Великі черги і дорого: як працює система дитячих садочків в Ірландії

22 Листопада 2023, 17:00
Giraffe Childcare у Ірландії. Світлина зі сторінки закладу 3542
Giraffe Childcare у Ірландії. Світлина зі сторінки закладу

З лютого 2022 року рятуючись від війни майже 93 тисячі українців виїхали до Ірландії. 

Ця невелика острівна країна була однією з перших, хто скасував візи та запропонував підтримку українцям. 

Разом з батьками до Ірландії прибули майже 30 тисяч дітей, які пішли в садочки чи школи в Ірландії. 

Серед українців, які виїхали до Смарагдового острова після початку повномасштабної війни, була й авторка «Район.Освіта» Наталія Міняйло з донечкою Соломійкою. 

На момент прибуття в Ірландію доні Наталії був один рік. 

Цього року, у жовтні донечка пішла в садок, тож Наталія має змогу порівняти садочки в Україні та в Ірландії.

Дорого і ще дорожче

Перша і напевне одна з найважливіших відмінностей мій дитячими садочками в Україні та Ірландії це те, що в Ірландії немає державних садочків. Майже всі садочки у країні приватні. Є ще так звані «комунальні» садочки, які утримуються громадою, однак їх дуже мало і вони дуже не типові для Ірландії. 

Дитячий садок Giraffe Childcare. Фото зі сторінки закладу
Дитячий садок Giraffe Childcare. Фото зі сторінки закладу

Так виглядає садочок Giraffe Childcare. Фото зі сторінки закладу
Так виглядає садочок Giraffe Childcare. Фото зі сторінки закладу

Всього за даними останнього перепису населення (Census), в Ірландії було 4600 садочків, де працювали 31 000 вихователів. Всього садочки відвідували 150 000 дітей віком від 0 до 4 років (дошкільнята, або pre-schoolers).

При цьому садочки відвідували 42% дітей молодших 4 років, 28% дітей були під наглядом своїх родичів, ще 16% доглядали няні. 

Через те, що більшість садочків приватні, це пояснює досить високу ціну перебування дитини в садочку. Наприклад, в Дубліні віддати дитину в садочок на повний день (з 7.30 до 18.30) буде в середньому коштувати 1200 євро, на півдня (з 8.30 до 13.00) буде коштувати 600 євро. Няня обійдеться значно дорожче. 

У середньому в Дубліні няня бере за свої послуги від 15 до 22 євро за годину. Для цього потрібно мати спеціальну освіту, пройти курси першої допомоги і мати гарні рекомендації від попередніх роботодавців. Няні без освіти та без досвіду можуть погодитись працювати за 12 євро за годину, однак все одно це велике навантаження на сімейний бюджет. 

Через високу вартість садочків і нянь досить поширеним в Ірландії є догляд за дітьми в межах родини. В Ірландії досить великі родини, тому до догляду за дітьми можна залучати тата, бабусю, дідуся, тітку, старших братів і сестер, кузенів. Досить поширеною є схема, коли батьки працюють і доглядають дитину 50 на 50.

Наприклад, мама проводить з дитиною 2 дні в тиждень, 2 дні працює. Коли мама працює з дитиною час проводить тато, а ще один день в тиждень може бути бабуся або няня. В Ірландії чоловіки проводять багато часу з дітьми. 

Наприклад, якось ми з донею пішли на майданчик і там познайомились з ірландцем Патріком, який доглядав за 2-річним сином Ошіном (Oisín). 

Як мені розповів Патрік, вони з дружиною вирішили, що саме він піде в декрет, бо дружина Патріка працює в Google і заробляє більше. 

Черги на 2-3 роки вперед

Хоча садочки в Ірландії досить не дешеві, однак потрапити в них дуже складне завдання. Мірелла з Румунії, що мешкає в Ірландії вже 5 років, записала свого сина Даніеля в садочок, коли йому було шість місяців. 

«Я ще пізнувато записала в садок, бо місць дуже мало. Моя подруга записала свого сина в садок, коли тільки дізналась, що вагітна», — ділиться Мірелла.

Її син цього року пішов в садочок при місцевій церкві. Це мені нагадало, як я ще в Україні записувала донечку в садочок, коли їй було 2 місяці. 

Перший рік доня теж не ходила в садок, бо знайти місце було дуже складно. Коли навесні ми почали шукати садочок, то виявилося, що більшість з них вже навіть відмовляються записувати у лист-очікування (waiting list). В одному з садочків цей лист очікування нараховував 120 імен на 20 місць. В іншому садочку нам сказали, що приходьте 2025 року. Лише тоді можливо з’явиться місце.

Всього ми обійшли понад 20 садочків, які знаходились десь на відстані 30 хвилин пішки або автобусом. Лише приблизно половина з них додали Солю у список очікування. 

У середині вересня нам відповіли в одному з садочків, що звільнилося місце, і вони готові взяти дитину в садочок на повний день. Можна сказати, що нам пощастило, бо більшість садочків в Ірландії працюють пів дня. 

Дитячий садочок. Фото зі сторінки закладу
Дитячий садочок. Фото зі сторінки закладу

Дитячий садочок. Фото зі сторінки закладу
Дитячий садочок. Фото зі сторінки закладу

Ірландське законодавство розрізняє кілька видів садочків, але умовно їх можна поділити на дві групи:

  • садки повного дня (їх називають в Ірландії crèche). Зазвичай вони працюють повний день, а також в них приймають діток від 6 місяців.
  • садки неповного дня (дуже часто вони мають у своїй назві слова nursery, Montessori). В середньому вони працюють з 9 ранку до 13.00. У них приймають діток від 2,5 років. Вважається, що відвідування такого закладу є підготовкою до школи, куди ірландські діти йдуть дуже рано. Більшість дітей йде до школи в 4-5 років. На відміну від садочків, школи в Ірландії державні і безкоштовні. 

За даними перепису, дві третини дітей відвідують саме садки неповного дня, садки повного дня відвідає лише 17% дітей. 

Які є субсидії для батьків

Хоча садочки в Ірландії приватні, однак держава надає субсидії на відвідування садочків. Зокрема, для всіх діток, які досягли до 1 вересня поточного року віку 2 роки і 8 місяців держава надає три години безкоштовного відвідування дитячого садочка в день. Ця програма називається ECCE (Early Childhood Care and Education Scheme). Більшість дітей в Ірландії йдуть в садочок якраз по цій схемі.

Однак вона підходить не для всіх. Зокрема, моїй донечці на 1 вересня 2023 року виповнилося лише 2,5 роки і вона не підходила під ECCE. Тому ми пішли іншим шляхом і оформили субсидію для відвідування садочка. Ця система називається The National Childcare Scheme (NCS). Розмір субсидії залежить від доходу родини і стартує від 1,4 євро за годину. Через те, що я пішла навчатися, мені вдалося оформити субсидію на садочок. 

Однак варто зазначити, що якихось особливих пільг при влаштуванні дитини в садочок для українців немає. Шукали садочок і оформили субсидію ми на загальних підставах. 

Режим дня у садочку

Режим для у садочку дуже залежить від того, чи це садочок повного дня чи ні. Моя доня ходить в садочок повного дня і ми зазвичай приходимо в садочок о 8.30. До 9 діти мають півгодини часу на вільну гру, а потім вони займаються – малюють, ліплять тощо. 

Діти у дитячому садку Giraffe Childcare. Світлина зі сторінки закладу
Діти у дитячому садку Giraffe Childcare. Світлина зі сторінки закладу

Об 11-й годині вони мають перекус. Зазвичай, це снеки та фрукти. Після перекусу йдуть гуляти на вулицю. Після прогулянки у них зазвичай тиха година, яка триває з 12.00 до 14.00. Після тихої години діти обідають. Після обіду знову займаються і гуляють на вулиці. Для прогулянок у садочку передбачена спеціальна закрита територія. Після прогулянки діти мають перекус і десь о 16.00 більшість дітей забирають батьки.

Однак не всі садочки мають територію для прогулянок. В Ірландії досить популярними є невеликі садочки, які складаються з однієї чи двох кімнат. Зазвичай такі заклади розраховані на максимум 20 дітей. Тоді для прогулянок можуть використовувати найближчий дитячий майданчик. 

Переважно в садочках на шестеро дітей припадає один вихователь. У групах, де діти старші (від 3 років), може бути один вихователь на 8-10 дітей. Однак останнім часом сфера дитячих садочків в Ірландії переживає велику кризу. Катастрофічно не вистачає персоналу. Деякі садочки навіть були змушені закритися через це. Зокрема, у 2022 році в Ірландії закрився 141 садочок. 

Головною причиною цього є недофінансування галузі з державного бюджету, а також низькі заробітні плати у цьому секторі. Вихователь в садочку в середньому отримує 14-15 євро на годину. При цьому для цього треба як мінімум рік навчатися, щоб отримати так званий рівень 5. Він дає право працювати в дитячому садочку вихователем. 

Для порівняння, прибиральниця в Ірландії теж отримує 15 євро за годину, однак несе значно менше відповідальності.  

Уряд постійно говорить про важливість реформування сфери дитячих садочків. Інколи лунають голоси за створення системи державних садочків, однак поки це не пішло далі розмов у кабінетах чиновників. В 2024 році уряд планує збільшити фінансування сфери дитячих садочків на 83 мільйони євро. Всього на цей сектор планують виділити 1,1 мільярд євро. За ці кошти планують покращити фінансове становище садочків та удосконалити систему субсидій.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром