Якими темами запам’ятається 2023 рік редакції Район.Освіта

31 Грудня 2023, 13:33
Знання. Освіта. Світлина з відкритих джерел 1470
Знання. Освіта. Світлина з відкритих джерел

Минає складний 2023 рік, рік війни, який змушує переосмислювати багато суспільних процесів, зокрема, й ситуацію у сфері освіти.

Головними питаннями, які визначали порядок денний були: безпека учасників освітнього процесу, заробітні плати освітян, освітні втрати, здатність освітньої системи гнучко реагувати на виклики. 

Наша редакція спеціалізується на тематиці, в якій певні підсумки чи то результати складно виміряти одним роком, ще й таким непростим.

Освіта – галузь, результативність якої можна відстежити, коли певне покоління починає брати на себе відповідальність за якісь комплексні процеси на рівні глобальному, як-от зміна парадигми мислення, підходів до розвитку суспільства, його цінностей та візій.

В умовах повномасштабної війни цінність освіти зростає, бо знання кожного фахівця та фахівчині можуть мати свою цінність у боротьбі з ворогом.

За рік, що минає, редакція Район.Освіта розповідала читачам, як та чим живуть різні заклади освіти: від маленьких шкіл у селах Волині, Рівненщини, Закарпаття та інших регіонів до помітних класичних університетів у Луцьку, Острозі, Рівному, Києві. 

Під час освітянської події в одній зі спеціалізованих шкіл на Рівненщині. Фото архівне
Під час освітянської події в одній зі спеціалізованих шкіл на Рівненщині. Фото архівне

Ми стежили за:

  • рівнем доходів освітян, 
  • перерозподілом освітньої субвенції, 
  • закупівлями шкільних автобусів, 
  • відкриттям класів безпеки;
  • спостерігали за роботою релокованих закладів освіти;
  •  спільно із нашими авторками й авторами, які через війну опинилися у різних куточках планети, вивчали освітянські досвіди різних країн.

Під час відкриття класу безпеки. Фото архівне
Під час освітянської події в одній зі спеціалізованих шкіл на Рівненщині. Фото архівне

Школярі молодшої школи. Фото архівне
Школярі молодшої школи. Фото архівне

Ці знання цілком можна припасувати до реформування освітньої системи України, адже зараз тисячі молодих українців здобувають знання у закладах освіти різних рівнів у Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії, Нідерландах та багатьох інших країнах.

Нагадаємо вам найцікавіші публікації про освітні досвіди, отримані українцями за кордоном, які вивчала наша редакція.

Авторка Марія Мартинюк розповідала, як навчаються українські діти у Польщі у статті «Збори на фонд класу теж є: українки про польську освіту».

Наталія Міняйло ділилася, як влаштована освітня система у Ірландії у матеріалі «Великі черги і дорого: як працює система дитячих садочків в Ірландії»;

Діана Костюк описувала враження від освітнього процесу в Італії у публікації «Все залежить від вихователів і вчителів»: українка про враження від італійської освіти». 

Вікторія Телечук  дізнавалася про ситуацію в Іспанії та виклала її у тексті «Грошових внесків нема, а розклад – у додатку: досвід українки в іспанській школі».

Галина Васенок вивчала, як воно навчатися у  Естонії – «Без батьківських чатиків і плати за харчування: як вчаться українці в естонських школах».

Ольга Булковська писала про освітні процеси у Німеччині у статті «Учні і батьки – це завжди наступні за вчителем люди», – лучанка про досвід німецької школи як мама і педагогиня».

А Вікторія Назарук та Марія Мартинюк висвітлили враження українки Валерії Сорочан про освіту в Нідерландах, виклавши почуте у публікації «Під час перерви вчителі у Нідерландах граються разом зі школярами: бігають у футбол, в спеку обливаються з водних пістолетів».

Крім того, журналістка Район.Освіта Вікторія Телечук спілкувалася із Сергієм Горбачовим – першим освітнім омбудсменом України, членом Колегії Міністерства освіти і науки України про те, які зміни потрібні українській старшій школі, та як змінився підхід до учнів у Новій українській школі (НУШ), яка є одним із євроінтеграційних пріоритетів Міністерства освіти і науки України.

Також редакція вивчала, які помітні культурно-освітні проєкти реалізовували заклади професійно-технічної освіти у 2023 році на Рівненщині, та як профтехам вперше вдалося стати учасниками програми академічної мобільності Erasmus+.

А ще спільно з «Новою українською школою» спілкувалися із вчителями та освітніми експертками й дізналися про нововведення у модельних навчальних програмах з історії України та світу для учнів 7–9 класів Нової української школи. 

Журналістки запитували про те:

  • чому важливість вивчення історії в школі зараз особливо актуальна;
  • як оцінюють деякі вчителі оновлені модельні програми;
  • що ще, крім змісту, на думку вчителів варто змінити.

Педагоги й педагогині зауважували, що через війну діти стали більше цікавитися історією, їм важливо розуміти сучасний світ, причинно-наслідкові процеси в ньому.

Редакція й надалі, з вірою у перемогу України, продовжить відкривати цікаві освітні досвіди, щоб наші читачі та читачки могли застосувати отриману інформацію у своїй діяльності та розуміли, що відбувається в українській освіті. 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром