Швеція виділила понад 6 мільйонів доларів для підтримки безпеки освітнього процесу в Україні

05 Грудня 2023, 09:25
Прапор Швеції. Фото з відкритих джерел 1228
Прапор Швеції. Фото з відкритих джерел

Швеція виділила понад 6,5 мільйонів доларів на підтримку Програми екстреної допомоги Україні від ЮНЕСКО. 

«Кошти, зокрема, спрямують на відновлення й відбудову освітньої інфраструктури в Україні – спорудження укриттів у дитячих садках і школах», – повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

За час повномасштабного вторгнення сфера освіти в Україні сильно постраждала. Зокрема, від лютого 2022 року майже 3 500 дитячих садків, шкіл та інших закладів освіти були пошкоджені, понад 360 з них — зруйновані. Відновлення освітньої інфраструктури потребує багато ресурсів, саме тому міжнародні партнерства нині відіграють надважливу роль.

«Шведська допомога Україні є значною і вже досягла понад 3 млрд шведських крон із моменту приходу до влади нового уряду. Міністерство освіти і науки України звернулося до шведського уряду з проханням про допомогу в освітньому секторі, і зараз ми відповідаємо на це прохання», – прокоментував Йохан Форсселл, міністр розвитку, співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції.

Завдяки програмам ЮНЕСКО в Україні у співпраці зі Швецією та іншими партнерами вдасться забезпечити комплексне відновлення освітньої інфраструктури:

  • відновити пошкоджені та зруйновані дитячі садки в регіонах, що постраждали найбільше;
  • забезпечити водопостачання та санітарно-гігієнічні умови;
  • обладнати навчальні приміщення необхідними меблями;
  • побудувати або облаштувати укриття відповідно до вимог безпеки й потреб у зимовий період;
  • підтримати створення інклюзивних просторів, а також обладнати приміщення, де діти, вчителі й вихователі матимуть доступ до психосоціальної підтримки та фізичної активності.

«Ми вдячні уряду та народу Швеції за надану допомогу та підтримку освіти. Безпечне освітнє середовище — зараз пріоритет номер один для системи освіти. Відкритий садочок – це інвестиція в майбутнє і полегшення для батьків. Співпрацюватимемо з ЮНЕСКО наступного року щодо цього проєкту для якнайшвидших результатів», – зазначив Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти і науки України.

1,9 мільйонів учнів шкіл не мають доступу до постійної освіти в очному форматі й навчаються дистанційно чи у змішаному форматі. Відсутність доступу до очного навчання спричиняє освітні втрати та зниження рівня якості освіти, а нестача якісних укриттів обмежує для дітей доступ до дошкільної і шкільної освіти. Укриття допоможуть тисячам дітей повернутися до офлайн-занять та заходів у дитячих садках і школах.

Спільно з МОН ЮНЕСКО також ставить у пріоритет створення умов для безпечного повернення до очного навчання.

«Надзвичайно важливо, щоб діти могли продовжувати навчання без тривалих перерв і щоб дошкільні заклади й школи були безпечними. Внесок до кризового фонду ЮНЕСКО для їхньої роботи в Україні сприятиме саме цій меті», – зазначила Лотта Едхольм, міністерка освіти Швеції.

Щоб якомога більше учнів могли повернутися до очного навчання, важливо надати їм відповідні безпекові умови. Спорудження нових укриттів і облаштування наявних є обов’язковою умовою для створення безпечного й інклюзивного освітнього середовища.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром