Реформа професійної освіти: Міносвіти запускає новий напрям «Decide: Профтех»

29 Березня 2024, 12:47
Реформа професійної освіти: Міносвіти запускає новий напрям «Decide: Профтех» 141
Реформа професійної освіти: Міносвіти запускає новий напрям «Decide: Профтех»

Швейцарсько-український проєкт «Decide» у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий напрям «Decide: Профтех» з підтримки реформи професійної освіти в Україні.

Про це повідомили на сайті Міносвіти.

У межах проєкту Міністерству освіти та науки України будуть надавати  експертну та технічну підтримку реформи професійної освіти на національному рівні:

  • передання закладів професійно-технічної освіти з державної в комунальну власність; 
  • розвитку системи навчально-методичних центрів професійної, професійно-технічної освіти;
  • вдосконалення нормативної бази для забезпечення ефективного впровадження реформи професійної освіти;
  • розроблення нової моделі формування регіональних мереж закладів професійної та професійно-технічної освіти.

«Реформа професійної освіти є пріоритетом уряду України. Доказом цього є інвестиції у сферу, які не припиняються навіть в умовах повномасштабної війни. У період післявоєнного відновлення нам знадобиться чимало кваліфікованих робітників з сучасними знаннями і навичками. Але дбати про задоволення цих потреб потрібно вже зараз. Я дякую Швейцарії за підтримку реформи професійної освіти, розширення проєкту «Decide» на новий напрям, присвячений профосвіті. Упевнений, що виділені ресурси стануть гарним підґрунтям для відновлення української економіки та відбудови інфраструктури», – розповів заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

Тож, в межах проєкту відбудеться пілотування моделей співробітництва обласних державних адміністрацій, територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу задля розвитку системи кар’єрного супроводу учнів:

  • регіони-партнери, які долучаться до пілотування системи: Полтавська, Одеська, Івано-Франківська, Чернігівська, Київська та Львівська області; 
  • у цих регіонах визначать 10 закладів професійної, професійно-технічної освіти про та 10 громад-партнерів;
  • кожен із відібраних профтехів отримає підтримку у розробленні стратегій розвитку та грант на створення профорієнтаційної майстерні, а також долучить до програм професійного розвитку та експертну підтримку в розвитку співпраці з бізнесом;
  • громади-партнери отримають грант та експертний супровід на організацію заходів із профорієнтації, долучать своїх фахівців до професійних програм з підготовки кар’єрних радників;
  • у закладах загальної середньої освіти громад-партнерів запровадять систему супроводу учнів у виборі професії  у співпраці з українськими експертами та фахівцями Цюрихського педагогічного університету.

«Для відновлення та відбудови України вкрай важливо мати підготовлених фахівців робітничих професій. У Швейцарії, наприклад, професійну освіту обирають 75% учнів. Для того, щоб підняти престиж професійної освіти в Україні, потрібно докорінно змінити не тільки освітню інфраструктуру, зміст освіти, а також побудувати дієву систему карʼєрного супроводу (career guidance)», – зазначив Андреас Хубер, директор програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні.

Зазначимо, що Швейцарія виділяє на реформування профтехосвіти в Україні 2 млн франків, а це понад 80 мільйонів гривень.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром