Міністерство культури та інформаційної політики презентувало Держпрограму розвитку й поширення української мови

27 Жовтня 2023, 10:37
Підручники для вивчення української мови. Ілюстрація з відкритих джерел 702
Підручники для вивчення української мови. Ілюстрація з відкритих джерел

Держпрограму розвитку й поширення української мови оприлюднили експерти Міністерства культури та інформаційної політики.

Про це повідомляє «Урядовий портал».

Соціологічні дослідження останніх років засвідчили кардинальні позитивні зміни у ставленні громадян до української мови як до рідної, як до єдиної державної, а також щодо мовних пріоритетів як в офіційному, так і в приватному спілкуванні.

Повномасштабне торгнення рф в Україну прискорило мовні процеси. Про це йшлося під час круглого столу «Функціонування української мови як державної: проблеми імплементації та удосконалення законодавства».

Під час круголого столу й напередодні Дня української писемності та мови презентували Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

«Програма є досить тривалою, до 2030 року. Документ включає норми, спрямовані не тільки на ліквідацію викликів сьогодення, а й впроваджує сталі процеси укріплення державної мови на всій території України і навіть за кордоном», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Т. в. о. Міністра підкреслив необхідність підвищення рівня володіння українською мовою всіх, хто цього бажає, зокрема, вчителів і викладачів. А також наповнення культурного простору якісним національним україномовним продуктом. У цьому контексті важливим завданням держави є підтримка й розвиток української літератури та книговидання. 

Серед інструментів – впровадження з наступного року сертифікатів на придбання україномовних книжок для дітей.

«В умовах війни актуальність ухвалення цільової державної програми опанування української мови лише посилюється. Залежність національної безпеки від функціонування державної мови – це екзистенційна аксіома, нехтування якою призвело до загроз існуванню державності, наслідків окупації, людських жертв», – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він також наголосив на потребі першочергового опрацювання та утвердження стандартів української мови.

Так, програма охоплює публічну, приватну та бізнес сфери. У публічній сфері передбачено запровадження мовних курсів для посадових осіб та кандидатів на посади до органів влади. 

У приватній також передбачена мережа курсів вивчення української мови, зокрема й для захисників та захисниць, а також державна підтримка на придбання україномовних книг у Дії, гранти на переклад та видання іноземної літератури українською мовою, гранти для авторів, підтримка національного культурного продукту, книги для дітей. 

У бізнес сфері – створення Національного електронного корпусу української мови, розробка системи національної термінології і термінографії, створення і видання термінологічних словників відповідно до державних стандартів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром