В Україні визнаватимуть результати навчання людей, які проживають на окупованих територіях

22 Листопада 2023, 11:09
Студенти під час навчання. Фото з відкритих джерел 1328
Студенти під час навчання. Фото з відкритих джерел

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9591 про визнання результатів навчання людей, які проживають на окупованих територіях. 

Про це пише «Детектор медіа» з посиланням на коментар народного депутата Ярослава Железняка.

За його інформацією, за відповідне рішення проголосували 264 народні депутати.

Своєю чергою, народний депутат Олексій Гончаренко зауважив про важливість цього законопроєкту.

«Передбачається: можливість атестації для визнання освітніх результатів осіб, які навчалися на тимчасово окупованих територіях України; визнання до 75% освітніх кредитів ЄКТС для здобуття вищої освіти; особливі умови атестації для деяких спеціальностей та рівнів освіти», – розповів він.

Гончаренко наголосив, що важливо, щоб молоді люди з тимчасово окупованих території мали змогу вчитися в Україні.

Представниця президента України у Криму Таміла Ташева повідомила, що завдяки цьому закону створять механізм оцінювання результатів навчання осіб, які здобули освіту на тимчасово окупованих територіях. Вони зможуть продовжити навчання в українських освітніх закладах або здобути в них певний науковий ступінь.

Ташева також зазначила, що уряд має створити перелік спеціальностей, за якими можна буде проводити атестацію, а також перелік таких, за якими атестація заборонятиметься.

Представниця президента у Криму наголосила, що ухвалення цього закону дасть можливість після деокупації територій уникнути «кадрового голоду» в Україні. Кваліфіковані спеціалісти також зможуть долучитися до галузей економіки, де є нестача працівників.

Народний депутат, член комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук зазначив, що ухвалення цього законопроєкту – «потужний сигнал для всіх українців на окупованих територіях». За словами Грищука, законопроєкт передбачає до 75% освітніх кредитів ЄКТС для здобуття вищої освіти, а також обовʼязкове вивчення історії України та української мови.

У першому читанні законопроєкт схвалили 23 серпня. Підтримати його тоді запропонували правозахисні організації України.

Правозахисники акцентували на тому, що сотні українських дітей за понад дев’ять років змушені здобувати освіту на окупованих росіянами територіях. Проте через те, що Україна не визнає документи про їхню освіту, вони стикаються з проблемами під час працевлаштування або продовження навчання.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром