Які просвітницькі заходи проведені у 2023 році для втілення Концепції національної системи стійкості

15 Січня 2024, 10:59
Міністерство освіти і науки України. Фото архівне 2713
Міністерство освіти і науки України. Фото архівне

Міністерство освіти і науки України  працює над змістом освіти і трансформацією психологічної служби, щоб забезпечити якісний психологічний супровід у закладах освіти і сформувати в дітей та дорослих стресостійкість. 

Робота відбувається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка ініційована першою леді Оленою Зеленською і забезпечується Координаційним центром із психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ, – розповіли у МОНі.

Що було зроблено за 2023 рік?

На базі закладів післядипломної педагогічної освіти систематично проводиться навчання психологів і педагогічних працівників закладів освіти щодо психолого-педагогічних методів та інструментів роботи із психологічною травмою, спричиненою війною, відповідно до міжнародних стандартів. Станом на сьогодні 195 486 осіб набули навичок надання психологічної підтримки.

Запровадили курс підвищення кваліфікації «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій», розроблений Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» в межах Національної програми психологічного здоров’я українців. Курс навчання успішно завершили 71 528 осіб.

Почали працювати над курсом соціально-емоційного навчання Well-Being в межах проєкту «Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти».

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я розроблено спецкурс підвищення кваліфікації для слухачів (освітян) очно-дистанційної форми навчання «Важливі навички у періоди стресу», який вже успішно завершили 19 583 особи.

Організували та провели цикл навчальних вебінарів для працівників психологічної служби в системі освіти України щодо заповнення єдиної статистичної звітності.

Запровадили нову програму підвищення кваліфікації для педагогічних працівників «Плекання резильєнтності в освітніх закладах». Курс став частиною проєкту «Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти», що реалізується в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Провели Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Психосоціальний супровід учасників освітнього процесу під час війни в Україні: результати ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі» в номінації «Профілактичні програми». До заходу долучилися 3 000 осіб.

У співпраці з громадською організацією «Ла Страда-Україна» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) проведено низку заходів для фахівців психологічної служби в системі освіти України, спрямованих на розвиток стресостійкості, зниження наслідків проживання травматичних подій, психосоціальну підтримку, упровадження відновлюваної культури в освітньому та громадському просторі. Вебінари відвідали понад 30 тисяч осіб.

Провели тренінги з підготовки фахівців до впровадження відновного підходу, посередництва, медіації та практики функціонування служб порозуміння в закладах освіти успішно завершили 5 300 осіб.

У співпраці з ГО «Дівчата» провели низку тренінгів для педагогічних працівників закладів освіти щодо підвищення їхньої резильєнтності (здатності долати стрес) та розширення компетенцій у наданні психосоціальної підтримки здобувачам освіти та їхнім родинам. Курс навчання успішно завершили 25 000 осіб.

Також розробили урок «Ти як? Повертаємось до школи!» до старту 2023/2024 навчального року. Урок створили для двох вікових категорій учнів: 1–6 та 7–11 класів. 15 000 школярів та їхні батьки дізналися, як працюють емоції і як за допомогою простих, але ефективних технік заспокоюватись у стресових ситуаціях і долати страхи й тривожність, пов’язані з початком навчання. Матеріали уроку розроблено в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України, Міністерством освіти і науки України, Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, медіасервісом «MEGOGO Освіта» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

11 000 освітян та фахівців психологічної служби в системі освіти (практичних психологів та соціальних педагогів) отримали супервізію від клінічних психологів за допомогою інноваційної технології «Перегорнутий кол-центр».

10 000 практичних психологів та соціальних педагогів продовжують навчатися в найкращих іноземних та українських фахівців, а також обмінюватися досвідом у межах Комунікаційної платформи.

З червня 2023 року стартувала Програма психосоціальної підтримки (PSS) від уряду Японії (Японське агентство міжнародного співробітництва JІCA). Програма передбачає 45 відеолекцій від провідних японських фахівців у сфері психології, які надають практичні інструменти щодо управління стресом, надання першої психологічної допомоги тощо, на основі практичного досвіду забезпечення ПСП у надзвичайних ситуаціях, які відбувалися в Японії.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром