Англійська мова стане обов'язковою для українських посадовців і військових

06 Січня 2024, 10:00
Вивчення англійської. Ілюстрація з відкритих джерел 4670
Вивчення англійської. Ілюстрація з відкритих джерел

Принаймні вісім категорій українських посадовців будуть зобов'язані говорити англійською мовою. Серед них: держслужбовці, митники, військові, правоохоронці, голови держадміністрацій, прокурори, податківці та інші.

Про це пише «Голос Америки».

Англійська мова є однією з офіційних мов Євросоюзу. Нею ухвалюють рішення, ведуть переговори й виголошують промови. Щоб бізнес, освіта, медицина, наука, економіка та інші галузі стали частиною єдиного європейського простору, українцям різних професій також рекомендують опанувати «робочу» мову іноземних партнерів.

У листопаді 2023 року Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт №9432 «Про застосування англійської мови в Україні», запропонований президентом Зеленським. 

Документ закріплює за англійською статус мови міжнародного спілкування та передбачає перелік посад, на яких вимагатимуть знання англійської на рівні професійного спілкування.

За законом, для посадовців передбачається обов'язковий іспит з англійської, військові матимуть стандарт НАТО щодо володіння англійською, а для освітян обов'язком буде вивчення та використання англійської.

Щоб задовільнити потребу українців у вивченні англійської мови, уряд запустив національну програму Future Perfect.

Проєкт зібрав під своєю «парасолькою» продукти й сервіси, спрямовані на те, щоб англійська стала популярною та доступною у вивчені.

Координують Future Perfect Міністерство цифрової трансформації України у співпраці з Міністерством освіти й науки, Міністерством культури та інформаційної політики за підтримки міжнародних партнерів з Європи та США.

Плани команди Future Perfect до 2030 року - збільшити відсоток українців з середнім і просунутим рівнем англійської, реформувати дитсадки, школи та допомогти навчатись пенсіонерам.

Національна програма з вивчення англійської мови є довгостроковою стратегією, яка спрямована на трансформацію мовного ландшафту України. Дорожня карта передбачає освітні реформи: впровадження англійської у дитячих садочках, запровадження ЗНО з англійської, атестація вчителів та педагогічного складу, реформи у вищій школі. Перші два роки стануть періодом адаптації, щоб у кожного українця був час поліпшити свої знання, кажуть у Мінцифрі.

«Важливо долучити до національної програми українців різних вікових груп», – про це в інтерв'ю журналісту Української служби Голосу Америки Юрію Солонцю розповіла Тетяна Приходько, аналітикиня спільних проєктів Мінцифри та Фонду Східна Європа

Аналітикиня додає.

«Людям пенсійного віку складніше навчатися, тому ми шукаємо ефективний підхід та інструменти, які працюють саме з цією авдиторією. До 2030 року програма передбачає таку Україну, де значна частина населення володіє англійською мовою, готова взаємодіяти зі світовою спільнотою через бізнес-зв'язки та стабільні партнерства».

За словами Приходько, схожий шлях із вивчення мови раніше вже пройшла Південна Корея. Медики цієї країни навчалися у США, а потім втілювали набуті знання вдома задля розвитку власної держави.

«Якщо підсумувати, ми орієнтуємося на двосторонній обмін, щоб посилювати міжнародну присутність та будувати міцні партнерства», – розповіла експертка.

2.83 бали з 10 можливих – саме так українці склали «тест» на знання англійської від Мінцифри, що провело опитування за підтримки міжнародних партнерів серед українців віком від 18 років.

43% респондентів визначили власні знання як початкові. Близько третини опитаних вважають, що мають «середній рівень» англійсьної і лише 10% заявили про рівень B2 (мінімально допустимий, який дозволяє викладати англійську як іноземну).

«Суб'єктивну оцінку українців про рівень їхньої англійської підтвердили і результати опитування Мінцифри, де перевіряли читання, аудіювання, комунікацію та письмо», – каже Приходько.

Вона пояснила.

«Українці здобули 2,83 бала за шкалою від 0 до 10. Це означає, що наші громадяни наразі не опанували англійську на достатньому рівні».

Водночас аналітикиня зауважує, що в українців є інтерес до вивчення англійської.

56% опитаних мають бажання навчатися, а понад 90% батьків вважають, що їхні діти повинні знати англійську, оскільки це забезпечить для них краще майбутнє.

Вивчення англійської в Україні – це стратегічний крок до інтеграції в європейський простір.

«Програма уряду Future Perfect – «це про майбутнє, до якого ми всі прагнемо і над яким щоденно працюємо», – підсумовують у Мінцифри.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром