Як відбувається реформа дошкільної освіти

06 Березня 2024, 09:44
Володимир Воронов під час інтерв'ю. Фото: Урядовий портал 1218
Володимир Воронов під час інтерв'ю. Фото: Урядовий портал

В Україні триває реформування дошкільної освіти. Йдеься про зміну підходів до роботи з дітьми у дитячих садках.

В Освітньому комітеті Верховної Ради завершили роботу над підготовкою до другого читання відповідного законопроєкту, – йдеться на «Урядовому порталі».

Як повідомив Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов, народні депутати закінчили роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту №8030, який запроваджує реформу дошкільної освіти, та готові винести його на розгляд парламенту найближчим часом.

«Ми врахували найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея – кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей», – пояснив голова профільного підкомітету, один з ініціаторів законопроекту.

 У законопроекті, зокрема, йдеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років, а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

«Однією з ключових новел є створення Центрів підтримки батьків. У кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками», – зазначив Володимир Воронов.

За його словами, законопроєкт також передбачає формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. 

Уперше на рівні закону запроваджується:

  • обов’язкову умову скороченого робочого часу;
  • обов’язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;
  • помірне педагогічне навантаження;
  • можливість підвищень посадових окладів з боку громади.

Додамо, що про необхідність впровадження реформи дошкільної освіти,  для чого Україні потрібна велика реформа дошкільної освіти та яким чином вона допоможе забезпечити майбутній економічний розвиток країни була видана книга «Україна з пелюшок. Новий погляд на ранній розвиток людського капіталу» автором якої є Володимир Воронов.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром