У Луцьку відбулась Школа практичної журналістики

23 Липня 2023, 19:39
Літня Школа практичної журналістики у Луцьку. Фото: Галина Васенок 3823
Літня Школа практичної журналістики у Луцьку. Фото: Галина Васенок

Під час суботнього інтенсиву слухачі Школи практичної журналістики у Луцьку дізнавалися ази професії медійників та ділилися власним досвідом написання різних текстів.

До тренінгу долучилися 35 учасників та учасниць із різних міст України, які планують пов’язати своє життя зі сферою журналістики та комунікацій.

Учасники й учасниці Літньої школи журналістики
Учасники й учасниці Літньої школи журналістики

Інтенсив відбувся 22 липня у просторі Мераба, що у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва. Хаб «Мереба» створений за ініціативи ГО «Центр розвитку соціального капіталу» у 2022 році.

Про це повідомила кореспондентка Район.Освіта.

Організаторами школи стали мережа гіперлокальних сайтів Район.in.ua та West Media Forum.

Слухачі й слухачки школи отримали знання та практичні навички з різних напрямків журналістики та комунікацій. Викладачами Школи були відомі журналістки та журналісти Волині та Рівненщини.

Це – керівниця інноваційних проєктів CID Media Group Наталія Пахайчук; редакторка видання Район.Культура Ірина Остапчук; головна редакторка мережі Район.in.ua Ірина Воротна; редакторка Район.Життя, Оксана Федорук; координаторка проєкту з медіаграмотності Район.Діти Вікторія Телечук; редакторка фактчекінгового проєкту «Брехунець» Світлана Кирилова; керівниця відділу маркетингу мережі Район.in.ua Анастасія Борщ; медіатренер, засновник Школи універсального журналіста та Всеукраїнського конкурсу «Я – журналіст» Віталій Голубєв.

Наталія Пахайчук спілкується з учасниками й учасницями Літньої школи журналістики
Наталія Пахайчук спілкується з учасниками й учасницями Літньої школи журналістики

«Ми зібралися, щоб зрозуміти одну просту річ: Всі люди можуть писати. Але для цього треба розуміти, що важливо», – зазначила на початку Школи її ініціаторка Наталія Пахайчук.

Визначитися, що ж важливого й лаконічного сказати про себе,  учасники й учасниці мали нагоду під час знайомства. Розказати про себе аудиторії треба було за кілька секунд, поки горів сірник.

За такий проміжок часу варто озвучити інформацію, яка дозволить запам’ятатися. 

Багато людей вважають, що для журналістики треба талант, але насправді це не завжди так. Дуже мало людей не можуть писати. Це питання практики і постійного тренування. Текст потрібен навіть тим, хто не має на меті йти у журналістику. 

Тому під час Школи спікерки, практичні журналістки говорили про різні жанри текстів, про їхні особливості, вимоги до написання. 

Теоретичний досвід підкріплювали практичними завданнями, зокрема, підготовкою новини, формулюванням питань для інтерв’ю. 

«Будь-який написаний текст не має бути сміттям. Він має нести читачам потрібну та актуальну інформацію. Щоб так було, над ним треба добряче попрацювати, – наголосила Наталія Пахайчук». 

Усі тексти призначені для людей. Журналісти пишуть, щоб впливати. А впливати можна лише доносячи інформацію грамотно та відповідно до певних алгоритмів. 

Із вимогами до текстів різних жанрів аудиторію знайомили Ірина Воротна, головна редакторка мережі Район.in.ua, Ірина Остапчук, редакторка сайту Район.Культура, Оксана Федорук, редакторка Район.Життя.

Ірина Воротна провела майстер-клас «Інтерв’ю: метод і жанр», поділилася цінними порадами щодо збереження журналістами своїх робочих записів. Адже часто трапляється, що герої можуть відмовитися від своїх слів і варто мати підтвердження факту розмови.

«Варто вміти чітко та коротко ставити питання своїм співбесідникам. А ще треба пам’ятати, що головний в інтерв’ю – читач!» – акцентувала Ірина.

Продовжила інтенсив Ірина Остапчук, редакторка сайту Район.Культура, яка розповіла «Як писати репортаж».

Головна редакторка мережі Район.in.ua Ірина Воротна
Головна редакторка мережі Район.in.ua Ірина Воротна

«Репортаж – мій улюблений жанр, бо він  найбагатогранніший, у нього є найбільше можливостей донести певну інформацію. У цьому жанрі можна постійно розвиватися. І написати треба так, щоб людина відчула себе присутньою, занурилася в середовище, в якому побував журналіст чи журналістка», – поділилася журналістка.

Слухачам редакторка порадила бути уважними до деталей. 

Про основу журналістської діяльності – новину та правила її написання розповідала Оксана Федорук, редакторка Район.Життя.

Редакторка сайту Район.Життя Оксана Федорук
Редакторка сайту Район.Життя Оксана Федорук

Журналістка звернула увагу «школярів» на вимоги до написання новини, виділення головного та другорядного, конкретику та чіткість формулювань.

Учасники не лише слухали рекомендації досвідчених медійниць, але й виконували практичні завдання, готували новину, запитання для інтерв’ю.

Про важливий пункт у роботі журналістів – перевірку інформації, фактчекінг говорила редакторка фактчекінгового проєкту «Брехунець» Світлана Кирилова.

Редакторка фактчекінгового проєкту Брехунець Світлана Кирилова
Редакторка фактчекінгового проєкту Брехунець Світлана Кирилова

«Фактчекінг починається з уважного й вдумливого спостереження. Фейк завше має певний заклик до дії, і це має насторожити журналіста», – акцентувала Світлана.

Фактчекерка розповіла про те, як відрізняти сайти-сміттярки, як перевіряти фото, з’ясовувати його походження. 

«10 заповідей медіаграмотності» озвучила Вікторія Телечук, координаторка проєкту з медіаграмотності Район.Діти.

Спікерка розказала, як можна впливати на свідомість аудиторії не текстом, а його смислами, як їх зчитувати.

«Молодь критичніше реагує на інформацію. Цифри аудиторія любить, але вірити їм теж не варто», – важливі тези, на яких наголошувала фахівчиня.

Про аналітику, залучення аудиторії у соцмережах та формування особистого бренду медійника говорила Анастасія Борщ, керівниця відділу маркетингу мережі Район.in.ua.

Керівниця відділу маркетингу мережі Район.in.ua Анастасія Борщ
Керівниця відділу маркетингу мережі Район.in.ua Анастасія Борщ

«Підвищили кваліфікацію – поділіться інформацією у соцмережі», – звернула увагу присутніх медійниця.

Хедлайнером Школи став керівник «Школи універсального журналіста», засновник конкурсу «Я – журналістВіталій Голубєв.

Віталій Голубєв під час виступу
Віталій Голубєв під час виступу

Спікер презентував доповідь «Вижити в редакції: крізь терни до зірок» та ділився практичними лайфхаками, як комунікувати у редакції, що вважати успіхом у роботі медійника, як презентувати себе та свій досвід і вміти толерантно комунікувати з різними людьми. 

Бо як зазначив спікер: «Без усього в житті може обійтися людина, але не без іншої людини. А головний ресурс журналіста – це контакти».

Учасники по завершенню Школи ділилися своїми враженнями та планами, як будуть застосовувати отримані знання на практиці.

Про свої враження розповіла редакторка сайту Район. Ківерці Наталія Марчук.

Наталія Марчук, редакторка Район.Ківерці
Наталія Марчук, редакторка Район.Ківерці

«Мені запам'ятався найбільше виступ Анастасії Борщ, оскільки зараз розвиваю свої соцмережі. Корисною була інформація про інтерв'ю Ірини Воротної, бо хочу працювати з цим жанром. Все почуте було корисним. Після Школи планую писати більше великих текстів», – поділилася Наталія.

Завершилася Школа врученням сертифікатів учасникам та учасницям.

Слухачі та слухачки Школи мають змогу пройти стажування у мережі Район.in.ua.

У матеріалі використані фото Галини Васенок.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром