Як змінює професійне життя вчителя сертифікація: освітяни Волині поділились власним досвідом

10 Січня 2024, 15:08
Учителька. Ілюстрація з відкритих джерел 3434
Учителька. Ілюстрація з відкритих джерел

Освітяни Волині поділилися досвідом проходження сертифікації.

Так, сертифіковані вчителі математики, української мови і літератури та експерти з вивчення практичного досвіду учасників сертифікації 2023 за ініціативи фахівців управління Державної служби якості освіти у Волинській області зустрілись на початку січня 2024 року під час тематичного івенту «Cертифікація учителів математики та української мови і літератури: перші результати», – розповіли в управлінні Державної служби якості освіти у Волинській області.

Учасники мали змогу поділитись власним досвідом проходження сертифікації, експертного оцінювання та обговорити процедуру сертифікації в розрізі кожного її етапу. 

За результатами активної дискусії напрацьовано пропозиції щодо вдосконалення методитики її проведення, які будуть надіслані Державній службі якості освіти України для розгляду. 

Сертифікація педагогічних працівників відбувається щорічно й складається з трьох етапів: 

  • незалежного тестування, самооцінювання власної педагогічної майстерності (здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної системи EvaluEd);
  • вивчення практичного досвіду роботи педагогів.  

Процедура сертифікації змінюється. 

Цьогоріч розширене коло потенційних її учасників. Уже традиційно зовнішнє оцінювання професійних компетентностей поширюється на вчителів початкових класів, вчителів математики, української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти. 

Нововеденнями 2024 року є залучення до сертифікації вчителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна і світ», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»).

Реєстрація педагогічних працівників для проходження сертифікації триватиме з 15 до 30 січня 2024 року у два етапи: 

  • основний етап з 15 по 25 січня 2024 року;
  • додатковий – з 26 по 30 січня 2024 року.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром