Щоб розкрити потенціал дитини, з нею треба взаємодіяти: як не «закопати» талант школяра

24 Серпня 2023, 19:51
Навчання у IT STEP SCHOOL. Фото зроблене у закладі освіти РЕКЛАМА 996
Навчання у IT STEP SCHOOL. Фото зроблене у закладі освіти

Один із найосвіченіших римських імператорів Марк Аврелій говорив, «що людина може навчитися будь-чого, якщо матиме відповідні умови для навчання».

Чи завше батьки можуть подбати про такі для своєї дитини, – питання риторичне.

У народній педагогіці побутує думка, що кожна дитина при народженні «поцілована певною музою», отже, у кожної дитини закладені свої таланти.

Завдання батьків – їх вчасно помітити та допомогти розвинути.

Сучасні батьки значну увагу спрямовують на те, щоб з пелюшок дитина вивчала іноземні мови. Цей навик пізніше має допомогти у професійному та особистісному ростові.

Дітям змалку наймають репетиторів, купують сучасні підручники, онлайн-курси.

Звісно, це має свій ефект. П’ятирічки розмовляють англійською не гірше студентів університетів, другокласники виграють міжнародні конкурси й олімпіади, старшокласники захищають іноземними мовами науково-дослідницькі роботи.

Однак не всім дітям може підходити значне додаткове навантаження, яке для них обирають батьки.

А ще у погоні за освітніми трендами важливо не тільки заохочувати дитину вивчати те, що актуально і може їй знадобитися у майбутньому, але й зуміти побачити її схильності та потенціал.

У когось це може бути пластичність та гнучкість, що дозволить здобути успіхи в легкій атлетиці. Хтось може мати відмінні вокальні дані й стати відомим виконавцем чи виконавицею. Комусь цікава вишивка гладдю. А хтось може успішно розібрати певний гаджет і скласти його знову, змусивши працювати після якоїсь поломки.

Ці моменти дуже індивідуальні. На жаль, не завше в освітній установі, на гуртку чи у школі, є сприятливе середовище, щоб виявити схильності дитини. 

Батьки теж не постійно мають час експериментувати й обирають дитині напрям, який самі вважають перспективним.

«Я завела сина на боротьбу в 7 років. Він саме пішов до школи. Ми на сімейній нараді вирішили, що хлопчикові буде не зайвим вміти відстояти себе, розвивати «здоровий дух у здоровому тілі». Спочатку не зважали на його плачі, небажання йти на заняття. Поки тренер не сказав: «Віддайте вашу дитину у музичну школу, в нього пальці піаніста, а не дзюдоїста». Врешті відвели сина на робототехніку, бо у музичну школу він не хотів, а от роботів складає із захватом. Добре, що знайшлись мами, які підказали, що у нашому місті подібне є», – ділиться мама учасника гуртка робототехніки Анна Чорна.

«Мені б хотілося, щоб у школі проводили якісь тести для визначення зацікавлень дитини. Бо ми пробували різні гуртки. До школи ходили на народні танці, у початковій школі займалися бісероплетінням. А зараз дочка нічим не цікавиться, нудиться, не знаю, що їй запропонувати», – говорить Ольга Омельченко, мама семикласниці. 

Вибір гуртка і певної позанавчальної активності для дитини часто стає каменем спотикання батькам. 

Далеко не в кожному навчальному закладі звертають увагу на потенціал дитини та створюють умови для його розвитку. А у звичайній державній школі через перевантаженість програми на це не завжди вдається знайти час.

Але є цікаві альтернативи.

Так, у загальноосвітній приватній школі з поглибленим вивченням ІТ та іноземних мов – «IT STEP SCHOOL» у Луцьку вивчають та враховують зацікавлення дітей.

У закладі переконані, що свобода самовираження молоді – важлива цінність, яку варто берегти.

Перед викладачами у школі стоїть завдання слухати й чути дітей, дати їм простір та свободу у своїх судженнях та виборі, стимулювати інтерес до пізнання нового через діяльність, експерименти, прояв своїх нахилів. 

Адже талант – це не лише природжені схильності, але й постійна праця.

«IT STEP SCHOOL» – це місце для розвитку, нових можливостей та розкриття потенціалу дитини. 

«Щоб виявити й розкрити потенціал дитини, з нею треба чимало взаємодіяти, спостерігати за виконанням різних типів завдань. Це значно краще вдасться у приватній школі, де вчитель має більше можливостей для індивідуальної роботи з учнем», – говорить викладач «IT STEP SCHOOL» Богдан Відринський.

У закладі із дітьми працюють ще й ментори, які консультують під час виконання домашніх завдань, що теж дозволяє краще оцінити потенціал учнів. 

Тому за приватними школами, де учні отримуватимуть більше уваги вчителів, майбутнє. 

До того ж у закладі чітко розуміють, що професійні орієнтири можна визначати у школярів якнайраніше, навіть, враховуючи те, що за життя людина може змінювати професію.

«Таланти треба діагностувати й розвивати, а не губити», – переконують у закладі.

Більше про школу можна дізнатися тут.

Навчання у IT STEP SCHOOL. Фото зроблене у закладі освіти
Навчання у IT STEP SCHOOL. Фото зроблене у закладі освіти

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024