Дослідження: частина дітей в Україні здобуває «умовну» освіту

29 Лютого 2024, 19:33
Українські діти здобувають «умовну» освіту 1248
Українські діти здобувають «умовну» освіту

Частина дітей в Україні здобуває «умовну» освіту. Діти продовжують навчатись у школах, які існують формально, проте фактично уроки в них не проходять.

Таку проблему визначили за результатами дослідження добробуту дітей в Україні після двох років повномасштабного вторгнення «Індекс майбутнього». Пишуть на сайті ОСВІТА.UA.

Автори зазначають, що часто таку «умовну освіту» через труднощі з адаптацією на новому місці здобувають діти, що евакуйовані в тилову частину України, або ті діти, які перебувають за кордоном.

«Ми маємо значну кількість дітей, які зараз не навчаються, або ми кажемо, умовно навчаються. Це така прихована проблема. Діти, які навчались у Донецькій, у Луганській областях, перемістилися, наприклад, у західні регіони або навіть за кордон, але їм складно адаптуватися. Їхні батьки десь самі не адаптувалися, і вони обмежують можливості інтегруватися дітям. Діти продовжують, наприклад, навчатися в Донецькій школі № 5 чи в Маріупольській школі № 7, якої на сьогодні фактично немає», – зазначає психологиня Олена Науменко.

Також вона підкреслила, що в такій ситуації освіта набуває формального змісту.

«Ми скоріше всього думаємо про педколектив, який треба фінансувати, а для цього треба, щоб там бути зазначені діти. Тобто ми начебто формально вчимо дітей, а насправді – ні», – зазначає пані Олена.

Схожою є тенденція і з дітьми, що перебувають за кордоном: у країнах, де право на освіту не обов’язкове, діти можуть не навчатись ні в українській школі, ні в школі за кордоном. Є категорія дітей, які виїхали за кордон, але не навчаються.

«Я знаю, що в Польщі це не обов'язково, можна дистанційно навчатися в українській школі. І я знаю такі випадки, коли діти ні тут не навчаються, ні там не навчаються, і за два роки перебування в Польщі вони не знають польської мови взагалі і не навчаються», – зазначає голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» Дар’я Касьянова.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром