Мобільні додатки, боти та веб-сервіси: студенти ЛНТУ презентували власні ідеї на конкурсі стартапів

04 Червня 2023, 17:06
Студенти ЛНТУ презентували власні ідеї на конкурсі стартапів 589
Студенти ЛНТУ презентували власні ідеї на конкурсі стартапів

У Луцькому національному технічному університеті добіг кінця конкурс STARTUP проектів серед студентів. Впродовж двох місяців здобувачі різних факультетів та спеціальностей працювали над розробкою свого унікального проекту і сьогодні презентували свої напрацювання.

Про це йдеться на сторінці закладу.

Ініціатор конкурсу доцент кафедри комп’ютерних наук Юрій Лук’янчук розповідає, що до участі в конкурсі зареєструвалися 70 студентів із 24 проектами. До фіналу дійшли найсміливіші та найактивніші 32 здобувачів, які нині представляють 12 проектів.

Конкурс проводиться в рамках реалізації проекту «Accent Project Прискорення інноваційної діяльності та підприємницької майстерності у закладах вищої освіти», що виконується в межах ініціативи Європейського інституту інновацій і технологій для закладів вищої освіти (EIT HEI – European Institute of Innovation and Technology for Higher Education Institutions).

Привітала креативних та сміливих учасників конкурсу ректорка ЛНТУ Ірина Вахович. Вона наголосила, що подібні заходи дозволяють молоді максимально проявити свій потенціал і скористатися шансом реалізувати власну бізнес-ідею.

«Головне завдання університету - навчити вас, здобувачів, бути креативними, сміливими, генерувати ідеї, а потім не соромитися їх реалізувати. Найманими працівниками ви маєте бути тільки тоді, коли навчаєтесь, а після закінчення навчання – ставати власниками свого бізнесу. До цього вас стимулює і такий конкурс стартапів… Я вам бажаю, щоб ви сьогодні отримали насолоду від спілкування, від ідей, які презентуєте і тих, про які почуєте, будьте сміливими, порівнюйте себе не з кимось, а з тим, ким ви були вчора, конкуруйте самі  собою, ставайте кращими та досягайте успіху», – звернулася до конкурсантів Ірина Вахович.

Курувала захід доцент кафедри інженерії програмного забезпечення Олена Суринович. Оцінювали стартап проекти представники суддівської колегії у складі проректорів ЛНТУ Надії Ковальчук та Олени Лютак і заступників деканів факультетів. Судді повинні були оцінити роботи студентів за трьома критеріями: ідея/проблема, інноваційність та презентація.

Здобувачі представили найрізноманітніші ідеї. Усі вони були унікальними, креативними та цілком конкурентоспроможними. Серед ідей: 

  • Бот Felem (Тelegram-бот, що полегшує отримання розкладу занять для студентів та викладачів ЛНТУ); 
  • Doggy Travel (мобільний додаток, який дозволяє користувачам планувати свої маршрути подорожей, використовуючи відгуки та поради інших користувачів, щоб забезпечити максимальну цікавість та найкращі враження від подорожі); 
  • Digital Rebuild Invest (карта земельних ділянок та об'єктів інфраструктури, що потребують реконструкції. Інвестори зможуть вкладати кошти в ці об'єкти, отримуючи прибуток у формі дивідендів); 
  • ScheduleMate (веб-сервіс для підприємців та людей, що шукають певні послуги за попереднім записом); 
  • RADIUS (проєкт кафе із покращеним дизайном для доступності та інклюзивності); 
  • TeTheBo (автоматизована система тестування Telegram-ботів, призначена для полегшення і зменшення часу процесу тестування, розробки, а також зменшення часу на аналіз помилок); 
  • CotoGwa (продукт, що полегшує рефàкторинг тексту та економить час користувача, позбавляючи його необхідності змінювати розкладку); 
  • Learn Avenue (онлайн-платформа, що складає змістовні курси відповідно до запиту користувача, план занять і надає потрібні навчальні матеріали); 
  • Автовирощування мікрозелені (автоматизована система керування технологічним процесом вирощування мікрозелені в закритому грунті, з можливістю передачі, контролю, регулювання параметрів через віддалений сервер з використанням мікроконтролера Raspberry Pi Zero W).

Серед представлених робіт, найбільшу зацікавленість суддів та найбільшу кількість балів здобули три стартап-ідеї. Зокрема, за підсумками оцінювання, третє місце виборола команда проекту «Gwyntik» у складі Івана Берези, Владислава Матвійчука, Миколи Голомиса, Дениса Середюка та Віталія Клітюка. Команда пропонує мобільний додаток, що аналізує гвинт та підбирає до нього викрутку. Друге місце посіла команда у складі Анастасії Куц та Вікторії Кірдей із проектом «Український супергеройський комікс». Команда пропонує проект зі створення українського супергеройського коміксу на військову тематику, з елементами фантастики.

Переможцями конкурсу стала команда проекту «MIDON» у складі Володимира Сверби, Євгена Цуркова та Романа Синюка. Команда пропонує спеціалізований випромінювач спектрів радіочастот як засобу радіоелектронної боротьби для блокування сигналів навігації та передачі інформації з безпілотних літальних апаратів.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром