На Львівщині затвердили програму посилення державотворчої ролі української мови

26 Лютого 2023, 12:23
Фото ілюстративне 622
Фото ілюстративне

Розпорядженням начальника Львівської ОВА Максима Козицького було затверджено Комплексну програму посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 роки.

Про це інформує департамент освіти і науки ЛОДА.

Програма передбачає перелік конкретних культурних, освітніх, наукових, науково-практичних та просвітньо-інформаційних заходів, спрямованих на зміцнення української мови у статусі державної та її утвердження в усіх сферах суспільного життя українців як основи єдиного культурного простору нашої Батьківщини.

Програма розроблена департаментом освіти і науки Львівської ОВА у співпраці з департаментом з питань культури, національностей та релігій та департаментом комунікацій та внутрішньої політики, за активної участі освітян, науковців, студентського самоврядування львівських вишів, учнівського самоврядування області, працівників закладів освіти та культури обласного підпорядкування.

Основними пріоритетами Програми визначено зміцнення державного статусу української мови, покращення якості викладання, забезпечення більших можливостей для вивчення і вдосконалення своїх знань з української мови і водночас створення умов, які сприятимуть заохоченню до переходу на українську мову російськомовних жителів області, а також консолідація громадян, які проживають на Львівщині, на ґрунті визнання цінності української мови та культури.

Серед заходів, проведення яких передбачає Програма, є зокрема:

  • Обласний конкурс відеопрезентацій «Пошуки «скарбів». Полюємо на мовні помилки»;
  • Літня школа-табір «Від культури мови до культури народу»;
  • Видання словника найбільш вживаних слів іншомовного походження;
  • Цикл науково-популярних лекцій з історії української мови (на YouTube-каналі департаменту освіти і науки ЛОВА);
  • Видання навчально-методичної літератури для організації навчання дітей та педагогів діаспори;
  • Поповнення фондів шкільних бібліотек словниками, довідниками, фаховою періодикою, підручниками з культури мовлення тощо. 

Вивчення української мови та проведення заходів, які викликатимуть інтерес дітей до вивчення рідної мови та її історії, дозволить у майбутньому забезпечити безумовне використання виключно української мови у публічному просторі.

 

Коментарі
26 Лютого 2023, 11:16
До 1939 року на Галичині в школах вивчали 3 мови; език божий, език польскі і език рускі. Нашу мову з моменту хрещення Русі а далі формування на теренах Львівщини Королівства Русь називали руською а населення русінами. Ганьба народу що забуває рідну мову своїх предків, як це зробили московіти. Як казали мудрі люди" Хто забуває минуле, той не гідний майбутнього".
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром