На Львівщині визначили пріоритети розвитку позашкілля та профтехосвіти на 2024-2025 роки

19 Жовтня 2023, 14:53
Засідання колегії департаменту освіти і науки Львівської ОДА 525
Засідання колегії департаменту освіти і науки Львівської ОДА

Стратегічні напрями розвитку позашкілля та роботу навчально-методичного центру профтехосвіти обговорили на колегії департаменту освіти і науки.

 Засідання відбулося на днях за участі заступника начальника Львівської ОВА Івана Собка. Про це повідомляють на сайті Львівської ОВА.

За результатами виступів керівників закладів позашкілля обласного підпорядкування, зокрема, вирішили:

  • виділити кошти на облаштування фізичної, хімічної, біологічної та STEM-лабораторій та проведення літніх профільних шкіл Львівської обласної малої академії наук;
  • організувати освітні академії з позашкільної освіти;
  • забезпечити підвищення кваліфікації керівників гуртків науково-пошукового та науково-технічного напряму ;
  • надалі розвивати національно-патріотичне виховання школярів, в тому числі шляхом створення філій ЛОЦКЕТУМ;
  • сприяти розширенню мережі гуртків науково-технічного напряму та творчих учнівських об'єднань у сільських громадах;
  • сприяти подальшому розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти) в області.

«На наступний рік пріоритет начальника Львівської ОВА і нашої команди – подальший розвиток профтехосвіти. У нас буде значний дефіцит робітничих кадрів. Він вже є чималим, тому ми мусимо його скорочувати, щоб люди отримували потрібні на ринку праці професії. Ми своєю чергою повинні давати їм змогу навчатися та ставати професіоналами у своїй галузі. За освітніми показниками Львівщина сьогодні в ТОП-3 та чи не перша в Україні. Показники є неймовірними як по НМТ, так і по субвенціях. Тому ми працюємо далі впевнено розвиваючи галузь профтехосвіти», – наголосив Іван Собко.

Підсумовуючи блок позашкільної освіти директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска сказав, що із запровадженням реформи місцевого самоврядування в Україні значно скоротилося охоплення позашкільною освітою, і це вже становить загрозу для системи освіти і для суспільства в цілому. Важливо зрозуміти вплив позашкільної освіти на молодь. Вона є і профорієнтаційною, і, можливо, дає професію на все життя. 

«Позашкільна освіта має синергію працювати з профтехосвітою, вищою освітою та середньою освітою. Це є ланка, яка все пов'язує, все поєднує. Ми бачимо як це вже працює у нас в області. Тому і надалі будемо докладати зусиль для розвитку позашкілля Львівщини», – зазначив директор департаменту.⠀

Директор навчально-методичного центру професійно-технічної освіти Львівської області Володимир Бобко розповів про роботу центру у 2022- 2023 роках. 

Колегія ухвалила рішення продовжити роботу із розробки державних стандартів професійної (професійно-технічної) освіти за участю роботодавців на компетентнісній основі; надалі надавати консультаційні послуги закладам та підприємствам різної форми власності, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників; сприяти створенню нових Кваліфікаційних центрів та відкриттю нових професій, потрібних на ринку праці.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром