А навчання дітей - це сльози. Дуже прикро, що наше МОН повністю відфрвалось від реальності. Мабуть, треба Президента про це повідомити, петицію написати, чи що....
21 Грудня 2022, 20:09
Не розумію навіщо ДПА якщо є різні оцінювання протягом усього навчального процесу А от ЗНО яке доречі відмінили є результатом якості освіти і показник знань учня Відмінили напевне щоб знову поступали за "знання"?
24 Грудня 2022, 21:01
Люди ви що здуріли? про яке ДПА може йти мова під час війни в країні,світла днями немає,дистанційне навчання багато знанні в не отримано як здавати ДПА схаменіться🤬😠
24 Грудня 2022, 23:23
Про яке ДПА може йти мова? Коли діти майже 3 роки знаходились і навчались в екстремальних умовах (ковід, грип, війна). За цей час, вони навчалися більше дистанційно, ніж очно, Діти виснажені психологічно, морально та фізично, наші діти - діти війни та ковіду, вони не мають можливості відпочити, у них постійний стрес від сирен і бомбардування. Нормальних умов для навчання немає, не тому що вони не хочуть, а тому, що, вони знаходяться в таких важких умовах. Досить експериментувати над дітьми.
25 Грудня 2022, 13:59
Яке ДПА??? Навчання не є таким як треба! Ми половину всіх занять сидимо в укритті, або дистанційно. Зарплати не виплачують людям, як дітей навчати та програму шкільну вивчити цілком??? Де логіка??? Обстріли, війна, зруйновані будинки, міста, школи, інфраструктури.. І при цьому складати ДПА?!!! Дуже прикро за МОН, які не розуміють, що останні роки це не навчання, а сльози.
25 Грудня 2022, 15:00
Чи ви всі здуба рухнули у тій верховній раді,діти налякані,хтось потіряв рідних,виснажені,проблеми з інтернето,світло відключають.Я так розумію що ця верховна рада проти народу
26 Грудня 2022, 07:34
Варто дати дітям 2023 рік допомогу моральну і психічну,бо під час війни ,вічний страх за рідних,чи буде світло.Я мама дев'ятикласника і бачу ,як важко сину в теперішніх умовах вчитись,а тестування навчання самотужки з домашкою і без онлайн уроків ,як ти сам учень засвоїв матеріал за рік.Дайте якісну освіту без стресу,проводьте уроки ,а потім тестуйте.
26 Грудня 2022, 17:40
Яке ДПА ,Ви з глузду зїхали що навчили дітей щоб вони здавали? війна в країні половина геть не вчилась половина на дистанційному самі що зрозуміли те зрозуміли.
26 Грудня 2022, 21:46
Люди, що ви сперечаєтеся? Це новина від 30 вересня. Зараз чекаємо рішення ВР про відміну ДПА в 4 та 9 класах. В 11 вже відмінили начебто, буде НМТ. Це провокація, щоб усі сварилися
02 Січня 2023, 19:51
МОН дбає не про дітей, а про свої зарплати, щоб пташечки поставити, що і навчили, і протестували, і стільки всього зробили. Діти по пів ночі не сплять, бо мусять сидіти в укриттях. Ви своїм підходом останніх дітей з України виженете. Я, як мама двох школярів, все більше про це думаю. Краще б до пуття довели програму НУШ, переглянули, чи придатні ті задання для дітей, що пішли у школу в 6 років.
04 Січня 2023, 18:58
Все правильно. Потрібен сріз знань. А то списують завдання та батьки виконують. Потрібно зробити ДПА на базі школи. Тоді і побачите , шановні, що робила ваша дитина на онлайн навчанні. Ті, хто займався, ім все одно ДПА чи хоть що. Волають ті, хто не може контролювати та заставити навчатися свою власну дитину. Ні разу не чула , щоб ротяку відкрила мама дитини, що навчається
04 Січня 2023, 19:27
Досить знущатись з дітей, їм і так вкрай важко. Війна в країні, не знаєш чи будеш жити завтра, яке ДПА в формі НМТ? Світла нема, інтернету нема, постійні сидіння в бомбосховищах. Що має статись, щоб наші можновладці, діти яких спокійно навчаються закордоном, просто залишили наших дітей у спокої і дали можливість продовжити навчання? Мама учениці 9 класу
05 Січня 2023, 21:36
ДПА для кого??? Вчителів? Учнів? Батьків?
07 Січня 2023, 09:49
МОН не думає про дітей !!! По перше треба надати дітям умови для навчання . А потім вже проводити ДПА. Де навчаються діти працівників МОН ?? Закордоном ??? Працівники МОН взагалі розуміють у яких умовах і без світла та інтернету знаходяться діти в Україні. Таке відчуття що МОН з іншої планети !!!!
07 Січня 2023, 19:39
Схаменіться, яке ДПА у країні війна, хіба зараз нормальне навчання і життя???
07 Січня 2023, 22:47
Це якась недостовірна інформація. Нещодавно писали на сайті міністерства, що 11 класики, як і в минулому році, будуть складати об'єднаний тест.
08 Січня 2023, 18:15
Я не те ,що в шоці ,слів немає!Яке в сраці ДПА ,Ви там ,що в паралельній реальності живете,якщо я не помиляюсь війна все ще триває ..Ви би ще вкінці літа написали,що ДПА буде,а діти ,коли готуватися будуть,тим більше світло вимикають більше ,ніж на 4 години .
09 Січня 2023, 10:12
Чекаємо на нові чудо-рішення від міністра. Треба ж їм себе реалізовувати, ось і поробили з наших дітей піддослідних кроликів. Нікому розігнати їх або заставити бути адекватними людьми
10 Січня 2023, 22:18
МОН 🤡🤡🤡. Яке ДПА?!🤡🤡
11 Січня 2023, 12:37
Яке ДПА ? Світла немає , освітній процес зірвано повністю , укриття в школах відсутні . Діти вже рік на самоопроцюванні ! Про що взагалі вести мову .
11 Січня 2023, 12:40
Ви що подуріли? Яке ДПА? Світла нема, уроки неможливо зробити? Дурдом...
11 Січня 2023, 15:55
Якщо Міністерство освіти так бажає перевірити рівень знань учнів, то потрібно спочатку почати з учителів. Що вам діти такого зробили, що ви над ними так знущаїтеся своїми перевірками ? Навіть, якщо вони чогось і не знають , то давайте розберемося, їх не навчили , чи не було умов щоб навчитися?
11 Січня 2023, 22:55
Яке ДПА коли щотижня над головою літають ракети ?Чиновники геть здоровий глузд втратили.
13 Січня 2023, 07:23
Як можна проводити ДПА в таких умовах???В прошлому році не було, в позапрошлому- , що стан та умови покращились для отримання знать та перевірки рівня?! Коли немає світла, тепла, коли дитина ні морально, ні психологично не готова до таких експериментів. Ви що не люди? Ваша задача виконати план, зроби видимость великої праці, отримати зарплатню не турбуючись про стан дитини та про наслідки.
13 Січня 2023, 11:26
АХАХАХАХХА, а нет, они не шутят
13 Січня 2023, 16:06
Дуже цікаво, яке може бути ДПА, якщо діти в нашому регіоні навчаються дистанційно? За добу світло буває 4 години. Уроки вчителі фізично не можуть проводити. Перед тим, як проводити ДПА, проведіть психологічні оцінку дітей, особливо тих хто був чи є в окупації. Коли був карантин всі сиділи і ніяких ДПА не було, але коли ракети літають, немає світла та інтернету, коли діти і вчителі днями сидять в укриттях, то ДПА обов'язково потрібно проводити.
14 Січня 2023, 14:45
Шкарлета цього узбецького відправте обратно в Узбекістан
14 Січня 2023, 17:36
Для чого ви нервуєте дітей Зрозуміло тільки, робите це навмисно, в умовах коли вимикають світло та постійно повітряна тривога. Дітям наразі не до цього.
16 Січня 2023, 03:25
Люди добрі в МОН... Вас там що побомбили ракетами, які відбирають а вас розум? Знущання над людьми...
16 Січня 2023, 14:37
Як можна скласти випускникам 11 класів НМТ, коли неможливо в таких умовах якісно підготуватися? Діти мають різні можливості в навчанні, але у переважній більшості у них моральне виснаження. Вони перебувають у постійному психологічному напруженні, а тут ще й додається хвилювання щодо складання НМТ, бо розуміють, що підготуватися неможливо за таких умов. Будь ласка, враховуйте це.
18 Січня 2023, 19:24
Дурдом с этим ДПА без света тепла и интернета и ракетами над головой !
19 Січня 2023, 10:09
Зачем все время форсили неправду? Если уже с 11 января были факты, что ДПА не будет, зачем? Вы, друзья, не путайте перечень предметов, и сам экзамен. Так что люди не парьтесь. Хоть они и дополнили статью, но её могут не прочитать до конца, и в общем реально не переживайте, они же понимают, что происходит в стране, и что у детей может быть в голове.
19 Січня 2023, 21:28
Яке може бути ДПА?ВІЙНА ...світла нема,інтернету теж як дітям вчитися.
24 Січня 2023, 07:53
Про яке ДПА може іти річ!?Війна в країні!Діти в школу рік не ходили,ідіть повчіться дистанційно!
30 Січня 2023, 14:44
Не підбурюйте народ. Це застаріла новина
22 Лютого 2023, 19:15
Яке ДПА війна коли був ковід то ДПА відмінили а коли війна то повернули.ЛОГІКИ НЕМАЄ
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024