100 років минає від дня народження педагога-дослідника Камінь-Каширщини Василя Кмецинського

14 Січня 2023, 19:50
Василь Кмецинський 1196
Василь Кмецинський

14 січня 2023 року виповнюється 100 років від дня народження волинського краєзнавця, першого директора Камінь-Каширського історико-краєзнавчого музею Василя Михайловича Кмецинського. 

Напередодні ювілейної дати в Камінь-Каширському краєзнавчому музеї Камінь-Каширської міської ради зібралися керівники Камінь-Каширської громади, члени районної спілки краєзнавців, громадськість міста, аби вшанувати пам`ять про краєзнавця і музейника Василя Кмецинського, – розповідає на фейсбук-сторінці Наталія Монець.  

Він народився на Поділлі - в місті Дунаївці, що на Хмельниччині.

З 1952 року Камінь-Каширщина стала рідною для Василя Михайловича й Віри Григорівни Кмецинських. Здобувши філологічну освіту в Чернівецькому університеті, молоде подружжя педагогів отримало направлення на роботу в Камінь-Каширське педагогічне училище.

Василь Кмецинський цікавився й досліджував історію поліського краю, колекціонував писемні й речові артефакти, залучав до цієї справи учнів, однодумців, аби згодом створити в місті краєзнавчий музей. 

У 1980 році Василь Михайлович став першим директорм Камінь-Каширського історико-краєзнавчого музею на громадських засадах, а зібрані пам`ятки - підвалинами першої музейної експозиції.

Його нарис "Місто над Циром" - одне з перших краєзнавчих досліджень про старожитній Камінь.  

Він ретельно вивчав архівні документи, спілкувався з істориками, краєзнавцями, працював над пошуком нових пам`яток для поповнення музейної експозиції.

Листування Василя Кмецинського з видатним шевченкознавцем Євгеном Шабліовським стало підвалинами для створення меморіального розділу про вченого та його особистого музейного фонду.

Він також досліджував історію перебування родини Косачів - Тесленків-Приходьків у селі Запруддя на початку ХХ століття.   

Помер у 1991 році, на 68-му році життя. 

З нагоди 90-річчя від дня народження Василя Кмецинського на фасаді музею було встановлено меморіальну дошку (автор - Петро Подолець, м. Рівне).   

 У 2014 році Камінь-Каширська районна рада започаткувала премію імені Василя Кмецинського за краще краєзнавче дослідження. Лауреатами премії є волинські краєзнавці й історики: Володимир Денисюк, Олександра Кондратович, Геннадій Бондаренко, Анатолій Силюк, Наталія Пась, Валерій Хитрик, Алла Дмитренко, Сергій Ус і Віталій Нестерук.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром