Грошових внесків нема, а розклад – у додатку: досвід українки в іспанській школі

23 Листопада 2023, 19:00
Грошових внесків нема, а розклад – у додатку:  досвід українки у іспанській школі 3674
Грошових внесків нема, а розклад – у додатку: досвід українки у іспанській школі

У іспанських школах дітям не задають домашнього завдання, навчальна програма більш спрощена, ніж в українській школі, проте важко адаптуватися тим, хто не знає мови.

Рівнянка Ірина з восьмирічною дочкою переїхала в Іспанію після повномасштабного вторгення Росії в Україну, майже два роки тому. Дівчинка навчається у третьому класі державної іспанської школи-колегіуму (Educación Primaria або Colegio) в мальовничому містечку Андалусії.

На початках рівнянці вдалося освоїти навчальний процес за  допомогою ігор, міміки, жестів. Допомагали однокласники і групова форма навчання, під час якої частину завдань діти виконують спільно.  

Рівнянка поділилася з журналісткою Район.Освіта враженнями про навчальний процес у іспанській початковій школі та як їй вдається «приборкати» місцевий діалект.

***

У Іспанії середня освіта обов’язкова. Школи можна розділити на три категорії:

  • державні школи (colegios públicos);
  • приватні школи, що фінансуються державою (colegios concertados);
  • приватні школи (colegios privados).

Навчальні класи у школі-колегіумі подібно до українських розділені на паралельні: А,В,С. Навчання відбувається іспанською мовою. Тому іноземцям, які не знають мови, навчатися складно.

Навчання в початковій школі триває 6 років і розподілене на три дворічні цикли: 

  • перший цикл (від 6 до 8 років)
  • другий цикл (від 8 до 10 років)
  • третій цикл (від 10 до 12 років)

Кожен цикл початкової освіти учня має заздалегідь визначений навчальний план, заснований на національних і регіональних стандартах. Наприклад, в першому циклі основна увага приділяється базовим академічним навичкам – читанню, письму, рахунку, в той час як два інші цикли засновані на предметах, які допоможуть підготувати учнів до наступного етапу навчання, обов’язкової середньої освіти. 

Ірина каже, що діти швидко адаптуються до нового середовища, адже на початках схоплюють увесь навчальний процес за допомогою ігор, міміки, жестів.

«Дочка одна українка, лише вона не знає мови. Сказати, що це важко – це нічого не сказати. Та дитина не скована, відкрита, дружелюбна, я б сказала що швидко адаптувалася до нового середовища. Діти також привітні. Адаптація відбулася, бо діти грайливі, більше працюють міміка і жести, все у ігровій формі відбувається на початку», – розповідає рівнянка.

Іспанські навчальні підручники для дітей другого класу
Іспанські навчальні підручники для дітей другого класу

Навчаючись у третьому класі іспанської школи, дівчинка паралельно навчається дистанційно в українській. Мама каже, що якщо порівнювати, то іспанська навчальна програма простіша та легша. Обсяг матеріалу, який потрібно вивчити, невеликий, немає поспіху з його опрацюванням. Це надзвичайно важливо, адже дитині доводиться допомагати з виконанням онлайн-завдань, бо їй самій впоратися важко.

«Можливо, мій досвід суб’єктивний. Потрібно врахувати і той факт, що українська освітня програма випереджає іспанську мінімум на пів року», – каже Ірина.

Дошка нагадувань маленької рівнянки
Дошка нагадувань маленької рівнянки

Навчальний додаток і маестра у поміч!

Основні предмети, які вивчають діти у третьому класі: кастелянська мова, англійська мова, математика, природа, музика, фізкультура, релігія, малювання. Урок має форму групового заняття, діти виконують усі завдання спільно. Усі заняття веде одна вчителька – маестра. Англійська мова, музика, фізкультура – інші. Заняття розпочинаються о 9.00 і тривають до 14.00. Для того, аби пообідати діти мають 30 хвилин – з 11.30 до 12.00.

Розклад уроків у іспанській школі-колегіумі
Розклад уроків у іспанській школі-колегіумі

«Є дуже зручний навчальний додаток IPASEN, де відображаються всі дані: розклад, комунікації з маестрою, майбутні свята, екскурсії, повідомлення що потребують підпису, в разі відсутності дитини відразу можна написати повідомлення в електронному режимі», – зауважує Ірина.

Домашнє завдання у іспанських школах не задають.  Проте, українці для кращого і швидкого опанування мови, маестра дає додому писати прописи, читати книги та завдання з математики.

Мама дівчинки здогадується, що  вчителька додає додаткові завдання моїй доньці, бо їй не вдалося пояснити їх у школі, через мовний бар’єр. В Андалусії своєрідні акценти у мові (як український діалект), тому дуже важливо не тільки знати слова, а й сприймати їх на слух. Важко сприйняти на слух деякі слова, тому вдома допомагає перекладач у Google.

У школі 12-ти бальна шкала оцінювання однакова для всіх класів. Цікавим фактом також є те, що екскурсії плануються завчасно. Для цього у школі розробляють графік приблизно на один навчальний рік. За тиждень до запланованої екскурсії дитина має підписати спеціальний дозвіл від батьків.

План активностей для дітей
План активностей для дітей

Варто також зазначити, що у іспанській школі немає благодійних, чи щомісячних грошових внесків. Підручники дітям купує держава, зошитами та друкованою основою дитина забезпечена. Єдине, що потрібно купити батькам, як і в Україні, то це канцелярські приладдя.

Діти носять із собою у шкільних рюкзаках в основному щоденник, папку із завданнями, пенал, ланч-бокс, воду.

Ранкові заняття – спасіння для працюючих батьків

Участь батьків у навчальному процесі, як на мене, мінімальна. Батьківські збори є, але немає  загальношкільних. Є чітко визначені дні, коли маестра залишається у школі довше – до 17-18 години. У цей час батьки після уроків можуть із нею зустрітися, аби дізнатися про успіхи своєї дитини, обговорити проблеми, які можуть виникати під час навчального процесу.

Для працюючих батьків школа надає хорошу можливість – ранкові заняття в школі. Тобто дитину можна привести школу раніше, аби встигнути на роботу. Адже і уроки, і робочий день розпочинається о дев’ятій годині ранку. Проте для того, аби мати таку можливість, необхідно надати перелік необхідних документів. Якщо це зробити, то дитину можна привести за годину-півтори до початку занять. 

Також можна залишити її у групі продовженого дня, як і в Україні. Дитина може там поїсти і знаходиться під наглядом вчителів, але її потрібно забрати до 16 години.

Поза школою існують позашкільні гуртки, куди можна записати дитину за бажанням. Наприклад, плавання, художні, співи, танці, боротьба.

Веслування
Веслування

Школа у якій навчається рівнянка, досить ізольована. Територія огороджена високою огорожею, а двері замикають на замки, і упродовж дня вона закрита. Дітей не відпускають з уроків без дозволу батьків, який необхідно оформити відповідно до вимог.

Додамо, що станом на травень 2023 року Іспанія входила у п’ятірку країн за найбільшою кількістю українських переселенців. Дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС) свідчить про те, що цій країні перебувало близько 178 тисяч українців. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024