Освітній омбудсмен про реформування шкіл в Україні

07 Червня 2023, 13:15
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Світлина з відкритих джерел 1587
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Світлина з відкритих джерел

Освітня реформа передбачає поступовий перехід на 12-річне навчання, профільну старшу школу та ліцеї, в яких учні здобуватимуть профільну освіту. 

До 1 вересня 2024 року органи місцевого самоврядування мають затвердити плани формування мережі закладів освіти. Режим  воєнного стану не створює обмежень щодо цього процесу.

Навчання в ліцеях та профілізація старшої школи дозволить зменшити навантаження на учнів, вивчати предмети, необхідні  для майбутнього фаху.

 Учні малокомплектних шкіл можуть здобувати освіту в найближчому опорному закладі, де є кваліфіковані вчителі, необхідна база та довіз учнів із навколишніх населених пунктів, – зазначає освітній омбудсмен Сергій Горбачов

 Засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року мають забезпечити створення та оснащення ліцеїв необхідною матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до мережі Інтернет, відібрати на конкурсних засадах педагогічних працівників, провести конкурс відповідно до вимог законодавства на посаду керівника закладу освіти.

Реорганізація закладів освіти насамперед необхідна, щоб покращити якість освіти всіх учнів, зменшити освітню нерівність та забезпечити рівний доступ до освіти, – зазначає служба освітнього омбудсмена

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром