Як викладати громадянську освіту навчали освітян в Острозькій академії

27 Грудня 2023, 10:59
Під час тренінгу. Фото: Острозька академія 1032
Під час тренінгу. Фото: Острозька академія

У Національному університеті «Острозька академія» для викладачів і викладачок провели тренінг «Інтерактивні методики викладання громадянської освіти». 

Захід проводився за сприяння Острозької академії й за підтримки Хабу громадянської освіти IFES та IFES Ukraine, – повідомили в університеті.

Тренерками були: Марія Цип’ящук, викладачка кафедри теорії та історії держави і права Національного університету «Острозька академія», а також Наталія Олійник, кандидатка політичних наук, доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Львівської медичної академії імені Андрея Крупинського.

«Для мене особисто це був дуже цінний досвід. Надзвичайно приємно працювати з колежанками й колегами з різних спеціальностей, які мають різні погляди на певні явища. Я вдячна їм за активність, доброзичливість і змістовні й цікаві дискусії. Сподіваюся, що їм це стане в нагоді під час їхнього викладання. Також було дуже приємно працювати в тандемі з пані Наталею Олійник», – зауважила Марія Цип’ящук.

Марія Цип'ящук. Фото: Острозька академія
Марія Цип'ящук. Фото: Острозька академія

Під час заходу тренерки поділилися досвідом інтерактивного викладання, а також тим, як його застосовувати так, щоб одночасно будувати й формувати знання, навички і ставлення. Разом з учасниками й учасницями спікерки апробували цікаві й дієві методи навчання для здобувачів вищої освіти.

«Під час тренінгу ми розповіли загалом про громадянську освіту, важливість інтерактивного елементу в цій освіті й про курс «Демократія: від теорії до практики». Інтерактивні методики сьогодні є дуже актуальними й корисними, бо дають можливість студентам краще опрацювати матеріал, зрозуміти його в цікавішій, доступнішій формі, а також дозволяють формувати довірливу, партнерську атмосферу в групі й між викладачем і студентами. Це дозволяє студентам розкритися, вільно дискутувати, вміти висловлювати й аргументувати свою думку, працювати в команді, критично мислити», – зазначила Наталія Олійник.

Наталія Олійник. Фото: Острозька академія
Наталія Олійник. Фото: Острозька академія

Враженнями від участі в тренінгу поділилися Андрій Смирнов, доктор історичних наук, професор кафедри історії імені професора Ковальського, Юлія Харчук, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів.

«Участь у тренінгу дозволила познайомитися з новими інтерактивними методиками викладання громадянської освіти й інших дисциплін, підвищити кваліфікацію викладача і вдосконалити м'які навички», – зазначив Андрій Смирнов.

Юлія Харчук подякувала за можливість пройти навчання. 

«Щиро дякую колегам за цікавий, практичний і корисний тренінг, таку надзвичайно важливу очну комунікацію й обмін досвідом. Обов'язково адаптую запропоновані сьогодні інтерактивні методики викладання здобувачам під час вивчення навчальних дисциплін «Антикризове управління підприємством» і «Стратегічний управлінський облік». Дякую ЗСУ за можливість навчатися й навчати. Разом наближаємо перемогу на освітньому фронті», – додала Юлія Харчук.

Своїми враженнями поділилася також директорка Наукової бібліотеки Острозької академії.

«Представлені тренерками інтерактивні методики викладання громадянської освіти – це дієві методики для організації навчання. Під час тренінгу нам запропонували ефективні практичні вправи з громадянської освіти, які розвивають критичне мислення, дають можливість аналізувати ситуацію і її процеси. Планую ці методики використати під час читання курсу «Бібліотечна справа», а також в організації патріотично-виховних заходів, ініціатив для студентів. Адже бібліотека є важливим інформаційним центром освіти, що сприяє розвитку компетентностей громадян», – підсумувала Галина Цеп’юк.

Під час тренінгу: Фото: Острозька академія
Під час тренінгу: Фото: Острозька академія

Під час тренінгу: Фото: Острозька академія
Під час тренінгу: Фото: Острозька академія

Під час тренінгу: Фото: Острозька академія
Під час тренінгу: Фото: Острозька академія

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024