Куди звертатися, якщо в закладі освіти порушують мовне законодавство

05 Лютого 2024, 14:00
Куди звертатися, якщо в закладі освіти порушують мовне законодавство 198
Куди звертатися, якщо в закладі освіти порушують мовне законодавство

Минулого року на адресу уповноваженого із захисту української мови надійшло близько чотирьох тисяч звернень про порушення мовного законодавства, серед звернень були й ті, які стосувалися освіти.

Про це 5 лютого інформують на сайті «НУШ».

Зі слів мовного омбудсмена Тараса Кременя, батькам потрібно звернутися безпосередньо до адміністрації навчального закладу, класного керівника чи безпосередньо до педагога.

Також він порекомендував використовувати всі можливості для перемовин.

«Якщо педагог і адміністрація школи й далі порушують мовне законодавство, пропоную звертатися до нас. На нашому сайті є алгоритм подання скарги та форма для цього. … Тоді ми застосуємо всі механізми, визначені законом. Звісно, таким директорам я не заздрю», – зазначив Тарас Кремінь.

Проте, офіс мовного омбудсмена, це не єдина інституція, в яку можна звернутися. Такі ж функції виконують органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади.

«І ми в цих випадках працюємо за органи влади, за органи місцевого самоврядування, за директорів шкіл, які чомусь не можуть додатково посилити контроль за реалізацією державної мовної політики в конкретному класі, конкретному колективі», – додав мовний омбудсмен.

Також він додав, освіта – маркер того, що відбувається із мовним питанням у суспільстві, адже школи працюють із вчителями, учнями та батьками.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром