Студенти ЛНТУ та науковці ФАТЕ здійснили виїзне засідання на аграрне підприємство «Перлина Турії»

10 Червня 2023, 18:00
Студенти 527
Студенти

Поєднуючи практику студентів-агрономів та проведення IX Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології в АПК», відбулося виїзне засідання представників факультету аграрних технологій та екології. 

Науковці кафедр агрономії, агроінженерії, екології разом зі здобувачами освіти ОП «Агрономія» та ОП «Агроінженерія» відвідали одне із найбільших аграрних підприємств Західного регіону «Перлина Турії», яке обробляє близько восьми тисяч гектарів орних земель. Основні напрями діяльності - зерновиробництво, кормовиробництво та тваринництво. Пишуть на сайті ЛНТУ.

«Нас тепло зустріли представники підприємства: головний агроном Петро Іванович Якимович, агрономи Василь Николайчук та Вадим Кузьмич. До слова, Василь Николайчук зараз є студентом ОП «Агрономія» в ЛНТУ, що дозволяє йому успішно поєднувати науку і практику в реальних умовах», – йдеться в дописі.

Петро Якимович розповів про основні аспекти діяльності «Перлини Турії», сучасні досягнення і виклики. Як і для усіх аграріїв на сьогодні, господарювання дається досить не легко, а цінова політика диктує реалізаційні можливості господарства. Проте диверсифікація ризиків дає змогу підтримувати успішність підприємства. Спектр вирощуваних культур дозволяє задовольнити практично усі реалізаційні потреби, а це озима та яра пшениця, ріпак, ячмінь, кукурудза та соняшник. Поряд із традиційними техніками, розглядається впровадження технологій Strip Till або No Till технологій, які дозволять не лише зекономити використання добрив, але і зберегти ґрунтову вологу, яка на сьогодні є в дефіциті.

Також пріоритетним напрямом є кормовиробництво, адже господарство має свою власну тваринницьку ферму, яка налічує близько 2000 корів, з яких 650 - дійних. Кормова база в основному складається з люцерни на сінаж, кукурудзи на силос та ряду зернових культур, що використовуються на зелений корм. Студенти були приємно вражені сучасними технологіями утримання, годівлі ВРХ, автоматичною комп’ютеризованою станцією кормопідготовки, молочною «каруселлю» тощо.

Господарство має потужну сучасну техніку, з якою учасники заходу могли познайомитись зблизька. Не пасуть задніх і у впровадженні новітніх методів обробки посівів, зокрема використовують безпілотні літальні апарати, що економить як витратні матеріали, так і час проведеного обробітку. Для гостей був організований демонстраційний політ такого БпЛА для обробки картоплі інсектицидом. Оператор Вадим Кузьмич (Jr), який також є студентом ЛНТУ, показав основні особливості підготовки і налаштування польоту та провів безпосередню обробку (яка зайняла, до речі, лише 4,56 хв на 1 га).  Втім, у теперішній період воєнного часу для таких обробок господарство постійно подає запити на спецдозволи.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром