У Луцьку студенти-журналісти мандрували підземеллям

02 Червня 2023, 18:00
У Луцьку студенти-журналісти мандрували підземеллям 475
У Луцьку студенти-журналісти мандрували підземеллям

Студенти-журналісти другого курсу побували на навчальній екскурсії в Старому місті. 

Вони відвідали містичне Луцьке підземелля, яке має довголітню історію, приховує багато таємниць, які досі зачаровують археологів, істориків і любителів пригод. Ініціаторами заходу стали доценти факультету філології та журналістики Наталія Шульська й Руслана Зінчук. Про це йдеться на сторінці ВНУ.

Екскурсовод Денис спершу розповів історію Кафедрального костелу святих апостолів Петра і Павла. Він звернув увагу відвідувачів, що на передньому фасаді будівлі є дві різні вежі: чотирикутна годинникова та восьмикутна колодяжна. Достовірних пояснень цьому немає, проте існує легенда, що, коли розробляли план костелу, два архітектори не могли дійти згоди й побудували їх неоднаковими.

У ХVII столітті ці підземні приміщення будували для богослужінь костелу, адже тут стабільно тримається температура 10–12 градусів. Підземелля розташоване на глибині 6 метрів та складається з різних кімнат, коридорів і гробниць. Учасники екскурсії дізналися про тогочасні події в підземеллі, а також побачили унікальні знахідки археологів: скелети людей, артефакти, тогочасний посуд, одяг, розписи на стінах.

Цікавою для студентів стала історія про поховання польки Магдалени Тализіни. 

«На жаль, у ХХ столітті каплиця була розграбована, зникло навіть тіло померлої. Після того з’явилася легенда про те, що в підземеллі під костелом блукає привид молодої жінки, але ні я, ні жоден із моїх відвідувачів ніколи його не бачив», – запевнив екскурсовод.

Наприкінці екскурсії студенти ділилися враженнями, адже похід у підземелля виявився пізнавальним.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром