Близько 60 шкіл у волинських селах ризикують опинитися на межі існування: позачергова сесія Волинської облради

20 Березня 2024, 11:21
Близько 60 шкіл у волинських селах ризикують опинитися на межі існування 6366
Близько 60 шкіл у волинських селах ризикують опинитися на межі існування

Перший заступник голови Волинської облради Юрій Поліщук, під час 25-ої позачергової сесії оприлюднив заяву від фракції волинського осередку «Свобода» про недопущення закриття закладів освіти у сільській місцевості, оскільки це стане дискримінацією дітей за місцем проживання.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Волинської обласної ради.

Він зазначив, що з 1 вересня 2025 року Уряд прийняв рішення не фінансувати коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб й цим самим стимулював закриття таких освітніх закладів. Також, у заяві вказано, що вчителі із таких шкіл зможуть працювати в опорних школах й забезпечуватимуться доїздом або ж продовжуватимуть викладати у малокомплектному закладі, якщо оплату праці їм здійснюватиме місцевий бюджет.

«З цього приводу виникають питання: чи гарантує Міносвіти працевлаштування в опорних школах усіх педагогів зі шкіл, які закриють, та стовідсоткове фінансування з держбюджету підвезення учнів закритих шкіл? Чи, як і завжди, це буде проблемою місцевих громад? А щодо дітей, то це дискримінація за місцем проживання, яка суперечить чинному законодавству про доступність освіти. Близько 60 шкіл у волинських селах ризикують опинитися на межі існування. Сьогодні тисячі наших захисників із невеликих сіл боронять нашу незалежність на фронті в той час, як освіту для їхніх дітей власний уряд відмовляється фінансувати. Окрім того у сільських територіях школи є осередками волонтерської діяльності, а в невеликих селах часто - єдиними. Тим більше, що під час війни організувати за потреби дистанційне навчання у менших школах значно простіше і ефективніше», – аргументував Юрій Поліщук.

Тож члени фракції висловили категоричну незгоду із рішенням Уряду та переконані, що питання закриття та реорганізації освітніх закладів повинні проходити через громадські слухання й у мирний час.

Позачергова 25- а сесія Волиньради
Позачергова 25- а сесія Волиньради

Позачергова 25- а сесія Волиньради
Позачергова 25- а сесія Волиньради

Позачергова 25- а сесія Волиньради
Позачергова 25- а сесія Волиньради

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром