Дослідження про Януша Радзивілла презентували у Луцьку

28 Листопада 2023, 19:47
Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський 883
Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський

У Луцьку представили книгу доктора наук Ярослава Дурки про останнього олицького ордината, князя Януша Радзивілла. Презентація відбулася в замку Любарта.

У Художньому музеї, який міститься на території Луцького замку, організували презентацію монографії польського історика Ярослава Дурки «Януш Радзивілл 1880–1967. Політична біографія», – пише «Монітор волинський».

До учасників події автор долучився за допомогою інтернету. 

Ярослав Дурка розповів про те, як виникла ідея написання книги, поділився спогадами про процес її створення. Основою для монографії послужили матеріали польських архівів, але не тільки. Автор використав міжвоєнну пресу, наукову та мемуарну літературу, свідчення очевидців.

Польське видання вийшло друком ще у 2011 р., але науковець не припинив пошуків. Зокрема, з того часу Ярослав Дурка ввів у науковий обіг низку документів, які зберігаються в архівних установах України. Вони невідомі польським дослідникам. Та й, ніде правди діти, українським теж.

Книга українською мовою побачила світ цьогоріч у тернопільському видавництві «Крок» за підтримки Генерального консульства РП у Луцьку. Переклад здійснив Андрій Бондар. Щедро ілюстроване чорно-білими зображеннями видання має 550 сторінок, із них 140 займають бібліографія, примітки та покажчики.

«В основному тексті, тобто в тексті польського видання, я нічого не змінював. Натомість найцікавіші сюжети, які з’явилися після досліджень в архівах Луцька та Рівного, я постарався вмістити в доданому до цього видання вступі для українського читача», – розповів автор. 

Ярослав Дурка наголосив, що до українського видання підібрали інші ілюстрації, наприклад, набагато більше фото з Олики.

Автор ознайомив присутніх з історією роду Радзивіллів, а потім за допомогою відеопрезентації представив біографію головного героя книги, князя Януша Радзивілла.

Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський
Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський

Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський
Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський

Видатний польський політик, близький співпрацівник Юзефа Пілсудського, двічі ув’язнений совєтами та по одному разу гітлерівцями і польською комуністичною владою, залишився в рідній Польщі. Князя Януша Радзивілла вважають безумовним авторитетом польської аристократії. Особливу увагу Ярослав Дурка приділив причетності героя своїх досліджень до Волині. Нагадаємо, що до маєтностей останнього олицького ордината, крім палацу і земель в Олиці, входили величезні володіння у Шпанові та Цумані, загалом близько 40 тисяч гектарів.

Поділилися своїми міркуваннями про видання директор видавництва «Крок» Юрій Завадський, рецензенти українського видання книги, доктори історичних наук Світлана Гаврилюк та Олег Разиграєв. Відеоролик зі зверненням до учасників презентації надіслав перекладач Андрій Бондар. Завершилася подія живим спілкуванням аудиторії з учасниками проєкту, зокрема дуже активними були студенти волинських вишів.

Презентацію організувало Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку у співпраці з місцевим Товариством польської культури імені Тадеуша Костюшка. 

Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський
Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський

Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський
Під час презентації книги. Фото: Монітор волинський

Як зазначили організатори, книга не передбачена для комерційної реалізації, тому купити її не можна. Проте «Януш Радзивілл 1880–1967. Політична біографія» буде у вільному доступі в бібліотеках Луцька.

Зоя Навроцька, директорка Художнього музею, в залах якого відбувалася презентація, розповіла про експонати установи, які походять з радзивіллівського палацу в Олиці, згадала про їх рятівника, волинянина Анатолія Дублянського, пізніше єпископа Української автокефальної православної церкви в діаспорі. Зауважимо, що на події представили прижиттєвий портрет князя Януша Радзивілла із фондів музею, написаний відомим польським живописцем Войцехом Коссаком.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром