Що робити, якщо дитина не хоче йти до школи?

30 Липня 2023, 15:52
Під час занять у сучасній приватній школі. Світлина: IT STEP SCHOOL Реклама 1535
Під час занять у сучасній приватній школі. Світлина: IT STEP SCHOOL

«Я не хочу йти до школи!» – цією фразою батьків сьогодні, на жаль, не здивувати. 

Діти скаржаться, що вчитися їм нецікаво, батьки звинувачують у цьому вчителів, а ті своєю чергою нарікають, що сучасна молодь зовсім некерована і до усього байдужа.

Як вийти із зачарованого кола, чому дітям не подобається сучасна школа та, які є альтернативи, з’ясовувала редакція «Район.Освіта». 

Які ж причини називають учні загальноосвітніх державних шкіл на запитання, чому їм не хочеться йти до школи:

  • у школі їх ображають та булять учителі;
  • уроки нудні й нецікаві; 
  • насміхаються однокласники, бо учень чи учениця добре навчаються;
  • за низьку успішність сварять;
  • складно зрозуміти матеріал.

Це лише кілька типових відповідей. 

А ось як описують ситуацію із навчанням батьки цих же дітей.

Мама дев’ятикласника Артема:

«Поки уроки були на комп’ютері, я часто спізнювалася на роботу і контролювала, щоб син вмикався на заняття. Хоча вони нудні. Я не знаю, як дитина мала витримати кількагодинний монолог учителя навіть із перервами. Зраділа, коли попри тривоги діти все ж пішли у школу. Хоча у сина особливого бажання не було. Зате там хоч є живе спілкування».

Мама восьмикласниці Анни:

«Я вчилася з інтересом, була відмінницею, медалісткою. А дочка йде у школу неохоче. Каже, що там нудно, нічого їй не цікаво. Я не знаю, як її заохотити»  

Мама п’ятикласниці Ангеліни:

«У зв’язку із хворобою донька багато пропустила. Замість того, щоб допомогти наздогнати матеріал учителі сваряться, принижують, не хочуть працювати з дочкою. Через це у нас постійно конфлікти. Я дуже хочу перевести свою дитину в іншу школу, але переживаю, що ситуація може повторитися».

Схожу ситуацію описує мама школярки Ірини, яка навчається у восьмому класі. За її словами у школі часто трапляються випадки цькування дітей. 

Учителі відмовляються працювати з ними, принижують, використовують неадекватні форми звертання на кшталт «ідіот», «дурень», «тупий». Члени адміністрації закладів напосідають на батьків, аби дітей переводили в інші навчальні заклади, або ж обирали домашню форму навчання. 

Батько десятикласника Максима:

«Шкільна програма не заохочує вивчати математику, фізику, хімію, біологію і відбивається бажання у дітей вчити ці предмети. Програма занадто перевантажена. На занятті вчитель працює лише з тими, хто швидко схоплює матеріал. А діти, які не зрозуміли тему, мають її самостійно опрацьовувати вдома, або просити допомоги в батьків». 

Мама дев’ятикласника Олега: 

«Син навчається у 9 класі. Нам дуже треба англійська мова, але вчителька, яка у нас викладає, зовсім не володіє нею. Я вчила англійську на курсах самостійно, хочу, щоб син її знав досконало. Репетитора зараз мені найняти складно, проте й на освіті сина не хочу економити. Кілька разів була в школі, просила, щоб вчительку англійської замінили нам, але результату немає жодного. Думаю, що далі шукатиму приватну школу, хоча для цього треба кошти».

Мама шестикласника Іллі:

«Я сама у минулому вчителька. Гадаю, що молодь не сприймає старших за віком учителів, ще і якщо вони не володіють сучасними підходами, не вміють навіть комп’ютер увімкнути. У мене син допомагає в класі вмикати телевізор, пускати ролики для перегляду. Я про це писала в батьківських чатах, але там реагують лише, коли на щось треба здати гроші. Думаю, що мають бути сучасні вчителі».

Це лише кілька типових ситуацій, описаних батьками школярів, які відвідують загальноосвітні школи у Луцьку.

Здобувачі освіти невдоволені підходами до викладання, нетактовністю учителів, складною і перевантаженою програмою. 

Батьки нарікають на низький рівень володіння педагогів сучасними методами викладання, значними витратами на репетиторів, некомфортними умовами в закладах освіти.

Яким може бути розв'язання цієї проблеми?

Досвідом поєднання навчання у звичайній та приватній школі поділилася директорка Бізнес-Академії Практичного Менеджменту, що у місті Луцьку Тетяна Репницька. Її донька завершила цього року 8 клас у одному з ліцеїв Луцька та вивчає ІТ-технології в «Комп’ютерній Академії It Step».

Тетяна Репницька. Світлина із архіву героїні
Тетяна Репницька. Світлина із архіву героїні

«Освіта загалом, переживши пандемію і зараз функціонуючи в час війни, демонструє опір сучасним викликам. Ті, хто працює в таких непростих умовах і намагається покращувати якість освітніх послуг, вже варті поваги. Мені, як мамі школярки, важливо, щоб в школі берегли ментальне здоров’я дитини, не перевантажували та вчили аналізувати інформацію, критично мислити», – розповідає пані Тетяна.

Вона додає, що багато залежить від вмотивованого вчителя.

«Мені подобається, коли діти працюють над цікавими проєктами, створюють щось креативне разом. Просто переказати їм інформацію сьогодні недостатньо, важливо зацікавити. Бракує у звичайній школі навчання фінансовій грамотності, лідерства, комунікаціям, бо зараз діти живуть переважно в онлайні та  соцмережах й стають асоціальними. Бракує прикладних речей, наприклад, уроків щастя чи уроків виживання. Це треба, щоб діти були готовими до життя. Також важливо використовувати сучасні ІТ-технології. В ліцеї це програма «Єдина школа». Але мені подобається методика навчання в «It Step Academy» та в «IT STEP SCHOOL», бо світом керують технології, а тут віртуальна і доповнена реальність, робототехніка, смартборди. І діти мають цими технологіями добре володіти, бо за ними майбутнє» – додає пані Тетяна.

Тому,  ми вирішили дізнатись більше про ліцензовану загальноосвітню приватну школу з поглибленим вивченням ІТ та іноземних мов – «IT STEP SCHOOL».

У закладі працюють класи віртуальної реальності, сучасні лабораторії, оснащені потрібними для дослідів реагентами та обладнанням, класи хімії та фізики.

Тут діти можуть практикувати відео- та фотозйомку у студіях.

Також школярі можуть вивчати програмування, дизайн, створювати власні сайти, мобільні додатки та ігри.

«У нашому закладі не тільки сучасні навчальні приміщення та лабораторії. Нам вдалось створити атмосферу, в якій підтримуємо дітей, цікавимося їхніми думками та ідеями, разом розробляємо і втілюємо в життя проєкти»,  – розповідає викладачка іноземних англійської та французької мов «IT STEP SCHOOL» Катерина Погожева.

У «IT STEP SCHOOL пропонують власну модель викладання, яка ґрунтується на використанні сучасних технологій в освітньому процесі.

Для вивчення базових предметів у школі активно використовують ІТ-технології.

Також тут поглиблено вивчають іноземну мову, об’єднуючи учнів у групи відповідно до рівня знань. 

Викладачі не практикують домашніх завдань, тому дитина має вільний час для хобі й відпочинку.

Крім навчання, дбають про спортивний розвиток. Діти займаються під наглядом професійних тренерів в сучасних спортивних залах.

У закладі приділяють увагу розвитку комунікаційних навиків, ораторських вмінь, емоційного інтелекту, критичного мислення.

Під час занять у сучасній приватній школі. Світлина: IT STEP SCHOOl
Під час занять у сучасній приватній школі. Світлина: IT STEP SCHOOl

«Адже, саме ці навички та практичні знання необхідні нашим учням сьогодні, щоб вони стали щасливими та успішними людьми завтра. Тому ми раді будемо бачити усіх бажаючих у своєму закладі за адресою: місто Луцьк, вулиця Данила Галицького, 1А», – додає викладачка «IT STEP SCHOOL» Катерина Погожева.

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром