Про особливості сертифікації педагогів у розмові із Ангеліною Корець

01 Серпня 2023, 13:51
Ангеліна Корець, начальниця управління Державної служби якості освіти у Волинській області 1402
Ангеліна Корець, начальниця управління Державної служби якості освіти у Волинській області

Про головні запитання, що стосуються сертифікації вчителів 2023, спілкуємось з Ангеліною Корець, начальницею управління Державної служби якості освіти у Волинській області. 

У фокусі обговорення значення сертифікації для вчителів та її ефективність у системі зовнішнього забезпечення якості освіти. 

Сертифікація педагогічних працівників: що це таке? У чому її особливості та які зміни відбулися у процедурі в 2023 році?

Сертифікація – незалежне експертне оцінювання професійних компетентностей вчителів, яке реалізує Державна служба якості освіти та її територіальні органи, Український центр оцінювання якості освіти та регіональні центри оцінювання якості освіти, здійснюється відповідно до Закону України «Про освіту». 

На думку вчителів, сертифікація – це найкраща частина реформи в українській освіті, яка необхідна для професійного зростання педагогічних працівників. Вона нівелює поняття корупції завдяки зовнішньому оцінюванню. 

Ця процедура додає впевненості вчителям у своїх професійних діях, неоціненний досвід і можливість поділитися власними напрацюваннями. Відбувається вона протягом одного року і складається з трьох етапів, а саме: з незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи. 

Із 2019 процедуру мали можливість проходити вчителі початкових класів.

 У 2023 році сертифікація педагогічних працівників масштабується ще й на вчителів базової середньої освіти, зокрема української мови та літератури й математики. 

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України у 2023 році участь у сертифікації зможуть взяти 500 вчителів з математики і 500 – української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти. 

Для Волині максимальна кількість учасників сертифікації становить 22 особи – вчителі української мови та літератури, 22 особи – вчителі математики. 

Коли стартує реєстрація для участі у сертифікації вчителів математики та української мови і літератури?

Реєстрація вчителів математики та української мови і літератури стартує вже 01 серпня 2023 року і триватиме до 11 серпня.  Першим етапом пілотної сертифікації вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної та математичної освітніх галузей – буде незалежне тестування, яке відбудеться 9 вересня 2023 року. 

Чи  активно беруть участь  волинські педагоги у сертифікації?

Волинські вчителі щорічно заповнюють квоти, виділені Міністерством освіти і науки України, та демонструють високі результати у проходженні процедури, адже близько 60% вчителів кожного року успішно її проходять.

Що спонукає педагогів брати участь у сертифікації?

Сертифікація – це професійний досвід, який працює на вчителя. Участь у сертифікації допомагає підтримувати професійну форму, розвиватися, бути у «тренді» та долучатися до нового в освіті. Кожен вчитель, який пройде сертифікацію, зможе вдосконалити власну педагогічну майстерність та покращити результативність своєї роботи.

Відповідно до положень законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» сертифіковані вчителі мають право на:

зарахування сертифікації як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником з присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії та/чи педагогічного звання, доплату у розмірі 20% до ставки заробітної плати. За результатами успішного проходження сертифікації педагогічному працівнику видається сертифікат, який є дійсним протягом трьох років.

Хто такі незалежні освітні експерти та експертки, яка їх роль у сертифікації?

Експертами можуть бути педагогічні, науково-педагогічні працівники закладів освіти чи інші особи із досвідом педагогічної діяльності не менше  5 років, які проходять відповідне навчання та долучаються до проведення сертифікації під час її третього етапу – вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації. 

Тобто, сертифікація для вчителя – це ще й можливість оцінити свою професійну майстерність через призму зовнішніх експертів.

На завершення хочу наголосити, що сертифікація — ефективна світова практика оцінювання професійної діяльності вчителя. 

Таким чином країна отримує високовмотивованих учителів, які братимуть безпосередню участь у ключових процедурах зовнішнього забезпечення якості української освіти.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром