Школа супергероїв 2023: як функціонує проєкт, що вдалося зробити

23 Грудня 2023, 10:02
У Школі супергероїв. Фото: МОН 1487
У Школі супергероїв. Фото: МОН

Як навчаються учні в Школі супергероїв, яка розвинулася від волонтерської ініціативи до 11 державних освітніх осередків по всій Україні

Історія Школи розпочалася в 2016 році. Забезпечити навчання дітей, які тривалий час перебувають у лікарні, – такою була волонтерська ініціатива засновниці Євгенії Смірнової, – розповідають у Міністерстві освіти і науки України.

За підтримки волонтерів тоді відкрили перший клас у відділенні Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію / СНІД. 

У Школі супергероїв. Фото: МОН
У Школі супергероїв. Фото: МОН

Проєкт, що реалізовувався в межах ГО «Маленьке серце з мистецтвом», підтримав телеканал «1+1», кураторкою Школи супергероїв стала ведуча Наталія Мосейчук. 

За потужної підтримки партнерів і волонтерів, клас за класом школи відкривалися в Житомирі, Харкові, Хмельницькому, Дніпрі. Усе більше дітей мали змогу навчатися, розвиватися і проживати дитинство навіть у лікарняних стінах.

2022 рік для Школи супергероїв був важливим – багаторічну роботу визнала та підтримала держава, надавши Школі супергероїв статус Державної установи та взявши на себе стабільне фінансування оплати праці вчителів.

Працювати в новому статусі Школа розпочала в умовах повномасштабної війни та нових освітніх викликів. Результати роботи 2023 року свідчать, що установа успішно розвивається, дотримуючись таких головних цінностей, як орієнтованість на дитину та відкритість.

У межах Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року серед пріоритетів у Плані заходів на 2023-2024 роки є масштабування Школи супергероїв, а навчально-методичним центром затверджено методичні рекомендації для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Зараз в Україні діють 11 освітніх центрів Школи: у Києві та області, Миколаєві, Харкові, Дніпрі, Житомирі, Львові та Хмельницькому. У 2023 році загальна кількість учнів становить 10161, проведено 79304 занять. З них 30 тисяч занять вдалося забезпечити наживо в областях, близьких до лінії фронту, — Дніпропетровській, Харківській, Миколаївській.

У Школі супергероїв. Фото: МОН
У Школі супергероїв. Фото: МОН

Відкриваємо нові осередки для учнів та дошкільнят

Попри війну мережа шкіл не тільки стабільно працює, а й розширюється. Уже отримано 10 запитів від обласних військових адміністрацій на відкриття нових осередків. 

Протягом 2024 року заплановано створення шести нових Шкіл супергероїв. 

Держава забезпечує оплату праці вчителів, а партнери, донори, соціально-відповідальний бізнес допомагають із ремонтом та облаштуванням приміщень у лікарнях відповідно до принципів інклюзивності та безбар’єрності, ідеології та цінностей Школи супергероїв. 

У Школі супергероїв. Фото: МОН
У Школі супергероїв. Фото: МОН

Усі класи мають унікальний дизайн та впізнаваний фірмовий стиль, сучасний ремонт і облаштовані всім необхідним для комфортного навчання, це планшети та інтерактивні дошки, парти, шкільне приладдя й дидактичні матеріали, підручники й художня література, кондиціонери й кулери для води.

Уряд також підтримав ініціативу щодо дошкільної освіти і врегулював можливість працювати з дошкільнятами – тепер кожен освітній центр Школи супергероїв має своїх фантастичних вихователів та їхніх асистентів. 

Так, сьогодні вже працює 11 вихователів та 8 асистентів. Протягом 2023 в освітніх осередках по всій Україні розвиткові заняття відвідали понад дві з половиною тисячі дошкільнят.

Психологічна реабілітація як частина освітнього процесу

Психологічна підтримка стала невіддільною складовою освітнього процесу під час війни. Тому під час повномасштабного вторгнення у Школі супергероїв потужно почала проводитися робота саме із психологічним станом всіх учасників освітнього процесу. 

Нині освітній процес у Школі супергероїв супроводжують 10 психологів. Роботу ведуть за декількома напрямками. 

Для вчителів – це розвиток знань із надання кризової психологічної допомоги та вміння розпізнавати ознаки тривожних розладів у дітей, а також психоемоційна підтримка. 

Для учнів – спеціальні інтерактивні заняття з корекції емоційного стану. Також діє загальна програма з підтримки для вчителів і батьків учнів із подолання стресових станів.

Технологічність, креативність, безбар’єрність – важлива складова Школи супергероїв.

У Школі супергероїв. Фото: МОН
У Школі супергероїв. Фото: МОН

Забезпечувати високі стандарти зручності та робити навчання в Школі супергероїв захопливим вдається завдяки підтримці донорів та партнерів. 

«Нашими союзниками є міжнародна аудиторська компанія «Dentons», Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, Save the Children, Cooper&Hunter, Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні, ASBIS Ukraine», – додають у Міністерстві освіти і науки України».

Понад 3 тисячі підручників, а також планшети на ноутбуки, які є в усіх освітніх осередках, роблять класи Школи супергероїв сучасними та зручними. 

Усі приміщення є безбар’єрними і доступними для людей на кріслах колісних. 

Дверні отвори відповідають нормам з інклюзивності будівель та закладів освіти. Інтерактивні дошки та айпади обладнані спеціальними програмами, які дають можливості використовувати матеріали в збільшеному форматі або для дітей з урахуванням порушень слуху. 

Для учнів, які перебувають на лікуванні понад рік, можливо розробити індивідуальний план навчання, оскільки школа має три форми навчання – групові заняття в класі, індивідуальні уроки біля ліжка та дистанційна форма для дітей, які лежать в ізольованих боксах.

Відомі люди та міжнародні гості часто проводять час за уроками разом з учнями Школи супергероїв. Перша леді Олена Зеленська, Президент Республіки Кореї Юн Сок, також Андрій Шевченко, Оля Полякова, Monatik, Єгор Гордєєв, Макс Барських, Тіна Кароль, Тимур Мірошниченко, Нікіта Добринін – і це тільки маленька частина відомих друзів маленьких супергероїв.

Проєкт «Школа супергероїв» реалізується у межах флагманської програми «Освіта для всіх» створеної Міністерством освіти і науки на виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською. 

У квітні 2023 року був затверджений План заходів із реалізації Cтратегії на 2023-2024 роки – документ, що містить детальні кроки для усунення бар’єрів у різних сферах життя українців і пріоритетні проєкти міністерств. 

У межах цієї стратегії Міністерство освіти і науки України запровадило проєкт «Освіта для всіх: українська освіта без бар’єрів».

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром