У школах стартує ініціатива, покликана надихнути підлітків долучитися до волонтерства

17 Жовтня 2023, 13:07
Школярі виготовляють окопні свічки. Фото ілюстративне 2073
Школярі виготовляють окопні свічки. Фото ілюстративне

Волонтерські організації за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні, Міністерства освіти і науки та Міністерства молоді та спорту ініціювала проєкт, що сприятиме обізнаності про важливість волонтерської діяльності.

«Шкільний урок волонтерства» — ініціатива, що покликана надихнути підлітків займатися волонтерством – повідомляють на сайті Міністерства освіти й науки України.

У межах проєкту в школах організовуватимуть заняття, на яких досвідчені активісти та вчителі розкажуть, як маленькими кроками досягти значних результатів, та поділяться інструментами, що допоможуть школярам долучитися до волонтерського руху.

«В умовах війни кожен із нас намагається робити все, аби бути корисним. Для дітей, особливо підлітків, дуже важливо також знайти сферу, де вони б могли проявити себе, відчути власну силу та причетність. І волонтерство — один із таких інструментів. Крім цього, завдяки волонтерству можна будувати нові знайомства та навіть запобігати появі тривожності, що є дуже актуальним для українців сьогодні», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

За даними U-Report, з початку 2022 року понад 43% опитаних школярів вже долучилися до активної допомоги. 90% опитаних підлітків хочуть бути корисними для України, зокрема і як волонтери. Нова ініціатива була створена для того, щоб залучати підлітків до волонтерської роботи, розвивати їхні лідерські якості та впевненість, а також підтримувати їхній психофізичний стан.

«Команда JuniorS додає фізичну та психологічну складову в уроки волонтерства, адже волонтер — це проактивна людина, яка завжди має бути в формі. Рух, спортивні ігри допомагатимуть відновитися та перезавантажитися. Важливо навчити майбутніх волонтерів піклуватися спочатку про себе, а потім допомагати іншим», — наголошує Олександр Педан, співзасновник руху JuniorS.

Як організувати заняття у своїй школі? Кожен учитель зможе провести урок волонтерства у своєму закладі освіти. Організатори нададуть усі необхідні ресурси: посібник для вчителя, план уроку, презентацію та роздаткові матеріали для вправ.

План заняття можна коригувати під умови класу або аудиторії, а сам урок можна провести на будь-якій зручній формі: в онлайн- або офлайн-режимі. Серед тих, хто проведе урок, розіграють подарунки від партнерів.

Щоб узяти участь у проєкті, необхідно залишити заявку на сайті.

За словами засновниці та керівниці Української волонтерської служби Анни Бондаренко, щодня тисячі українців докладають свої зусилля на допомогу іншим. Лікарі, юристи, айтівці, кухарі, вчителі, а також — школярі. Вони бачать проблеми у своєму населеному пункті та середовищі, об'єднуючись, непомітними кроками творять зміни: організовують толоки та благодійні літературники, доглядають за тваринами у притулках, плетуть сітки і знаходять ще безліч способів бути корисними. 

«Через волонтерство школярі реалізують себе та знаходять друзів, відкривають для себе нові можливості та захоплення. Наша важлива ціль — прочинити для них світ добрих справ і розвіяти стереотипи, що можуть виникнути на шляху», – каже вона.

Крім того, школи можуть запросити до себе одного з професійних тренерів від УВС. Також «Шкільні уроки волонтерства» проводитимуть запрошені зірки, відомі громадські активісти та волонтери.

Проєкт триватиме до червня 2024 року й охопить всю Україну — приєднатися зможуть як обласні, так і регіональні школи. А для підлітків, які вимушено покинули домівки й перебувають за кордоном, також заплановані онлайн-уроки.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром