Тепер студенти можуть обрати спеціальність не одразу, а після одного або півтора року навчання

22 Листопада 2023, 10:53
Шапки-конфедератки - атрибути студентства. Фото з відкритих джерел 1590
Шапки-конфедератки - атрибути студентства. Фото з відкритих джерел

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті». 

Головна його мета – розширити права студентів щодо формування власної освітньої траєкторії, – говорять у Міністерстві освіти і науки України.

Зокрема, тепер студенти можуть обрати спеціальність не одразу, а після одного або півтора року навчання.

 Уведено модель «вступу на галузь», – коментують у МОНі.

Терміни і темпи навчання стануть гнучкішими, що дозволить студентам проходити бакалаврську програму як у швидкому ритмі (і завершити її за три роки), так і в повільному (завершити навчання за 6–8 років). Закон також уможливить визнання результатів навчання, отриманих у різних формах освіти – формальній, неформальній та інформальній.

«Забезпечуючи більшу автономію закладам вищої освіти, закон наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів. Зокрема, для нерегульованих спеціальностей надаватиметься більша свобода у формуванні компетентностей, а для регульованих спеціальностей будуть визначені конкретні вимоги та освітні програми», – додають у міністерстві.

Закон сприятиме підвищенню рівня якості вищої освіти, встановлюючи мінімальний обсяг навчальних занять (тобто занять, що передбачають роботу з викладачем) для здобувачів очної форми освіти.

Щодо трансформації заочної і вечірньої форм у дистанційну – МОН спільно з депутатами сформують поправки до цього пункту, щоб трансформувати заочну форму відповідно до вимог якості освіти. Нині зберігатимуться попередні умови, а набір на освітні програми заочної форми не припинятиметься.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром