У МОН розповіли, як реформуватимуть шкільне харчування

11 Лютого 2023, 16:55
Їжа 3581
Їжа

Відбулась стратегічна сесія «Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України».

Захід провели 9 лютого 2023 року за участі ініціаторки реформи першої леді Олени Зеленської, міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, а також посла Швейцарської Конфедерації в Україні Клода Вільда. Про це ідеться на сайті МОН.

«Часто кажуть, що війна відібрала в кожного з нас, українців, рік життя.  У такому разі можемо сказати, що вона, напевно, відібрала рік здорового повноцінного харчування у наших дітей.  Якби не російський напад, певно, сьогодні ми говорили б уже про досягнення, ріст і зміни, але наше досягнення вже те, що попри війну і всі випробування ми зараз таки тут і ми збираємося продовжувати», – відзначила перша леді Олена Зеленська.

Під час стратегічної сесії представили чотири напрями подальшої роботи, а саме:  

  • Організація якісного харчування: закупівля та фінансування.
  • Відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Упровадження та дотримання системи НАССР.
  • Розвиток кадрового потенціалу.
  • Формування культури здорового харчування. Упровадження нових норм та меню.

«Нині майже дев’ять тисяч шкіл продовжують освітній процес в очному та змішаному форматах, а отже, повинні забезпечувати наших дітей здоровою їжею. Ми намагаємося адаптувати меню та технологічні процеси приготування їжі у школах до викликів воєнного часу. Найскладніше зараз тим, хто працює на визволених територіях», – зазначив Сергій Шкарлет. 

Попри війну, важливим пріоритетом є продовження реформи харчування, соціальна підтримка учасників освітнього процесу, а також розвиток  кадрового потенціалу. Для цього нині відбувається активне наповнення і розвиток порталу «Знаїмо».

Читайте також: В Україні створили освітній серіал «Бути поруч». 

Також на засіданні представили результати аудиту ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я, зокрема проаналізуали, які потужності має кожне міністерство, як вони використовуються та які є прогалини.

Окрім цього, презентували візію нової системи надання допомоги і комунікаційну стратегію до Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром