Відокремленість освіти від церкви та умови запровадження духовно-моральних курсів

27 Лютого 2024, 14:43
Освітній процес 1312
Освітній процес

Конституція України та освітнє законодавство зазначають, що церква та релігійні організації мають бути відокремленими від закладів освіти та не втручатися в освітній процес.

Про це пише освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

«Духовно-моральне виховання є важливим для формування світогляду дитини, виховання у неї поваги до різних релігійних груп і релігійних поглядів тощо має здійснюватися правильно, з дотриманням законодавчих вимог та освітніх стандартів. У закладах освіти духовно-моральне виховання здійснюється, зокрема через курси духовно-морального спрямування, які мають бути винятково добровільними для дитини», – пише пан Сергій.

Чинні рекомендації Міністерства освіти і науки України наголошують, що курси духовно-морального спрямування не передбачають катехизацію. Курси не є вченням віри, не включають релігійних обрядів, не ставлять за мету залучення до певної конфесії.

«Моніторинг медіа та соціальних мереж дозволяє зробити висновки, що нерідко такі курси починають вивчати у закладах освіти без згоди батьків, а їх викладання здійснюють священнослужителі певних конфесій, хоча мають викладати підготовлені вчителі», – додає Сергій Горбачов.

Крім того, іноді в закладах освіти відбуваються й інші втручання церкви та релігійних організацій у життя і діяльність школи.
Сергій Горбачов підготував юридичне роз'яснення https://bit.ly/3wpyPre , у якому можна прочитати про:
  • відокремленість закладів освіти від церкви;
  • право приватних закладів освіти визначати релігійну спрямованість;
  • заборону щодо залучення учнів та педагогів у релігійних заходах;
  • обов'язок виховання взаєморозуміння до різних релігійних груп та релігійних поглядів;
  • організацію курсів духовно-морального спрямування: вимоги до програми курсу за вибором, хто визначає вибір курсу, права учнів та батьків у виборі курсів, обов'язкова письмова згода батьків, вимоги до вчителя курсу за вибором, вимоги до програми, зміст курсів;
  • куди звертатися, якщо релігійні організації втручаються в освітній процес.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром