Зміни у фінансуванні шкіл з малою кількістю учнів: подробиці

15 Березня 2024, 11:10
Відбули зміни в оплаті праці вчителів у школах з малою кількістю учнів: подробиці 1927
Відбули зміни в оплаті праці вчителів у школах з малою кількістю учнів: подробиці

В Уряді вирішили з 1 вересня 2025 року не фінансувати коштом освітньої субвенції заробітну плату вчителів у школах із кількістю менш як 45 учнів, а з 1 вересня 2026 року – менш як 60. Рішення діятиме для освітян на рівні 5 – 11 класів та не стосуватиметься початкової школи. Адже міжнародні дослідження та результати мультипредметного тесту показують, що учні із сільських шкіл, як правило, мають нижчі навчальні успіхи, ніж їхні однолітки з малих і великих міст. Тому забезпечення доступу до якісної освіти стосується дітей із сіл.

Про це інформують на сайті Міністерства освіти і науки України.

«Водночас до розрахунку освітньої субвенції кожної громади додано всіх дітей шкільного віку. Тобто громада отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи. Це означає, що місцеві органи самоврядування можуть вирішити: або довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу, або оплачувати працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів», – повідомили на сайті.

«У школах І-ІІІ ступенів, у яких навчаються менш як 45 учнів, в одному класі вчаться пʹять-шість учнів, а через брак можливості сформувати клас – мінімум пʹять учнів згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту», діти вчаться на індивідуальній формі або в зʼєднаних класах (початкова школа), які обʼєднують дітей різного віку. Це призводить до того, що діти не отримують належного рівня взаємодії одне з одним, не навчаються одне в одного й не бачать прикладів для наслідування», – пишуть на сайті.

Та крім сказаного вище, такі навчальні заклади, як правило, не забезпечені вчителями повною мірою. Часто й вчителі не можуть набрати достатню кількість годин з профільного предмета, тому в таких школах є практика віддавати викладання деяких предметів непрофільним учителям.

«Місцева влада повинна організувати підвезення дітей до опорної школи. Дітей у таких поїздках має супроводжувати вчитель. Для підвезення дітей держава вже другий рік поспіль виділяє субвенцію на закупівлю автобусів — по мільярду гривень. Минулого року у співфінансуванні з місцевими бюджетами вдалося закупити понад 450 автобусів. Опорна школа – це школа, у яку привозять дітей із різних населених пунктів на відстані до 30 кілометрів. Вона більша, забезпечена вчителями й краще оснащена. Завдяки більшій наповнюваності класів учитель може організовувати різні формати навчання, як-от проєктну роботу», – повідомили на ресурсі Міністерства.

Зазначимо, що початкові школи, у яких менше ніж 45 та 60 учнів й надалі фінансуватимуть коштом держави.

Якщо ж місцеві органи самоврядування приймуть рішення не фінансувати малокомплектну школу самостійно, розглядатимуть можливість працевлаштування вчителів в опорних школах із забезпеченням доїзду.

Нагадаємо, що таке рішення вже ухвалювали, зокрема з 1 вересня 2016 не фінансують навчальні заклади де навчається менш як 25 дітей.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024