В Україні відкрили Офіс «Горизонт Європа»

22 Грудня 2023, 10:00
Під час відкриття офісу. Фото: МОН 1261
Під час відкриття офісу. Фото: МОН

В Україні відкрили Офіс «Горизонт Європа». Це сприятиме реалізації нових наукових й інноваційних проєктів та інтеграції України до ЄС і європейського дослідницького простору. 

Ще в серпні створення Офісу в Україні підтримав український уряд, – повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

У відкритті взяли участь європейська комісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана Іванова, віцепрем'єр-міністр з питань інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, заступник міністра з питань науки та інновацій Денис Курбатов, представники органів державної влади, народні депутати України, представники міжнародної, наукової та інноваційної спільнот.

Під час відкриття офісу. Фото: МОН
Під час відкриття офісу. Фото: МОН

Під час відкриття офісу. Фото: МОН
Під час відкриття офісу. Фото: МОН

Офіс створили завдяки співпраці між Європейською комісією та урядом України. «Горизонт Європа» — це рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій, що передбачена на 2021-2027 роки. Загальний бюджет фінансування науки та інновацій становить понад 95,5 мільярда євро для всіх учасників – це найбільша і найпрестижніша наукова грантова програма ЄС. 

Особливу увагу та найбільший обсяг фінансування в програмі передбачено на подолання глобальних викликів економіки та індустріальній спроможності ЄС, зокрема тісну співпрацю науки та інноваційного бізнесу.

«У нас триває повномасштабна війна, але під час таких криз і народжуються інновації та технології, які здатні змінювати ситуацію не тільки на полі бою, а й у різних галузях. Наука, інновації та технології набувають нового сенсу і повинні стати трендом у нашому суспільстві. Щоб діти ще за шкільною партою почали поважати, закохуватися в цей напрям і розуміли, що тут є перспектива. Наше завдання – зробити так, щоб продукти інтелектуальної власності України відігравали важливу роль у розвитку Європейського Союзу. Ми будемо робити це нормативним реінжинірингом, змінюючи процеси і відкриваючи можливості для наукових установ та науковців», – зазначив Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

Михайло Федоров. Фото: МОН
Михайло Федоров. Фото: МОН

Міністерство освіти і науки України доклало зусиль, щоб українські вчені змогли подавати проєкти на конкурси програми з моменту її початку в Україні – навесні 2021 року. Також у 2023 році було якнайшвидше здійснено повне нормативне забезпечення відкриття Офісу.

«Горизонт Європа» – це не просто програма фінансування. Це можливість здійснити наукові прориви, об'єднати талановитих науковців та бізнес для вирішення глобальних викликів. А війна – час, коли інновації та технології можуть буквально міняти хід подій на полі бою. Тож відкриття Офісу – подія, яка відкриває нові перспективи для нашої країни. І, звісно, це також ще один крок на шляху нашої інтеграції з ЄС», – зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

За майже три роки Рамкової програми «Горизонт Європа» на участь подалися 970 українських організацій, 109 з яких уже отримали рішення про фінансування на загальну суму понад 40 мільйонів євро.

Для порівняння: у попередній Рамковій програмі «Горизонт 2020» за шість років узяло участь 174 організації з України, які підписали 240 грантів на загальну суму 44,5 мільйона євро.

За час реалізації «Горизонт Європа», попри повномасштабну війну з рф, Україна перевищила очікувані показники успішності. 

Наприклад, Сумський державний університет нині є одним із лідерів щодо отриманого фінансування за Рамковою програмою «Горизонт Європа». 

Сума фінансування становить 777,4 тисячі євро в межах напряму «Дії Марії Складовської-Кюрі».

Надалі Офіс «Горизонт Європа» в Україні займатиметься:

  • інформаційною підтримкою українських наукових організацій щодо можливостей співробітництва у сфері науки та інновацій, допомогою в пошуку партнерів для проєктів у ЄС та в усьому світі;
  • підвищенням обізнаності про історії успіху та роботою з конкретними проблемами реалізації проєктів в Україні;
  • консультуванням щодо політики, пов’язаної з інтеграцією України в європейський дослідницький простір.

Під час відкриття офісу. Фото: МОН
Під час відкриття офісу. Фото: МОН

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром