Як росія денацифікує українську освіту: дослідження Інституту масової інформації

05 Червня 2023, 16:00
Зруйнована росією школа в Житомирі. Ілюстрація з відкритих джерел. 671
Зруйнована росією школа в Житомирі. Ілюстрація з відкритих джерел.

Інститут масової інформації оприлюднив дослідження «Культурний геноцид: хто і як впроваджує російську освіту на окупованих територіях України».

Інформприводом  слугували числені заяви російської влади про те, що «денацифікацію» України варто починати зі зміни шкільної програми та підручників на тимчасово окупованих росією територіях. 

Фахівці та фахівчині Інституту масової інформації встановили, що росія розробила і налагодила чотири схеми для «денацифікації освіти» на окупованих територіях України. На їхню реалізацію виділяються кошти з російського держбюджету. Це: «вербування» російських педагогів; «перепідготовка» та «підвищення кваліфікації» колаборантів; відправка до України завербованих студентів, зокрема російських педагогічних факультетів, у рамках «гуманітарних місій» Кремля; терор українських педагогів.

Основне завдання російських педагогів на окупованих територіях — знищити національну ідентичність українців через освіту. ІМІ ідентифікував понад 100 осіб – організаторів та деяких виконавців цього злочину.

Дослідники зазначають, що в українському законодавстві поки що немає статті, яка би безпосередньо передбачала відповідальність за злочинну діяльність педагогів країни-агресора.

У Кримінальному кодексі України є частина 3 статті 111-1, в якій описуються дії, що чинять російські педагоги на окупованих територіях, проте вона передбачає притягнення до відповідальності громадян України за колабораційну діяльність.
 
Детальніше ознайомитися із текстом дослідження можна за лінком. 

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром