Вступна кампанія 2024: зміни у тестах та гранти на навчання

21 Лютого 2024, 15:11
Вступна кампанія 2024: зміни у тестах та гранти на навчання 2147
Вступна кампанія 2024: зміни у тестах та гранти на навчання

Суми на грантові навчання для вступників коливатимуться у діапазоні від 15 до 55 тисяч гривень, а грант залежатиме від отриманої на мультипредметному тесті оцінки, на який у цього року також чекають зміни. 

Про це інформують на сайті «Центр громадського моніторингу та контролю».

Зараз законопроєкт перебуває на розгляді Верховної Ради і якщо його ухвалять оперативно, то нова система фінансування вищих освітніх закладів запрацює вже з осені.

У Міністерстві освіти спрогнозували, що на «бюджет» цьогоріч зарахують 49 тисяч студентів, а державні гранти отримають понад – 58.  Й сама система існуватиме паралельно з державним замовленням.

Грант планують видавати на чотири роки. Його максимальна сума – 55 тисяч гривень на рік.

«Суму індексуватимуть відповідно до інфляції, тобто, в разі збільшення вартості навчання, зросте й сума гранту. Якщо студента відрахують, повертати  витрачені за грантом гроші — не потрібно.  Той, хто раніше не завершив освіту «на бюджеті», теж зможе отримати грант для продовження навчання. Але в такому разі вже муситиме відшкодувати державі витрачені раніше кошти», – повідомили на сайті.

Також, на сайті повідомили що державне замовлення збережуть для суспільно потрібних спеціальностей, як от безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво, педагогіка. 

Грантові кошти можна буде витратити на навчання в обраному виші, а студенти, які їх отримали, не матимуть зобов'язань щодо відпрацювань.

Цьогоріч обов'язковими для складання є три предмети:  українська мова, математика та Історія України.

Серед предметів на вибір будуть українська література, іноземна мова, біологія, хімія, фізика та географія.

Тестування відбудеться у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях – тимчасових екзаменаційних центрах: як в Україні, так і за кордоном. Всі чотири предмети випускники складатимуть в один день. 

Також, у Міносвіти прогнозують, що у цьогорічній вступній кампанії візьмуть участь близько 260 тисяч абітурієнтів.

«Знаю, що тестування з чотирьох предметів протягом одного дня може бути чималим навантаженням. Але вкотре наголошую, що це робимо передусім заради безпеки вступників та створення для всіх рівних умов. Така модель дає можливість вступникові з’явитися в пункті тестування лише один раз. Особливо актуально це для тих, хто змушений їхати для складання національного мультипредметного тесту до сусіднього населеного пункту. До того ж більше сесій – більша ймовірність потрапити на повітряну тривогу», – розказав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром